Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından uzlaştırmacı ve arabuluculara seminer verildi. Seminerde uzlaştırma ve arabulmanın temel ilkeleri, genel hükümleri, uzlaştırmacı ve arabulucunun uyması gereken kurallar ve etik ilkeler anlatıldı.

HABER: Aslı Akış

Bolu Adalet Sarayı Şehit Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Uzlaştırma Cumhuriyet Savcısı Neslinur Aslan, Cumhuriyet Savcısı Selahattin Halefoğlu, Uzlaştırma Bürosu Zabıt Kâtibi Ayşegül Sivrikaya ve 125 uzlaştırmacı katıldı.

Uzlaştırma Cumhuriyet Savcısı Neslinur Aslan uzlaştırma hakkında sunum yaparak 125 uzlaştırmacıyı,  uzlaştırmacı ve arabulucunun denetlenmesi ve uzlaştırma ve arabuluculuk ücret tarifesi hakkında bilgilendirdi. Ardından Uzlaştırma Bürosu Zabıt Kâtibi Ayşegül Sivrikaya ise sürecin nasıl işlediğini anlattı.

Seminer sonrasında açıklamada bulunan Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, uzlaştırma ve arabuluculuk alanında ülke genelinde birinci olmak istediklerini ifade ederek, “Bolu Adalet Sarayı, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı olarak 2019’da hedefimiz ülke genelinde birinci olmak” dedi.

“CEZA ALANINDA UZLAŞTIRMA, HUKUK ALANINDA ARABULUCULUK ÖNE ÇIKIYOR”

Ceza alanında uzlaştırma hukuk alanında arabuluculuğun ön plana çıktığının altını çizen Yaman; “Uzlaştırmacılarla bir araya gelip onlarla karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak sorunlarımızı çözme adına toplandık. Gerek Adalet Bakanlığı gerek Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı stratejik hedefler doğrultusunda alternatif çözüm yöntemlerine oldukça önem veriyor. Ceza alanında uzlaştırma, hukuk alanında arabuluculuk öne çıkıyor. Bu amaçla uzlaştırmacılarımız ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunup onların sorularını cevaplandırmak için toplandık” diye konuştu.

“737 DOSYADA UZLAŞTIRMA TAMAMLANDI”

Bolu’da toplam 125 uzlaştırmacı olduğunu belirten Yaman; “ Kendileri gerçekten büyük bir gayret ve çabayla uzlaştırma işlemlerini yürütüyorlar. Bu manada 2017’de Cumhuriyet Başsavcılığımız Uzlaştırma Büromuza 1941 soruşturma dosyası intikal etti. Bunlardan 1062’sinde uzlaşma sağlandı. Yaklaşık olarak bu oran yüzde 54’e tekabül ediyor. 2018’de uzlaştırma büromuza 1672 dosya geldi. Şuana kadar 737 dosyada uzlaştırma işlemleri tamamlandı. Diğerlerinde uzlaştırma işlemleri devam ediyor” şeklinde konuştu.

“ÜLKE GENELİNDE BİRİNCİ OLMAK İSTİYORUZ”

“2019’da hedefimiz rakamı daha da üst seviyeye çıkarmak. Futbol tabiriyle biz bu alanda şampiyon olmak istiyoruz” şeklinde konuşan Önder Yaman; “Bolu Adalet Sarayı, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı olarak biz özellikle uzlaştırma alanında ülke genelinde birinci olmak istiyoruz. Zira uzlaştırmanın birçok sonucu var. Öncelikle fail yani suçu işleyen açısından, mağdur açısından, toplum açısından sonuçları, faydaları var. Kamusal anlamda gerçekten ucuz, hızlı, etkin ve süratle bir şekilde adaletin sağlanmasının tesis etme gibi bir sonucu var. O yüzden ‘adalet için uzlaş’, ‘uzlaşmayla kaybeden yok’, ‘uzlaştırma ile karada sen de söz sahibi ol’ diyoruz” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim