Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in 94'üncü yıl dönümü, Bolu’da coşkuyla kutlandı. Her yaş grubundan, çocuğu, genci, yaşlısı ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle törenlere koştu.

HABER:ASLI AKIŞ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 94’üncü Yıldönümü Kutlamaları çerçevesinde Bolu Valisi Aydın Baruş ilk olarak tebrikleri makamında kabul etti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriklerinin kabulü, ikramların ardından sonra erdi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 94’nci yıldönümü Karaçayır Spor Salonu’nda yapılan programla kutlandı. Karaçayır Spor Salonun’nda düzenlenen programa öğrenciler ve vatandaşlar da yoğun katılım gösterdi.

Törene Bolu Valisi Aydın Baruş, Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Abdulkadir Kavuncu, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Mustafa Alişarlı, AK parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, Cumhuriyet Halk Partisi Bolu İl Başkanı Kazım Karsu, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, Siyasi Parti İl Temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, askeri erkân, gaziler, öğretmen, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Karaçayır Spor Salonu’nda yapılan tören, Vali Aydın Baruş, Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Abdulkadir Kavuncu ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından törene katılanların ve vatandaşların bayramını kutlaması ile başladı.

Daha sonra öğrenciler, Vali Baruş'a, Garnizon Komutan Vekili Kavuncu'ya ve Belediye Başkanı Yılmaz’a saygı buketi takdim etti.

Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.

İstiklal Marşı ile başlayan tören Vali Aydın Baruş’un protokol konuşması ile devam etti.

“ATALARIMIZIN ‘YA İSTİKLAL YA ÖLÜM’ PAROLASIYLA YAKTIĞI BAĞIMSIZLIK ATEŞİ, KARANLIK GÜNLERDE BİZLERE YOL GÖSTEREN IŞIK OLMUŞTUR "

Bolu Valisi Aydın Baruş törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin kuruluşunun 94. yıldönümünü büyük bir coşku ve gururla idrak etmenin sevinç ve mutluluğunu yaşadıklarını belirterek “Bugün; Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94’üncü yıldönümünü büyük coşku ve gururla kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun. 1919 yılında, Anadolu’yu bin yıldır kanlarıyla ve canlarıyla vatan edinmiş aziz Milletimiz, Birinci Dünya Savaşı’nın galip güçleri tarafından iradesi esir alınmak üzere dört bir taraftan saldırıya uğramış ve milletimizin adı bu topraklardan ebediyen silinmek istenmiştir. Binlerce yıllık tarihi boyunca, başka güçlerin hâkimiyetini asla kabul etmeyen ve varlığını daima bağımsız bir devlete sahip olarak devam ettiren milletimiz, 19 Mayıs 1919 yılında, Gazi Mustafa Kemal’in liderliğinde başlattığı İstiklal Savaşı’yla dünyanın en güçlü devletlerine meydan okumuştur. Anadolu’nun dört bir tarafında, atalarımızın “Ya istiklal Ya Ölüm” parolasıyla yaktığı bağımsızlık ateşi, karanlık günlerde bizlere yol gösteren ışık olmuştur” diye konuştu.

“BU DEVLETİN ADI TÜRKİYE CUMHURİYETİ’DİR”

