Düzce Depremi’nin 23’üncü yılında, ülke genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen, “Çök-Kapan-Tutun” tatbikatı kapsamında Bolu’da da tatbikat yapıldı.

Türkiye’nin 81 ilinde,  12 Kasım Düzce Depremi’nin 23'üncü yılı dolayısıyla, depremin meydana geldiği saat 18:57'de “Çök-Kapan-Tutun Deprem Anı Tatbikatı” yapıldı.  Senaryo gereği depreme Diyanet Gençlik Merkezi'nde yakalanan Bolu Valisi Erkan Kılıç ve il protokolü saat 18.57'de tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilen "Hayati Uyarı Bildirimi" ile Türkçe ve İngilizce sesli uyarı yapılmasının ardından Çök-Kapan-Tutun hareketini uyguladılar.

AFAD İl Müdürlüğü marifetiyle gerçekleşen tatbikata Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Garnizon Komutanı Vekili Piyade Komando Kıdemli Albay Merdin Kışkan, Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutan V. Jandarma Albay Özgür Kılıç, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yılmaz, AFAD İl Müdürü Cengiz Çavuş, Kurum Müdürleri, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“HER AN YAŞAYACAKMIŞ HİSSİYATI İLE HAREKET ETMEK DURUMUNDAYIZ”

AK Parti Bolu Milletvekili Aydın, depremin her an yaşanabilecekmiş gibi hareket edilmesi gerektiğini aktararak, “1999 depreminin 23’üncü yıl dönümü nedeniyle bir aradayız. Ben bu vesileyle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına tekrardan baş sağlığı, sabırlar diliyorum. Malum deprem kuşağın da olan bir ülke, ülkemiz ve kuzey Anadolu fay hattında olan bir ilde de yaşamaktayız bu nedenle her an tedbirli olmak ve bu olayı her an yaşayacakmış hissiyatı ile hareket etmek durumundayız ki biz Bolulular aslında her sallantıda yani yanımızdan bir araba bile geçse acaba deprem mi diye düşünen, bunu yaşadığımız için unu bilen insanlarız. Tabi devletimiz bu nedenle her türlü gücüyle, kudretiyle vatandaşlarının yanında olmaya devam ediyor” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZIN EVLERİNE KAVUŞABİLDİĞİ BİR ZAMANI İDRAK EDİYORUZ”

Deprem sonrasında vatandaşların tekrar evlerine kavuşabildiğini aktaran Aydın, “Dün hani bir çadırın torpille alınabildiği ya da deprem var ama biz başbakanı rahatsız etmeyelim aman uyandırmayalım denilen durumdan bugün hamdolsun Erzincan’da, Van’da, İzmir’de en son gördüğümüz üzere daha deprem üzerinden 1 sene geçmeden vatandaşlarımızın yine evlerine kavuşabildiği imkânların olduğu bir zamanı idrak ediyoruz, o anı yaşıyoruz. Ben bu vesileyle elbette Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Bakanımıza ama tabi ilimizde de hani benim annem yaşlı, evde takip ediyor. Geçen akşam da sordum dedi ki, bu AFAD denilen ekip nereye bağlı, gönüllü olarak mı çalışıyorlar? Dedim yok anne İç İşleri Bakanlığı’mıza bağlı çalışıyorlar ama gerçekten gönüllü çalışıyorlar, gerçekten can siper halde çalışıyorlar. Ben bu vesileyle tekraren AFAD Müdürümüz Bolu özelinde AFAD Müdürümüz başta olmak üzere can siper halde gönülle çalışan tüm çalışanlarımıza tekraren çok teşekkür ediyorum. Allah bir kez daha bize böyle kötü günler yaşatmasın diyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” açıklamasını yaptı.

“SÜREKLİ AFETLERLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİYORUZ”

Tatbikatın ardından Kent Meydanı’nda düzenlenen programda vatandaşlara hitap eden Bolu Valisi Erkan Kılıç, “Tüm Türkiye’de uygulanan ‘Çök Kapan Tutun’ tatbikatını Bolu’da da gerçekleştirdik. Öncelikle, Bolu - Düzce depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bildiğiniz gibi ülkemiz bir afet ülkesi ve sürekli afetlerle karşı karşıya kalabiliyoruz. Geçmişe bakıldığında 12 Kasım depreminde Bolu’da 48, Düzce’de 800 vatandaşımız hayatını kaybetti. 17 Ağustos Depremi de tüm hafızalarda hala canlı olarak duruyor. Yine 1944 Yılı Gerede Depreminde 4 bin insanımız vefat etti, binlerce insanımız yaralandı” dedi.

