Türk Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Erhan Bayram uzaktan eğitim sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bayram, Sokağa çıkma yasağı getirilen öğrencilerin ciddi stresle karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

Türk Eğitim Sen İl Başkanı Erhan Bayram, korona virüs salgını sonrası okulların tatil edilerek geçtiğimiz ay Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından başlatılan uzaktan eğitim sisteminin farklı yerlere taşınarak çocukların teknoloji bağımlısı haline getirildiğine dikkat çekti.

Türk Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Erhan Bayram uzaktan eğitim ile ilgili yaptığı açılamasında

“Bilindiği üzere ülkemizde Covid-19’la mücadele kapsamında okullarımız tatil edildikten sonra 23 Mart 2020 tarihi itibariyle uzaktan eğitim başlamıştır. Öncelikle bu konuda emeği geçen bütün Milli Eğitim çalışanlarını kutluyoruz. Çocuklarımızın bu süre zarfında derslerinden uzak kalmamaları, okullarından soğumamaları adına önemli bir adım. Ancak uzaktan eğitimin anlamından çıkartılıp farklı yerlere taşınması çocuklarımız adına tehlike oluşturmaktadır. Saatlerce televizyon, tablet ya da bilgisayar başına oturtulan çocuklar, MEB ve aileleri eliyle teknoloji bağımlısı haline getirilmektedir. Önümüzdeki günlerde bu durum birçok olumsuzluğu beraberinde getirebilir. Teknoloji bağımlılığının yaratabileceği sonuçlara ilişkin birçok bilimsel çalışmanın varlığından söz edilebilir. Elbette hastalıkla mücadele sona erecek ve normal yaşantımıza hepimiz geri döneceğiz. Bu dönüşün çocuklarımız için sağlıklı olabilmesi için veliler olarak bizlere önemli görevler düşmektedir” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLERİMİZ ÇOK CİDDİ STRESLE KARŞI KARŞIYADIR”

Covid-19’la mücadele kapsamında evde olan öğrenciler için velilere de bir çağrıda bulunan Bayram, Milli Eğitim yetkililerine de önemli görevler düştüğünü kaydetti. Bayram; “Değerli velilerimiz; çocuklarımızın kalbine dokunalım, onlarla oyunlar oynayalım, onlara masallar anlatalım, onlardan masallar dinleyelim. Onlarla birlikte kitap okuma saati düzenleyelim. Kaybolan çocukluk oyunlarımızı öğretelim çocuklarımıza. Onların yeteneklerini, hobilerini keşfetmeye çalışalım, onlara sorumluluk verelim; bir saksıya tohum ektirip bakımını çocuğumuza yaptıralım mesela. Hastalıkla mücadele sürecinin belki de en önemli getirisi çocuklarımızla anne babalarının birbirini gerçekten tanıması olacaktır. Evet, biliyoruz ki zorlu bir süreç ancak çocuklarımızın bu süreçten sağlıklı çıkabilmesi hem ailelerimiz hem de ülkemiz için en büyük kazanç olacaktır.

“HER ŞEY İSTATİSTİK DEĞİLDİR”

Hastalıkla mücadele sürecinde velilerimiz kadar MEB yetkililerine de önemli görevler düşmektedir. Doğal olarak herkes üzerine düşen görevi yapacak Millî Eğitim Bakanlığının talimatlarını öğretmenlerimize iletecektir. Ancak sırf istatistiki verileri yükseltmek amacıyla öğretmenlerimiz mesaj yağmuruna tutulmamalıdır. Okullarımızın sosyo-ekonomik düzeylerinin eşit olmadığı unutulmamalıdır. Evinde internet olmayan azımsanmayacak kadar ailemiz var bizim. Bu bakımdan Bakanlığın TV’den uzaktan eğitim programlarının takibi özendirilmelidir” şeklinde konuştu.

“KONTROL EDİLEMEYEN PROGRAMLAR CİDDİ RİSKLER İÇERMEKTEDİR”

Bayram; öğrencilerin EBA dışında farklı programlara yönlendirildiği bilgisinin kendilerine geldiğini belirterek; “Çocuklar ve velilerle iletişim elbette bir şekilde sağlanmalı fakat amacı ve kapsamı belirsiz bilgisayar programlarıyla bu tür etkinlikler planlanmasının uygunluğu Bakanlık tarafından kontrol edilmelidir. Çocuklarımızın ısrarla EBA dışı platformlara yönlendirildiği bilgisi son zamanlarda tarafımıza sıkça ulaşmaktadır. Bu tarz bir yaklaşım içinde olan idareciler bundan vazgeçmelidir. Kaldı ki bu tür programlarda özel hayatın gizliğinin ihlali söz konusu olabilmektedir.  Ayrıca bu tür programlarda kişisel verilerin güvenliği açısından da ciddi riskler bulunmaktadır” diye konuştu.

“ÖĞRETMENLER DİJİTAL PLATFORMDA YARIŞ ATINA DÖNÜŞTÜRÜLMEK İSTENİYOR”

Milli Eğitim Bakanlığının süreci yönetirken daha çok nicel verileri dikkate alması gerektiğine işaret eden Bayram; “MEB süreci yönetirken nitelikten daha çok nicel verileri dikkate alarak EBA kullanım süresi vb. istatistik verileriyle okul müdürlerini baskılamaktadır. Bunun bir yansıması olarak okul müdürleri de Öğretenlere liste atıp siz EBA’ yı şu kadar kullanmışsınız. Siz şöyle yapmıyorsunuz onlar yapıyor gibi kıyaslamalarla öğretmenleri stres içerisine sokmaktadır. MEB’in bu yaklaşımının gerçeklikten uzak olduğu söylenebilir. Velileri arayıp evde internet var mı, tableti ve bilgisayarı olan kimler diye sormak yerine onlardan dersi izliyor musunuz diye resim istemek, onları paylaşmak, insanları sık boğaz etmek, senin öğrencilerin EBA'yı kullanmamış, sen hiç EBA’dan ödev vermemişsin, bak o “ZOOM” programını kullanıyor, sen niye kullanmıyorsun gibi yaklaşımlar öğretmenlerin de motivasyonunu düşürmektedir” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARI TEKNOLOJİ BAĞIMLISI YAPMAK KİMSEYE FAYDA SAĞLAMAZ”

Uzaktan eğitiminin idarecileri ve öğretmenleri yarıştırmak için olmadığının vurgusunu yapan Erhan Bayram; “MEB’in bu yaptığının reklamdan ileri gitmeyeceğini dile getirmeliyiz. Birebir göz göze yüz yüzeyken verilemeyen şeylerin bunca travmatik ortamda uzaktan, online araçlarla verilmesi çok da mümkün gözükmemektedir. Keşke, çocuklar mutlu mu? Çocuklar evde hangi ortamda? Bunları sorgulayabilsek. Aile ile geçirilecek vakit, aile ile oynanacak oyun asla akademik bilginin yerini tutamaz. Çocukları gerçekten biraz rahat mı bıraksak? Her yerde canlı yayınlar her yerde “ZOOM” dersleri.  Çocukları teknoloji bağımlısı yapmak kimseye fayda sağlamaz. Uzaktan eğitim çocuklarımız için vardır; idarecilerimizi, çocuklarımızı ve öğretmenlerimizi yarıştırmak için değil” dedi.

Editör: TE Bilisim