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin Cumhuriyeti ilanıyla, Anadolu ve Rumeli topraklarında yepyeni ve bağımsız bir devlet doğduğunu ifade eden Baruş;  “Yıllarca süren Balkan Harbi ve Birinci Cihan Savaşı’nın getirdiği yorgunluk, yokluk ve imkânsızlıklar içerisinde bu mücadeleyi başlatan aziz milletimiz, zillet altında yaşamaktansa ölümün yeğ olduğunu atalarından öğrenmiş ve hafızasının derinliklerine nakşetmişti. Milletimiz şunu çok iyi biliyordu ki; üzerinde şeref, haysiyet ve namusuyla yaşamanın mümkün olmadığı, ay yıldızlı al bayrağının gökyüzünde özgürce dalgalanmadığı, ezan sedalarının beş vakit minarelerinden okunamadığı bir toprak vatan değildir. Milletimiz yine çok iyi biliyordu ki, Anadolu sadece kendisi için değil kendisine umut bağlayan tüm dünya Müslümanları için, esaret altında yaşayan mazlum milletler için de son kaledir. 30 Ağustos 1922’de, Gazi Mustafa Kemal’in başkomutanlığında şanlı ordumuzun büyük bir zaferiyle neticelenen Kurtuluş Mücadelemiz, bu mücadelenin milletimize kazandırdığı birlik ve beraberlik ruhuyla milli iradeye dayanan bir devletin müjdecisi olmuştur. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin Cumhuriyeti ilanıyla, Anadolu ve Rumeli topraklarında yepyeni ve bağımsız bir devlet doğmuştur. Bu devletin adı Türkiye Cumhuriyeti’dir” dedi.

“CUMHURİYETİMİZİN 94 YILDA ELDE ETTİĞİ BAŞARILAR DESTANSI BİR MÜCADELEYLE; ATALARIMIZIN VE BÜYÜK BİR MİLLETİN BAŞARISIDIR”

Cumhuriyetin 94 yıllık geçmişine bakıldığında kazanılan başarıların destansı mücadelesinin önemini vurgulayan Baruş; “29 Ekim 1923, geri kalmış gördüğü toplumları egemenliği altında yönetme ayrıcalığına sahip olduğunu düşünen sömürgeci güçlere karşı, karakteri bağımsızlık ve özgürlük olan büyük bir milletin verdiği tarihi bir cevaptır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, umutsuzluk içerisinde kurtuluş ümidi bekleyen dünyanın mazlum milletlerinin sömürgeci ve mandacı güçlere karşı verdiği istiklal mücadelelerine yol gösterici olmuştur. Cumhuriyetin ilan edilişiyle, siyasi alanda kazandığı zaferin, ekonomik ve sosyal alanlarda da kazanılması gerektiğinin bilincinde olan milletimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlattığı kalkınma hamlesini bugünlere taşıyarak, 94 yıl sonra Türkiye’yi dünyanın önemli güçlerinden biri haline getirmiştir. Cumhuriyetimizin 94 yıllık tarihine baktığımızda; Yıllarca süren savaşlarla harap olmuş, genç ve eğitimli nüfusunun büyük çoğunluğunu yitirmiş bir milletin hep birlikte nasıl ayağa kalktığını görüyoruz. Cumhuriyetimizin tarihine baktığımızda; 1920’li yıllardaki 13 milyon nüfustan, bugün 80 milyona ulaşmış büyük bir milletin doğduğunu görüyoruz. Bugün, Avrupa’nın ve dünyanın birçok ülkesinin toplam nüfusundan fazla genç nüfusa sahip büyük bir ülke görüyoruz. Bugün dünyanın tüm ülkelerine ihracat yapabilen, 150 milyar doların üzerinde yıllık ihracat hacmine ulaşan, dünyanın en büyük ekonomilerinden birini görüyoruz. Bugün, sadece kendi insanı için değil, bölgesindeki ve dünyadaki mazlum insanlar için emin bir sığınak olarak kabul edilen bir ülke görüyoruz. Bugün, tüm dünyada çaresiz insanlara, milli gelirine oranla dünyanın en fazla yardım yapan ülkesini görüyoruz. Cumhuriyetimizin 94 yılda elde ettiği bu başarılar, destansı bir mücadeleyle, canlarını feda etme uğruna bizlere bağımsız bir devlet ve ülke armağan eden atalarımızın, o günden bugüne karşılaştığı hiçbir zorluğa boyun eğmeden mücadele eden büyük bir milletin başarısıdır” şeklinde konuştu.

