Kadın çiftçiler tarımsal yeniliklerle buluşuyor programı çerçevesinde coğrafi işaret ve markalaşma yolunda Bolu’nun yerel ürünlerinden olan Bolu Civril Ayşe Fasulyesinin uygulama çalışmaları Çampınar Köyü’nde düzenlenen tarla gününde gösterildi. 

MEHMET FATİH  YALINIZ

Düzenlenen tarla gününe, Gıda Tarım ve Hayvancılık İ1 Müdür Vekili Fahri Tetik, Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram, Eskişehir Geçitkuşağı Tarımsal Araştırma Müdürü Dr. Sabri Çakır, Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İ1 Müdür Vekili Fahri Tetik, projenin detaylarından bahsetti.

Projenin itina ile üzerinde yıllardır çalışıldığını kaydeden Tetik şöyle konuştu; “Bolu Çivril Ayşe Fasulyesi, Bolu Bağışçılar Vakfı başkanı Şerafettin Erbayram tarafından üzerinde itina ile yıllardır çalışılmış bir değerdir. Biz de İ1 Müdürlüğü olarak Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile fikir ve bilgi birliği içerisinde Bolu Çivril Ayşe Fasulyesinin yaygınlaşması, Markalaşması ve Coğrafî işaret alması adına bir proje gerçekleştirdik. BUBS (Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi ve KTV Şubesi(Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi) önderliğinde iki yıl sürecek bir çalışmaya start verdik. Kadın Çiftçiler^ Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesinin; Bakanlığımızın insan odaklı çalışma anlayışı çerçevesinde pozitif ayrımcılığa tabi tutulan kadınlarımız tarafından gerçekleştirilecek olması da artı bir mutluluk kaynağıdır. Bu bağlamda başta üreticilerimiz olmak üzere üzerinde uzun yıllar çeşitli denemeler yaparak seleksiyona uğrattığı Bolu Çivril Ayşe Fasulyesi tohumlarını hibe eden Şerafettin Erbayram'a, emeği geçen paydaş kurumlarımıza ilgili şube ve personelimize canı gönülden teşekkür eder Bolu'muza hayırlı olmasını dilerim.”

“Maddi manevi desteğimiz yanınızdadır”

Daha sonra konuşmasını yapan Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram, Bolu Çivril Ayşe Fasulyesinin geçmişinden bahsetti. Erbayram, konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “70’li yıllarda hayatıma serbest çalışma için yön verdiğimde rahmetli annem derdi, bana Çivril’den bir kilo fasulye getir tohum yapacağım. O benim aklımda yazılı kaldı. Gün oldu, 2008 yılında bu projeyi ortaya koydum. 5 yıl çalıştık, verim denemesi yaptık, bu yaptığımız fasulyelerin ilimizin bütün ilçelerine 50’şer paket olarak verdik ve bize sonuç verildi. Bugün böyle bir sonucun anlatımı söz konusu. Bolu Bağışçılar Vakfı diye güzel bir vakfımız var. Bolu’nun kalkınması için daha güzel bir Bolu sloganıyla 34 iş adamının kurduğu bir vakıf. Bu sosyal yapı üzerinde çalışmakla birlikte kırsal kesimin kalkınması ile ilgili de çalışıyoruz. Bu da onlardan bir örnek. Bir ürünün markalaşmasına yardım etmiş oluyoruz. Bu gibi yapacağınız her türlü çalışmalarda paydaş olmaya hazırız. Maddi manevi desteğimiz yanınızdadır. Zaman kaybettik, koşalım süreci kısaltalım. Bu genç meslektaşlarımıza bir örnek olsun.”

“Yerel materyallerin korunması önem taşıyor”

