Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal konut başvurularının 14 Eylül’de başladığını açıklayarak, “Amacımız ilk etap konutlarını azami 2 yıl içinde bitirip hak sahibi vatandaşlara teslim etmek. Vatandaşlarımız toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlarımıza aylık 2 bin 280 liradan, 850 bin lira fiyata sahip 3+1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle sahip olabilecek” dedi.

 Haber: Oğuzhan Eke

Türkiye’nin gözü kulağı Beştepe’den gelecek açıklanmaya kilitlenmişti. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak tanıtılan kampanyaya ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beklenen açıklamayı yaptı. Erdoğan konuşmasına 20 yıl içerisinde yapılan yatırımlara yer vererek başladı. 45 ilde 80 tarihin meydanın kültürel değerlere uygun olarak yapıldığını aktardı.

Sosyal konut projelerinde yeni bir adım daha atmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Erdoğan, projenin başvurularının 14 Eylül Çarşamba günü başlayacağın ve ekim ayına kadar devam edeceğini açıkladı. Erdoğan, “İlk temelini yılbaşında atıyoruz. Amacımız ilk etap konutlarını azami 2 yıl içinde bitirip hak sahibi vatandaşlara teslim etmek. Yatay mimari esasıyla yani zemin +3, zemin +4 bilemediniz zemin+5, depreme dayanaklı şeklîde inşa edeceğimiz projeler, aynı şekilde ülkemizin her yerinde devam edecek” dedi.

“900 MİLYAR LİRA DEĞERİNDE YATIRIM”

Erdoğan’ın konuşması şöyle:

“Hedefimiz 81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut. 250 bin konut amaçlı arsa. Alt yapısı halledilmiş arsa. 50 bin iş yeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır.

Projemizin ve bu kapsamda yapılacak konutlar ile iş yerlerinin ismini de ‘İlk evim, İlk İşyerim’ olarak belirledik.  Projenin büyüklüğünü anlatmak için, tanıtımını yaptığımız 500 bin konut sayısı, iş yerleri ile düşünüldüğünde hane sayısı bakımından İstanbul’un 4’te birine, Ankara’nın yarısına, Kocaeli’nin tamamına eşitken; Bilecik, Bitlis, Bolu, Bingöl, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane ve Hakkâri’nin tamamına eşittir. Bu büyüklükteki proje 900 milyar lira değerinde yatırım demektir."

ÖZEL KONTENJAN AYRILDI

"Konut projesinde bazı kesimlere pozitif ayrımcılık yapacağız. Kontenjanlar belirliyoruz. Buna göre; şehit yakınları ve gazilere ilk etabın yüzde 5’e denk gelen 12 bin 500 konut. Engelli vatandaşlarımıza yüzde 5’e karşılık gelen 12 bin 500 konut. Emekli vatandaşlarımıza yüzde 50’e denk düşen 50 bin konut kontenjan ayırıyor. 18-30 yaş arası kontenjan oluşturduk. Konutların yüzde 20’sine denk gelen, 50 binini de yarınlarımızın teminatı gençlerimize tahsis ettik.”

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

“Vatandaşlarımız toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlarımıza aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 ay vade ile sahip olabilecek. Aynı şekilde toplam 850 bin lira fiyata sahip 3+1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vade ile yapılabilecektir. Toplam bedelin yüzde 10’u peşin alınacak, taksit ödemeleri ise sözleşmenin imzalanması ile başlayacak.”

Editör: TE Bilisim