Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, 22 Ocak’ta okulların tatile girmesiyle ilgili velilere ve çocuklara tatilde neler yapabileceği hakkında bilgiler verdi. Gezici, çocukların gün içerisinde uzun süre ekran başında olduklarından bahsederek, “Çocukların uzun süre gün içerisine yayılan ekran başında kalmaları söz konusu oldu bu süreçte. Çocuklarımızın teknoloji ile haşır neşir olunan dönemin ardından mümkünse sömestr tatilinde sosyal medya kullanımı, iletişim araçları, telefon, bilgisayardan uzak kalmalarını öneriyorum” dedi.

Haber: Servet Gökçek

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, yaptığı açıklamada, sömestr tatilinde çocukların teknolojik cihazlardan uzak kalmaları konusunda uyardı. Veliler ile çocukların, kendilerine izin verilen zamanlarda planlama yaparak, sosyal mesafeyi koruyarak, maske takarak, kendilerini,  arkadaşlarını ve çevresini korumayı önceleyerek daha çok yürüyüş ve spor yapmaları gerektiğine değindi.

“ÇOCUKLARIMIZ İLK KEZ KARNE HEYECANI YAŞAYAMADILAR”

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, çocukların okullardan uzak kaldıklarından bahsederek, “Sadece eğitim anlamında değil sağlık anlamında da zor bir süreç geçirdik. Çocuklarımız okullarından uzak kaldılar. İlk kez karne alamadılar, karne heyecanı yaşayamadılar.  Salgın nedeniyle çocukların evde kalma kısıtı da var biliyorsunuz ve eğitimin sadece akademik yanını ele almamak gerekiyor.  Okulun çok fazla fonksiyonu var çocukların oyun oynaması, sosyalleşmesi açısından. Ergenlerin en gelişimsel ödevidir eğlenmek. Dolayısıyla bu tüm gelişim süreçlerinin olması gerektiği zamanda uzaktan eğitim var ama fiziksel anlamda ciddi anlamda sorunlu bir dönem geçti. Çocukların uzaktan eğitime ulaşma olanakları evde kalma biçimleri ekonomik anlamda farklı farklı oldu. Pandemiyle birlikte artan maddi sıkıntılar oluştu. O yüzden sadece eğitim alanında değil fiziki, psikolojik, sosyolojik bütün olarak bakıldığında sorunlu bir dönem” dedi.

“TEKNOLOJİ İLE HAŞIR NEŞİR OLUNMAMALI”

Zehra Kulalı Gezici, çocukların sömestr tatilinde sosyal medya kullanımını, iletişim araçlarını, telefon ve bilgisayarlardan uzak kalmaları gerektiğini belirterek, “Çocukların uzun süre gün içerisine yayılan ekran başında kalmaları söz konusu oldu bu süreçte. Çocuklarımızın teknoloji ile haşır neşir olunan dönemin ardından mümkünse sömestr tatilinde sosyal medya kullanımı, iletişim araçları, telefon, bilgisayardan uzak kalmalarını öneriyorum. Çünkü gerecekten duruş bozuklukları, obezite, hareketsizlik, göz kuruluğu gibi birçok sağlık sorunlarına yol durumlar oluştu. Dolayısıyla bu tatil sürecinde çocuklarımızın daha çok yazılı olan kitaplarla mümkünse evde kaldıkları dönemde ev içerisinde sorumluluk alarak annelerin ve babaların ile paylaşımda bulunabilirler” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZIN KAYGILARI VAR”

Gezici, pandemi döneminde sınavdan ve hayatın normalleşmemesinden kaynaklı streslerin arttığını vurgulayarak, “Çocuklarımızın kaygıları çok yüksek.  Özellikle 8. ve 12. Sınıf öğrencilerinin çok daha kaygılı bir süreçte olduklarını hepimiz biliyoruz. Pandemi, sınavdan ve hayatın normalleşmemesinden kaynaklı stresliler.  Bütün bunlar olağan koşullarda yakınlarını kaybeden çocuklarımız oldu bununla birlikte travma yaşayan çocuklarımız var. Evlerde ne yaşandığını çok fazla bilmiyoruz ama mümkün olabildiği kadar dışarıda velileri ile birlikte bir sokak hayvanı besleyebilirler. Bütün canlıların yaşam hakkına saygı bizim için önemli bir değerdir.  Diyalog kurmak amaçlı aile büyüklerini arayabilirler” şeklinde konuştu.

“DIŞARI DA ETKİNLİK YAPILMALI”

Gezici, çocuklara izin verilen saatlerde planlar yaparak, çocuklar ile dışarıda etkinlik yapılmasına dikkat çekerek, “Hepimizde salgının yarattığı “hayatımın kontrolü elimden çıktı, kararlarımı kendim alamıyorum” gibi durum oluştu. Çünkü uymak zorunda olduğumuz kurallar ve bir sokak kısıtı var ki gençler için bu sorunlu bir dönem. Sokağa çıkma kısıtının olmadığı kendilerine izin verilen zamanlarda planlama yaparak, sosyal mesafeyi koruyarak, maske takarak, kendilerini,  arkadaşlarını ve çevresini korumayı önceleyerek daha çok yürüyüş yapabilirler, spor yapabilirler” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ÖDÜLLENDİRME ÖNEMLİ”

Gezici, çocukların ev içerisinde farklı aktiviteler yapabileceklerine söyleyerek, “Sınava girecek öğrenciler açısından duruma baktığımızda onlar açısından eksikliklerini giderme açısından toparlayıcı bir süreç olabilir. Uzaktan eğitim 30 dakikalık ve çok aralar verilerek günlerini tamamen işgal eden bir şekilde sürdü.  O yüzden başka hiçbir şeye vakit ayıramadılar. Bu anlamda sosyal medya ve televizyondan uzak kalarak ev içerisinde farklı aktivitelerle geçirilebilirler tatillerini. Bu dönede karne verilsin istemedik. Dijital bir karne süreci yaşandı. Çocuklarımız buna takılmasınlar.  Keşke milli eğitim bakanlığımız bu dönemde not vermeyi hiç düşünmeseydi.  Çocuklarımız için ödüllendirme önemli.  Belki bir teşekkür, onur belgesi olabilirdi. Ama herkesin eşitsiz olduğu bir yerde karne verme gayreti doğru değil” dedi.

Editör: TE Bilisim