Özel Çağsu Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzman Doktoru Nurhayat Topaloğlu,  Covid-19 enfeksiyonunun sadece hastalık döneminde değil, Covid-19 sonrası dönemde de kontrol edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyledi.  Topaloğlu,   Covid-19 atlatan herkesin sağlık kontrollerini yaptırmasının öneminden bahsetti.

Haber: Aslı Akış

Yeni tip koronavirüs’ün ortaya çıkışının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Bu süre içerisinde virüsün yayılma şekli, vücutta meydana getirdiği hasar, sebep olduğu belirtiler gibi pek çok konuda veri toplandı. Hastalığın uzun vadede vücutta hangi etkilere neden olduğu hâlâ en çok merak edilen konulardan biri. Özel Çağsu Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzman Doktoru Nurhayat Topaloğlu, Covid-19'un bu etkilerini anlattı.

BELİRTİLER DEVAM EDEBİLİR

Covid-19 hastalarının özellikle akciğer sağlığı açısından dikkatle tedavi ve takip edilmesini öneren Nurhayat Topalopğlu; “Kovid-19 enfeksiyonu kronik dönemde yani uzun dönem pek çok organda hasar bırakma potansiyeline sahip bir enfeksiyondur. Ayrıntılarını yeni yeni öğrendiğimiz bu enfeksiyonu uzun dönem etkileri sağlık camiasında artık sıkça tartışılır olmuştur. Özellikle zatüre geçiren, hastanede yatması gereken, hastalığı ağır geçiren kişilerde akciğerde Covid-19 hasar bıraktığı için bu hastaları solunum sıkıntıları devam edebilmekte, evde uzun süre oksijen kullanmaları gerekebilmektedir” ifadelerini kullandı.

“KONTROLLERİNİZİ AKSATMAYINIZ”

Topaloğlu, kovid-19 enfeksiyonu geçiren hastaların kontrollerini aksatmamaları gerektiği uyarısında bulunarak; “Yoğun bakımda yatan hastalarda kas gücü kaybı, bilişsel bozukluklar, kaygı bozuklukları önemli bir sorun teşkil edebilmektedir. Kalp kası tutulumu, kalp zarında sıvı birikmesi yine kovid-19 enfeksiyonunun bıraktığı hasarlar içerisinde sayılmaktadır. Bu yüzden kovid-19 enfeksiyonu geçiren hastaların doktorların önerdiği şekilde kontrollerine gelmesi, bunu aksatmamaları çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim