Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Kadın Kolları tarafından  Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girişinin 94.yıl dönümü nedeniyle yapılan basın açıklamasında, “Bugüne değin bu mücadeleye güç katmış ve ülkemizi hep ileri taşıyacak adımları atmış kadınlarımızı da minnetle anıyoruz. Bize bu hakların verilmesini  sağlayan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi saygı şükranla anıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Kadın Kolları, 4 Ekim 1926'da yürülüğe giren Türk Medeni Kanunu’nun 94.yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“4 Ekim 1926'da yürülüğe giren Medeni Kanun, kadın ve erkeğin eşit ve özgür bireyler olarak toplumda yerini almasını sağlayan en büyük devrim yasamızdır. İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak hazırlanan Türk Medeni Kanunu, 17 Şubat 1926’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe girdi. 1 Ocak 2002 tarihine kadar yürürlükte kalan bu kanunla getirilen başlıca yenilikler şunlardı:

  • Ailede kadın-erkek eşitliği sağlandı.
  • Evlilikte resmi nikâh zorunluluğu getirildi.
  • Tek eşle evlilik esası getirildi.
  • Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı.
  • Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşitliği sağlandı.
  • Patrikhanelerin, din işleri dışındaki yetkileri kaldırıldı.

Medeni hukuk, şahısların doğumdan ölümüne ilişkilerini düzenleyen özel bir hukuk dalıdır. Kişiler hukuku, aile hukuku, eşya hukuku ve miras hukuku bu kapsamda ele alınır ve Medeni kanunla düzenlenir. Aradan geçen 94 yılın ardından, bu devrimlere sahip çıkacak, Cumhuriyet kazanımlarının ışığında haklarından da yaşamlarından vazgeçmeyen kadınların ellerinde yükselecektir.

Bugüne değin bu mücadeleye güç katmış ve ülkemizi hep ileri taşıyacak adımları atmış kadınlarımızı da minnetle anıyoruz. Bize bu hakların verilmesini sağlayan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi saygı şükranla anıyoruz.”

Editör: TE Bilisim