“BİRİNCİ MADDE YETERLİ FARKINDALIĞA SAHİP OLMAK”

Kılıç, depremlere karşı yeterli farkındalığa sahip olunması gerektiğini aktararak, “Afetler hayatın bir gerçeği, bu gerçeğe karşı da bizim her zaman hazır olmamız gerekiyor. İçişleri Bakanlığımız Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bu yılı ‘Afet Tatbikat Yılı’ ilan ettiler. Az önce de Sayın Bakanımızın belirttiği gibi Japonya’da bir deprem ülkesi olarak bu uygulamaları her yıl gerçekleştiriyorlar.  Afetlere karşı hazırlıklı olmanın birinci maddesi bununla ilgili olarak yeterli farkındalığa ve duyarlılığa sahip olmak, bu olduktan sonra yapacağımız her türlü faaliyeti planlar ve gerçekleştiririz. Afetlerin en fazla can ve mal kaybına sebep olduğu alan inşaat sektörü biliyorsunuz. Evlerimizin mutlaka ve mutlaka deprem mevzuatına yönetmeliğine göre yapılması son derece önemli. Malzemeden kısarak, birkaç kat fazla çıkmak amacıyla hareket edilmemesi gerekiyor. Her şeyin bir kuralı var. Bilimin de kuralları var. Bunlara uymamız gerekiyor. Şehirlerimizi imar ederken önem arz eden kuralların başında afetlere karşı nasıl bir binanın inşa edilmesi gerektiği konusunda çok hassas olmamız gerekiyor. Mutlaka binalarımızı mevzuata uygun, belediyeden bina inşaat ruhsatı alarak ve denetimlerinin yapılması gerekiyor. Bunlar son derece önemli. Çünkü bunların acısını fazlasıyla hissediyoruz” ifadelerini kullandı.

“BOLU OLARAK EN ÖN SIRALARDA YER ALIYORUZ”

Afetlere müdahalede gönüllülerin önemine dikkat çeken Kılıç, “Toplumumuzda depreme ve diğer afetlere yönelik farkındalığın giderek artmasından memnuniyet duyuyorum.  Bolu özelinde de AFAD gönüllülerimiz var. Afet durumlarında gönüllü olmak isteyen vatandaşlarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Bunu da özellikle gururla söylemek istiyorum, gönüllü anlamında ülkemizde Bolu olarak en ön sıralarda yer alıyoruz. Bu sayıyı artırmamız gerekiyor, vatandaşlarımızı gönüllü olmaya davet ediyorum. Bir afet anında o kadar büyük yıkımlar oluyor ki bunun altından kamu kurumlarının tek başına çıkmasının imkanı yok. Aslında bu afete karşı sivil toplum kuruluşlarıyla, halkımızla ve kamu kurumlarıyla müşterek şekilde hareket edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“HASSAS VE DUYARLI OLALIM”

Kılıç, afetlere karşı hassas ve duyarlı olunması gerektiğini söyledi, “Planlarımız da bu doğrultuda yapılıyor.  Afetle ilgili olarak risk azaltma planlarımız var. Uygulamada, bütün kurumlarımızın, yerel yönetimlerin bu plana harfiyen uymalarını bekliyorum. Dere yataklarına mutlaka dikkat edelim. Biliyorsunuz iklim değişikliğiyle beraber belli bölgeler çok yoğun yağış oluyor. Dolayısıyla sel afeti meydana geliyor. Tedbirlerimizi artırmamız gerekiyor. Aynı zamanda iklim değişikliğine karşı çevremizi korumamız da son derece önemli. Doğa bir uyum, ahenk içerisinde hareket ediyor. Cenab- ı Allah çok güzel bir tabiat vermiş, biz bu dengeyi bozduğumuz anda bunun sonuçları çok acı oluyor. Dolayısıyla doğamıza çevremize sahip çıkmamız, çocuklarımızın farkındalıklarını artırmamız gerekiyor. Lütfen bu konularda hassas ve duyarlı olalım. Cenab- ı Allah böyle acıların tekrarını yaşatmasın. Bu tatbikatları yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Vali Kılıç’ın konuşmalarının ardından Bolu İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu tarafından afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için dua edildi.

 

Editör: TE Bilisim