“CUMHURİYETİN MANASINI ÇOK İYİ ANLAMAMIZ GEREKİYOR”

29 Ekim'in ruhunu daima yaşatmak için Cumhuriyetin manasını ve değerini çok iyi anlamamız gerektiğini ifade ederek sözlerini sürdüren Vali Baruş; “Değerli Bolulular, Sevgili Gençler, Atalarımızın bizlere miras bıraktığı Türkiye Cumhuriyeti’ni layık olduğu bir şekilde korumak ve yüceltmek için Cumhuriyetin manasını çok iyi anlamamız gerekiyor. Cumhuriyet, yönetimde egemenliğin halk iradesine dayalı olmasıdır. Cumhuriyet idaresinde meşruiyetin kaynağı halktır, vatandaşların iradesidir. Cumhuriyet yönetiminde, millet özgür iradesiyle seçtiği temsilcileri vasıtasıyla egemenliğini kullanır ve yönetimde söz sahibi haline gelir. Cumhuriyet yönetiminde, kendisine milletin üzerinde gören seçkinlere ve imtiyazlılara, kendisine ilahi güçler vehmeden kişilere yer yoktur. Cumhuriyet yönetiminde devletin varlık sebebi vatandaşa hizmettir. Cumhuriyet, devleti yönetenlerin ayrı bir zümre oluşturmasını kabul etmez. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözünü unutmayalım: “Millete efendilik yoktur. Hizmet etme vardır. Bu millete hizmet eden, onun efendisi olur.” Cumhuriyet, her bir vatandaşın kendisini devletin bir parçası olarak hissetmesini temin etmeyi gerektirir. Cumhuriyet, yönetim işlerinin vatandaşların talep ve ihtiyaçlarına uygun olarak yerine getirilmesidir. Cumhuriyet; bu ülkenin her bir vatandaşına, bu milletin onurlu bir ferdi olduğunu ve devletin her kurum ve görevlisinin kendisinin mutluluğu için daima yanında olduğunu hissettirebilmektir” dedi.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN BAĞIMSIZLIĞINI KORUMAK VE YÜCELTMEK ŞEHİTLERİMİZE VE GAZİLERİMİZE VEFA BORCUMUZDUR”

Temel hasletimiz olan bu ruhla;  genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığını korumak ve yüceltmek şehitlerimize ve gazilerimize vefa borcumuzdur dedi. Baruş, “Saygıdeğer Bolulular, Bugün Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinde onurlu ve özgürce yaşama şansına sahip fertler olarak, bu toprakları kanlarıyla sulayarak bizlere vatan kılan şehit ve gazilerimize, gelecekte bu ülkede yaşayacak olan nesillere karşı çok önemli sorumluluklarımız var. İstiklal Savaşı yıllarında atalarımız, sadece ülkemizi bölmek ve milletimizi tarih sahnesinden silmek isteyen güçlere karşı mücadele etmediler. Onlar aynı zamanda, egemen güçlere boyun eğerek varlığını devam ettirebileceğini düşünen işbirlikçilere karşı da mücadele ettiler. Tarih boyunca olduğu gibi bugün de; Türk Milletinin bu topraklar üzerindeki hâkimiyetini ve birlik ve beraberlik içerisinde yaşamasını hazmedemeyen, Türkiye’nin her geçen gün güçlü bir ülke olmasını ve dünyanın mazlum milletleri için umut kaynağı haline gelmesini istemeyen dış güçler, Bu vatan toprakları üzerinde onurlu bir şekilde yaşamanın değerini bilmeyen, özgürlük ve bağımsız bir ülkede hayat sürmenin bedelini ödemek istemediği için egemen güçlerin vesayeti altında yaşamaya razı olan köle ruhlu işbirlikçileri varlıklarını devam ettiriyorlar. Bunun en bariz örneğini 15 Temmuz 2016’da yaşadık. Milletimizi ve iradesini esaret altına almak için, milletimizin silahlarıyla yine milletimize hayasızca saldıran hainlerin düzenlediği darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kaldık. Bu millet ne kadar asil bir millet olduğunu bir kez daha tüm dünyaya ispatladı. Atalarının manevi mirasının kalplerine nakşettiği bağımsızlık ruhuyla ayağa kalktı ve İstiklal Mücadelesinde olduğu gibi bugün de, bu milleti esir almak cüretine kalkışanlara bedelini ödetti. Ne mutlu bizlere ki, İstiklal Savaşımızı zafere ulaştıran milli mücadele ruhu bugün de dimdik ayaktadır. 30 yılı aşkın süredir, ülkemizi ve milletimizi bölmek isteyen PKK/KCK/PYD adı altındaki bölücü terör örgütlerine karşı askerimizin, polisimizin, jandarmamızın verdiği cansiperane mücadeledeki kararlılık, Hakkari dağlarında şehit olan ve yaralanan komandomuzun ortaya koyduğu fedakarlık anlayışı hep bu ruhun yansımalarıdır. Temel hasletimiz olan bu ruhla;  genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığını korumak ve yüceltmek şehitlerimize ve gazilerimize vefa borcumuzdur. Türkiye Cumhuriyeti’ni dünyanın en medeni ve müreffeh ülkelerinden biri haline getirmek için gece gündüz çalışmak hem atalarımıza hem de gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzdur” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZ VE GENÇLERİMİZ; 94 YILLIK CUMHURİYETİMİZİN VE DEMOKRASİMİZİN EN BÜYÜK TEMİNATI”

