Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmet vermeye başlayan Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Keziban Aslı Bala, endokrinoloji ile ilgili bilgi verdi.  Bala çocukların endokrin sisteminden oluşabilecek hastalıklara karşı aileleri uyardı.

Endokrinolojinin insan vücudunda salgılanan hormonlar ve bunların salgılandığı iç salgı bezleri ile ilgili hastalıklarla ilgilenen tıp bilim dalı olduğunu belirten Bala; “Endokrin sisteme ait salgı bezleri, pek çok önemli vücut fonksiyonunu yerine getiren bir takım kimyasallardan oluşan hormonların üretilmesini sağlar ve bu salgı bezlerinde meydana gelmiş olabilecek herhangi bir aksaklık, çocuğun pek çok hastalıkla uğraşmak zorunda kalması sonucunu doğurabilir.” diyerek çocuklarda endokrin sisteminden oluşabilecek hastalıklara karşı aileleri uyardı.

“Çocuk endokrinolojisinin “çocuklarda boy kısalığı, erken ve gecikmiş ergenlik, şişmanlık, guatr ve tiroid bezi hastalıkları, cinsel gelişim bozuklukları, böbrek üstü bezi hastalıkları, şeker hastalığı, aşırı tüylenme, hipofiz bezi hastalıkları, turner sendromu, d vitamini ile ilgili hastalıklar, kalsiyum ve fosfor metabolizması ile ilgili bozukluklar, su ve mineral dengesi hastalıkları gibi hastalıklarla ilgilendiğini söyleyen Bala; “Bu saydığımız hastalıklara yönelik anne babaların dikkatli olmaları ve vakit kaybedilmeden sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir ki hastalıkların tedavisine bir an önce başlanabilsin.” dedi.

Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmet vermeye başlayan Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Keziban Aslı Bala, kendi alanlarına başvuran anne-babaların en çok boy kısalığı ya da obezite şikayeti ile başvurduklarını belirtirken; “Bizim amacımız, sorunun çözümüne uygun sağlıklı yollar denendiği halde problem çözülmüyorsa, gerçek problemin tespit edilmesi ve mümkünse ortadan kaldırılarak çocuklarımızı sağlıklarına kavuşturmaktır. Çünkü asıl problem ortadan kaldırılmadıkça çözüme ulaşamazsınız.” dedi.

“ANNE BABALAR GÖZLEMCİ OLMALILAR”

Konu ile ilgili olarak boy kısalığı ile ilgili örnek veren BALA; “Örneğin, boy kısalığı  ailesel veya yapısal olabileceği gibi  hormonal eksiklikler veya başka bir hastalığın yansıması da olabilir. Bu alanda Çocuk Endokrinoloji devreye girer ve çocuğun boyunun kısa kalmasına neden olan tüm olasılıkları inceleyerek tedavi eder. Boy kısalığı büyüme hormonu eksikliğine bağlı ise vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir. Zaman kaybı daha az boy kazanımına neden olabilir. Hatta büyüme plağı kapanan gençler büyüme hormonu tedavi şansını tamamen yitirmiş olabilirler. Bu sebeple endokrin hastalıklarında anne babaların uyanık ve gözlemci olmaları gerekir.” dedi.

Editör: TE Bilisim