Programın devamında bir konuşma da proje paydaşlarından Eskişehir Geçitkuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Müdürü Dr. Sabri Çakır yerel materyallerin korunması için kurum tarafından yürütülen çalışmaları aktardı. Bir çok çeşitte çalışmaların devam ettiğini kaydeden Çakır, “Çivril Ayşe Fasulyesinin coğrafi işaretçilerle işaretlenmesi ile ilgili olarak eğitim ve yayınlar dairesi işbirliği ile yapılan program çerçevesinde bu çalışma yapıldı. Enstitümüz 1925’ten beri hizmet veriyor. Şu an 15 farklı alanda çalışmalar yürütüyoruz. Topraktan tohuma kadar çalışmalar devam ediyor. 1925 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle, bölge koşullarına uygun, hastalıklara dayanıklı çeşitler belirlemek amacıyla başlamış çalışmalarımız. Buğday arpa ile başlamış, arkasından yemeklik tane baklagiller daha sonra sebze ve endüstri bitkileri olmak üzere toplam 160 kurum tarafından geliştirilen çeşidimiz var. Çeşit ıslahı demek ıslahta en çok kullanılan yöntem şu an üstünde çalıştığımız gibi Çivril Ayşe fasulyesi gibi yerel materyallerin korunması ve devamının sağlanması. Aynı zamanda bunların özelliklerinden yararlanarak çeşitlerin geliştirilmesi önem taşıyor. Özellikle şu an Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulan iki tane gen bankası var Türkiye’de. Bu gen bankalarında yerel materyaller çeşitleri ve tohumları ile beraber korunarak muhafaza altına alınıyor. Bu genetik materyallerin korunması büyük bir konu bu konuda emeği geçen herkese ben teşekkür ediyorum. Bunlara coğrafi işaretlerin konulması çok önemli bir konu. Sadece Bolu Merkez’de değil, Göynük’te bombay fasulyesi ile ilgili çalışıyoruz. 12 tane il bağlı bize onlarla da ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu işin sevindirici tarafı bakanlığımızın 3 yıldan beri uyguladığı kadın çiftçilerin tarımsal alanda etkin olmalarını sağlamak amacıyla işe daha büyük önem katıyor. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kurum olarak bakanlık olarak her zaman yanınızdayız.” diye konuştu.

Programda son konuşmayı Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan yaptı. Fidan bu tür projelerin devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu çalışmadan dolayı emeği geçen herkese teşekkür ederim. Tarım İl Müdürlüğü’nün bu çalışmalarının devamını bekliyoruz. Bu çalışmalarla inşallah köylümüzü üst seviyelere taşıyacağız.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, katılımcılar tarafından Bolu Civril Ayşe Fasulyesinin uygulama alanı gezildi. Katılımcılar buradaki alanda yetiştirilen başta Çivril Ayşe fasulyesi olmak üzere çeşitli ürünleri yakından gördü. Uygulama alanının gezilmesinin ardından, Çivril Ayşe fasulyesi ile hazırlanan yemek ikramıyla program sona erdi.

Tarla kontrolleri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılarak bitki gelişimleri yakından takip edilen Alternatif Ürün Yetiştiriciliği denemeleri ise şu şekilde:

Bolu Çivril Ayşe Fasulyesi: İlimizde Bolu Bağışçılar Vakfı tarafından bir-kaç yıldır ekiliş ve üretimi yapılmaktadır. 2017 yılında 8 Köyde, 29 Kadın Çiftçi tarafından 7,0 Dekar alanda Bolu Bağışçılar Vakfınca verilen tohumlar dağıtılarak ekilişleri yapılmıştır.

Nohut: İlimizde 2013 yılında Demonstrasyon amaçlı ekimleri yapılmış gün geçtikçe ekim alanları artarak yaklaşık 80,00 Hektar alana ulaşmıştır. Türkiye ortalaması 125 Kg/da iken ilimizde 200 Kg/da verim beklenilmektedir.

Danelik Mısır: İlimizde 2016 yılında 60 Dekar alanda Demonstrasyon amaçlı ekimleri yapılmış, 1.280-1.820 Kg/da verim almmıştır.2017 yılında ise yaklaşık 600 Dekar alanda ekildiği tahmin edilmektedir.

Kinoa: İlimizde Bolu Ziraat Odası önderliğinde 2016 yılında yaklaşık 260 Dekar alanda ekiliş ve üretimi yapılmış; kurumumuz teknik personelleri tarafından tarla kontrolleri yapılarak gözlemlenmiştir. 2017 yılında ise yine Bolu Ziraat Odası önderliğinde yaklaşık 320 Dekar alanda farklı bir Kinoa çeşidi ile ekimler sözleşmeli olarak yapılmış.

Yağlık Ayçiçeği: İlimizde 2017 yılında yaklaşık 60,00 Dekar alanda Demonstrasyon amaçlı ekimleri yapılmış.

Süt Otu (RYEGRASS): İlimizde 2017 yılında yaklaşık 50,00 Dekar alanda Demonstrasyon amaçlı ekimleri yapılmış.

 

 

Editör: TE Bilisim