Bolu’nun farklı yerlerinde kaçak ağaç kesimi yapıldığını dile getiren CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, “Bolu’da ormanlar resmen katlediliyor. Üzerinde sayı, rakam olmayan ağaç olduğu gibi kesilmiş, kaçak kesim” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bolu İl Örgütü, vatandaşlardan gelen talepler ve şikâyetler üzerine, ağaç kesimiyle ilgili basın açıklaması yaptı. CHP Bolu İl Başkanlığı binasında gerçekleşen basın açıklamasında Bolu İl Başkan Vekili Mehmet Akça, Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu ve il yöneticileri yer aldı.

“AÇIKLAMA YAPMA İHTİYACI ARTIK MECBURU DURUMDA”

Toplantıda açıklama Merkez İlçe Başkanı Türkoğlu tarafından yapıldı. Bolu’nun tabiatına ve yeşil doğasına dikkat çeken Türkoğlu, “Bolu yeşili, ormanı, tabiatın Allah vergisi güzelliklerin en bol illerden biri ve bu güzellik iki büyük kentin arasındaki Bolu’muzu turizm merkezi yapma amaçlı siyasilerin demeçleriyle, sohbetleriyle hep gündeme geldi. Aşağı yukarı bu pandemiyle ilgili kısıtlama kararı kalktıktan bu tarafa haftanın 5 günü hiç aralıksız sahada ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Hem köylerimizde hem şehir merkezimizde esnaflarımızla, vatandaşlarımızla bir araya geliyoruz. Bu yaptığımız ziyaretlerde bu basın açıklamamızı düzenlememize vesile olan konu çok fazla gündeme geldiği ve üzerimizde çok fazla kamuoyu baskısı oluştuğu için açıklama yapma ihtiyacı artık mecburu hale gelmiş durumda” dedi.

“ORMANLAR RESMEN KATLEDİLİYOR”

Çok fazla usulsüz ağaç kesimi gerçekleştiğine dikkat çeken İlçe Başkanı Türkoğlu, “Şu an Bolu’da ormanlar resmen katlediliyor. Bolu’nun her tarafında, sadece Bolu Merkez’de değil, her gün kamyonlarca usulüne uygun kesilmemiş ağaç ülkenin, belki ülke dışının farklı yerlerine naklediliyor. Bu konuyla ilgili en fazla duyarlılığı, ormanı benimsemiş, ağacı benimsemiş değerli köylülerimiz, yurttaşlarımız takip ediyor ve bu konuda gerçekten çok ciddi duyarlı bir şekilde yaşanan katliamla ilgili veri ulaştırıyor.  Numaralı bir ağaç var, bu ağaç biraz yola uzak. Bu ağacı kesim yapan ihaleyi alan firma kesmemiş, yola daha yakın ağaçları kesmiş. Yani nakliyeden, işçilikten kurtarmak için yola daha yakın ağaçları kesmiş. Şurada 21 diye numara verilmiş, olduğu gibi duruyor ama üzerinde sayı, rakam olmayan ağaç olduğu gibi kesilmiş, kaçak kesim. Buna benzer Kıbrıscık, Mengen, Mudurnu, Göynük gibi orman dokusunun yoğun olduğu ilçelerimizde kesimlerin yapıldığı tarafımıza söyleniyor ve hatta daha iddialar var” ifadelerini kullandı.

“BU TAMAMEN KAÇAK KESİM”

Kaçak kesimin yapıldığı bölgelerde kullanılan araçları bildiklerini ve takip ettiklerini de ifade eden Başkan Türkoğlu, “Şu ki bu ağaçlar kesildikten sonra sadece yaprakları, dalları budanıyor. Hiç soyulmadan il dışına çıkartılıyor. Biliyorsunuz bu tamamen kaçak kesim. Numaralandırılmamış, Orman Bölge Müdürlüğü’nün envanterinden çıkışı yapılmamış kesimler, kaçak kesim olarak tabir ediliyor. Bunun parası kaynağı nereye gidiyor, bu kesimi kimler yapıyor, belli değil. Konuyla ilgili köylüler tarafından ihbarlar da var. Bu kesimi hangi araçların hangi zamana zarfında taşındığını tarif ettiler. Bunları da takip ettiğimizi ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

“GÖREVİNİ YAPMAYANLAR YANGININ SORUMLUSU VE FAİLİDİR”

Kontrolsüz kesimler nedeniyle bölgede çok fazla dal ve yaprak kalıntısı olduğunu ifade ederek, orman yangınlarına ilişkin de konuşan Türkoğlu, “Biliyorsunuz yaz dönemindeyiz. Havalar oldukça sıcak. Orman yangınlarının olma ihtimalinin en yüksek olduğu dönem. Gelişi güzel kesilen ormanlarda bırakılan dallar. Bunlar kuruyup her an Bolu’da herhangi bir yangına herhangi bir vesileden dolayı sebep olabilir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler bu konuyu başta Sayın Vali’miz olmak üzere, Orman Bölge Müdürlüğü’müz olmak üzere Bolu’daki bütün kamu görevlilerine iletiyoruz. Zaten Bolu’da ormanlar katlediliyor. Bir de bu şekilde gelişi güzel bırakılan, kuruduğu için de herhangi bir yangın olasını karşı yangının hem büyümesine hem de daha hızlı yayılmasına sebep olacak. Ya da yangına direkt sebep olacak. Bu tür dal parçalarının ormanlardan bir an önce temizlenmesini talep ediyoruz. Bu bağlamda görevini yapmayanlar ve bunu takip etmeyenler Bolu’da oluşacak bir orman yangının sorumlusu ve failidir. Bunu da açık açık ifade ediyoruz. Uyarıyoruz. Takip edeceğiz. Bu konuda gerekli önlemler alınmazsa herhangi bir yangında, görevlerini yapmayan bu arkadaşlarımızın konuyla ilgili suçlu insanlar olduğunu şimdiden ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.

“TATMİN OLALIM Kİ BU İŞİN ÜSTÜNE GİTMEYELİM”

Konuyla ilgili yetkililerden açıklama beklediklerini de belirten Bolu Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Cumhur Bandakçıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bu konuyu gerek köşemde, sosyal medyada en çok işleyen gündemde tutanlardan biriyim. Gerçekten kaçak kesimle ilgili ihbarlar alıyoruz ve bu ihbarları yapanlar sıradan vatandaşlar değil. Bu ihbarları yapanlar orman teşkilatında geçmiş dönemlerde çalışmış, emekli olmuş hatta hali hazırda çalışan insanlar. Bolu’nun orman köylüleri, Yani ormanı ve Bolu’yu bilen insanlar. Bunların hepsini ortak söylemi, ‘Bolu ormanları elden gidiyor, bir şeyler yapmamız lazım, Bolu olarak ormanlarımıza sahip çıkmamız lazım.’ Bolu ormanları Bolu’nun en büyük değeri en büyük zenginliği. Bolu ormanlarıyla var olan bir şehir. Ormanları bilinen bir şehir. Dolayısıyla her insanın görevi işin üstüne gitmek ve sorular sormak. Biz gerçekten yetkililerden cevap bekliyoruz. Matematiksel olarak bunu anlatsınlar ve tatmin olalım ki bu işin üstüne gitmeyelim.”

Editör: TE Bilisim