Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bolu Bağışçılar Vakfı ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen, “Coğrafi işaret ve Markalaşma Yolunda Bolu Çivril Ayşe Fasulyesi” projesinin 2018 yılı çalışmaları kapsamında, çiftçilere fasulye tohumluğu dağıtıldı. 

MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu Merkez’e bağlı Köprücüler Köyü’nde düzenlenen tohum dağıtım törenine, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram, Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İzzet Murat, daire müdürleri, personel ve çiftçiler katıldı.

Program başında Ziraat Yüksek Mühendisi Ayşe Ekdioğlu proje ile ilgili bilgiler verdi. Ekdioğlu, “Bolu Civril Ayşe Fasulyesi ile ilgili tohumlarımız 2016 yılının son döneminde Şerafettin Erbayram tarafından hibe edildi. 2017 yılında Bolu’da 8 köyde ve 7 dekar alanda 29 gönüllü kadın çiftçimizle birlikte projemiz uygulamaya geçmiştir. Projemiz iki yıllık bir proje, 2017 yılında uygulandı ve dekardan en fazla verimi Çampınar Köyünde aldık. Bu ürünleri aldık, yılsonunda ilaçladık şimdi de bu sene tekrar 2018 yılında uygulanmak üzere çiftçilerimize bugün dağıtımını gerçekleştireceğiz. Katkılarından dolayı Şerafettin Erbayram’a teşekkür ediyoruz.” dedi.

Programın devamında konuşan Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İzzet Murat, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Murat, “Burada Bolu Civril Ayşe Fasulyesinin tohum dağıtımı için bir aradayız. Proje Özel İdare kaynaklarından desteklenen bir proje. 2018 yılında yaklaşık 30 bin TL, Özel idaremiz bu projemiz için ayırdı. Bunun bir kısmından fasulye dağıtımı yapacağız. İlk olarak da şu an Civril Ayşe Fasulyesinin dağıtımını yapıyoruz. Diğerleri de planlandı. Özel idaremize, valiliğimize, Bağışçılar Vakfı’nın başlattığı bir girişim, özel idare de bu sene destek verdi, hepsine teşekkür ediyorum. Yöresel bir ürünü yaşatmak için ekonomik bir bedel ortaya koydular. Biz de arkadaşlarımız olarak elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum özveri ile çalışıyorlar. Yaklaşık 200 çiftçimize bu kapsamda 500 kilo tohum dağıtacağız. Bir çoğunluğu da Bolu merkezde. Şu an bu köyde yaklaşık 20 çiftçimize dağıtım yapılacak. Diğerlerine de arkadaşlarımız ulaşarak teslim edecekler.” diye konuştu.

Törende bir konuşma da bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram yaptı. Proje ile ilgili konuşan Erbayram, “7 yıllık bir ön çalışmanın sonunda bugün dağıtılan tohumlar çevremizde sizlere iyi kazanç getirecek seviyeye geldi. Zaman içinde kolay olmuyor. İlk 5 yılı elde ettiğimiz bir kilo tohumluk fasulye ile geçirdik.” dedi.

Törende son konuşmayı Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan yaptı. Ağcan, “Bolu’da alternatif ürün ve tarım noktasında daha neler yapabiliriz? Bu ürettiğimiz ürünleri nasıl coğrafi işaretle Türkiye’ye dünyaya mal edebiliriz? Noktasında Bağışçılar Vakfımızdan, İl Tarım Müdürlüğümüzden, Bolu Belediyesi, İl Özel İdaresi olarak birlik ve bütünlük içinde çalışmalar yürütüyoruz. Bugün bunlardan biri de Civril Ayşe Fasulyemizin başarı ile yürütülen proje sonucunda olumlu sonuç alındı ve çiftçimize bu ürünler ekilmek üzere dağıtıldı.” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından, üreticilere Civril Ayşe Fasulyesi tohumu ve içinde yetiştiricilikle ilgili bilgilerin kaydedildiği flash bellek verildi.

Editör: TE Bilisim