CHP Bolu İl Kadın Kolları tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle parti binasında etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Zuhal Işın Toker, partililere karanfil verdi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Cumhuriyet Halk Partisi Bolu İl Kadın Kolları'nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği etkinliğe, CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu, İl Kadın Kolları Başkanı Zuhal Işın Toker, Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu ve partililer katıldı.

Sosyal mesafe kuralına uygun, sınırlı katılım ile gerçekleştirilen etkinlikte bir açıklama yapan CHP Bolu İl Kadın Kolları Başkanı Zuhal Işın Toker, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün önemine vurgu yaparak, “Hepimizin Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun. Bugün bizler, yerkürenin bütün kadınları, dayanışma içinde haklarımızı haykıracağız, Bizim için 8 Mart, sadece eşit ve özgür bir geleceğin iradesi değil, aynı zamanda hak mücadelesi veren tüm kadınlara saygı duruşudur” dedi.

“YAŞAMLARIYLA BEDEL ÖDEYENLERİN MÜCADELESİ HİÇ UNUTULMADI”

8 Mart 1857’de, New York’ta, tekstil işçilerinin grevinde katledilen kadınlarını anımsatan Toker, “Kadınlar tarih boyunca tüm toplumsal mücadelelerin en ön saflarında yer aldı. Sahip olduğumuz her hakta, edindiğimiz her kazanımda o cesur kadınların payı vardır. Bundan 154 yıl önce, .Amerika Birleşik Devletlerinde çalışan 40 bin dokuma işçisi kadın, kendilerine dayatılan ayrımcılığı reddetti. Binlerce işçi kadın, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve eşit işe eşit ücret talebi ile grev yaptı. Fabrika kapıları üzerlerine kilitlendi. O sırada çıkan yangında, kapı önüne yığılan barikatları aşamayan kadınlardan 129'u yanarak hayatını kaybetti. Bu olay dünyanın her yerindeki kadınların öfkesini örgütledi, yaşamlarıyla bedel ödeyenlerin hak mücadelesi hiç unutulmadı. Yıllar sonra; 27 Ağustos 1310 tarihinde, Kopenhag'da 2. Enternasyonel'e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansındaki toplantıda, Clara Zetkin dokuma fabrikasında hayatını kaybeden kadınlar için 8 Martın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak anılmasını önerdi. Öneri oy birliği ile kabul edildi. O gün bugündür kadınlar, mücadelenin ve dayanışmanın örgütlü gücünü kutluyor. Her sokakta, her mahallede, her ilçede, her şehirde sesimiz daha gür çıkıyor” diye konuştu.

“KADIN İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 43'E ÇIKTI”

Türkiye’nin kadın-erkek eşitliği konusunda dünyada 153 ülke arasında 130. sırada bulunduğunu ifade eden Zuhal Işın Toker, “Bizim baharımız, 8 Martlarda alanları dolduran kadınların yan yana gelmesiyle başlar. Peki bugün ülkemizde kadın erkek eşitliği açısından neredeyiz? Dünya Ekonomik Forumu'nun 2020 yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'ne göre 153 ülke arasında 130. sıradayız. Bu yıl pandemî koşullarıyla derinleşen ekonomik kriz, kadınların yükünü daha da arttırdı. Kadınlar ve erkekler arasında hep var olan gelir eşitsizliği, bu dönemde iyice büyüdü. Geniş tanımlı kadın işsizlik oranı yüzde 43'e çıktı” şeklinde konuştu.

 

“EMEK BİZİZ, UMUT BİZİZ, MÜCADELE BİZİZ”

Kadınların iş hayatında düşük ücretlerde çalıştırıldığını sözlerine ekleyen Toker, “İstihdamda tutunabilen kadınların çoğu, düşük ücretle, sendikasızlıkla, işini kaybetme korkusuyla, uzun çalışma süreleriyle, mobbingle baş etmeye ve evine ekmek götürmeye çalışıyor. Kadının emeğini yok sayanlara haykırıyoruz: Her kadın emekçidir! Kendisinin, çocuklarının, ailesinin ve toplumun geleceği için insanca yaşam kavgası verir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi Kadınları olarak; bu kavganın da, bu taleplerin de, geleceğin aydınlık günlerin: barındıran bu umudun da yılmaz savunucularıyız. Bizler, haklı mücadelemizi örgütleyerek tarihe yön verenler olacağız. Emek biziz. Umut biziz. Mücadele biziz. Halk biziz. Halkın iktidarını da bizler kuracağız. Kutlu olsun 8 Mart, dayanışma olsun, yaşam dolsun, cesaret olsun...” ifadelerini kullandı.

“TÜRK KADINI YERYÜZÜNÜN YILDIZIDIR”

CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu ise anneliğin toplumdaki önemine vurgu yaparak, “Benim her zaman söylediğim bir şey var; Türk kadını, yeryüzünün yıldızıdır. Annemden başlayarak, tüm annelere selam olsun. Her anne, en güzel öğretmendir. İlk dersi annemizden alıyoruz. Annenizi, arkanızdaki en büyük güç olarak hissediyorsunuz” dedi.

“AYRIMCILIĞA, ŞİDDETE, TACİZE, TECAVÜZE SON VERİLMESİ LAZIM”

Karsu’nun ardından konuşan Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Güldane Şahin, kadınların eşit koşullarda toplumun her alanında var olması gerektiğini belirterek, “Kadın varsa, her şey daha kolay olur. Biz varsak, ülke var olur. Cumhuriyet aydınlık yüzleri olarak her alanda var olmamız gerekiyor. Kadınlarımızın eşit iş ve ücretle çalışması gerekiyor. Ayrımcılığa, şiddete, tacize, tecavüze son verilmesi lazım. Her gün televizyonlarda görüyoruz; çok vahim ölümler oluyor. Kadınlarımıza sahip çıkılsın, destek olunsun. Bunun için gerekli adımlar atılsın. Kadınların öldürülmesi, ülke olarak bizim ayıbımız” şeklinde konuştu.

“KADINLARIMIZ İKİNCİ PLANDA TUTULMAYA ÇALIŞILMAKTADIR”

Son konuşmayı yapan CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara verdiği değerden söz ederek, “Kadın mücadelesi, bana göre dünya tarihinde sömürüye karşı verilmiş ve verilmeye devam eden büyük mücadele ve ne yazık ki bu sömürüde en büyük mağduriyet kadınlarımız. Kadınlarımız, verdiği mücadelede her alanda hak ettiği değeri kazanıyor, kazanmaya da devam edecek. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Emek veren herkesin hakkını cumhuriyeti kurduktan sonra teslim etmiş bir liderdir. Bu bağlamda dünya da Türk kadının diğer milletlere göre hakkını daha erken elde etmesi yine kendi başarısıdır. Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınına hak ettiği seçme seçilme hakkını toplum içerisinde onurlu duruş hakkını vermiştir. Ne yazık ki günümüz de bu hak bize ait olmayan bir kültürle yok edilmeye çalışılmaktadır. Kadınlarımız ikinci planda, erkeklerin kendilerine biçtiği rolde tutulmaya çalışılmaktadır. Bunun en büyük mücadelesini de yine kadınlarımız veriyor. Bu mücadeleyi verirken şehit olan kadınlarımızı saygı ve sevgiyle selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Kadın Kolları Başkanı Zuhal Işın Toker, partililere karanfil takdim etti.

Editör: TE Bilisim