Bolu Valisi Aydın Baruş sözlerini şu şekilde tamamladı “Sevgili Çocuklarımız ve Gençlerimiz; 94 yıllık Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin en büyük teminatı; Türkiye’nin ve milletimizin büyüklüğünü anlama şuuruna sahip gençliğimizdir. Türkiye Cumhuriyetini her şart altında korumak ve yüceltmek, medeniyetler yarışında Türkiye’yi daha ileri seviyelere taşımak için yılmadan çalışacağınıza yürekten inanıyoruz. Cumhuriyetimizi yüzüncü yılında sahip olacağımız başarılarda sizlerin büyük payı olacaktır. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sizlere verdiği önemi ve şu sözlerini hatırınızdan çıkarmayınız. "Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet'i biz kurduk, O'nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz." Sözlerime burada nihayet verirken; Bu mutlu bayram günü vesilesiyle; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Savaşımızın kahramanları başta olmak üzere, vatan, millet ve bayrak uğrunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet minnetle yad ediyorum. Cumhuriyet Bayramımız Bolulu vatandaşlarımıza ve tüm milletimize kutlu olsun.”

Baruş’un konuşmasının ardından sahne sırası öğrencilere geldi. Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Yasin Özen “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” adlı şiiri okudu. Özen’in ardından Sakarya Ortaokulu öğrencileri Bolu yöresine ait halk oyunları gösterisini sundu. Halk oyunlarından sonra Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Taha Bayhan “Akdenize Doğru” adlı şiiri okudu. Okunan şiir sonrası 100. Yıl Ortaokulu öğrencileri Silifke yöresine ait halk oyunları gösterisini gerçekleştirdi. Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Samet Altunel “Bu Vatan Kimin?” adlı şiiri okurken, son olarak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü öğrencileri Trabzon yöresine ait halk oyununu sergiledi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü halk oyunları gösterisi sonrasında Belediye Bandosu eşliğinde tören geçişi yapıldı. Öğrencilerin protokolü selamlamasının ardından yürümeye başlayan Bolu 2’inci Komando Tugayı askerleri salondaki herkes tarafından ayakta alkışlandı.

Tören sonunda Bolu Valisi Aydın Baruş tören komitesi ve öğrencileri tebrik etti.

Editör: TE Bilisim