Türkiye, tarihinde görmediği şekilde bir askeri darbe girişimiyle karşılaştı. Milletin sokağa çıkması ile bastırılan bu darbe girişiminin ardından başlatılan operasyonda darbeyi örgütleyenlerin Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızmış FETÖ silahlı terör örgütü militanları oldukları ortaya çıktı. Türkiye’nin saat saat, 15 Temmuz gecesi başlayan darbe girişimi kâbusu…

22.00 – Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı ve TRT Genel Müdürlüğü bir grup askerce ele geçirildi. Aynı saatlerde İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri bir grup asker tarafından geçişe kapatıldı.

22.10- Olağanüstü durum üzerine Başbakanlık müsteşarı başkanlığında Çankaya Köşkü’nde koordinasyon merkezi kuruldu. İlk olarak meydanların halk tarafından hâkimiyet altına alınması kararlaştırıldı.

22.40- Ankara’daki Genelkurmay karargâhından silah sesleri duyuldu.

23.05- Hükümetten ilk açıklama geldi. Başbakan Binali Yıldırım “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti milletin iradesini temsil eden hükümet işbaşındadır. Bunun adına henüz bir darbe demek doğru olmaz. Bir kalkışma olduğu doğrudur. Asla ve asla bu gibi kalkışmalara izin vermeyeceğiz. Güvenlik güçlerimiz harekete geçmiştir, gereği yapılacaktır” dedi.

23.24- Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Polis Özel Harekât Eğitim Merkezi’nde bir patlama meydana geldi.

23.30- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın, darbe girişiminde bulunan bir grup asker tarafından rehin alındığı bildirildi.

00.00- Güvenlik kaynaklarınca, “Askeri kalkışma, ordu içerisindeki Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensubu bir grup subay tarafından yapılmaya çalışılmaktadır.” açıklaması yapıldı.

00.09- Ankara Yenimahalle’de bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kampüsüne askeri helikopterlerce ateş açılması üzerine MİT’in çevre güvenliğini sağlayan unsurlarca saldırıya silahla karşılık verildi.

00.10- Marmaris’te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’na doğru hareket etti.

00.13- TRT’yi işgal eden kalkışmacı askerler korsan darbe bildirisi okuttu. Korsan bildirinin TRT’de okutulmasından bir süre sonra TÜRKSAT,  TRT’nin yayınını kesti.

00.26- Bu açıklamaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan önce CNN Türk televizyonu olmak üzere çeşitli televizyon kanallarına bağlanarak, askerî kalkışmaya tepki gösterdi ve halkı meydanlara davet etti.

00.35- Darbe girişimiyle ilgili ilk soruşturma İstanbul’da başlatıldı. Küçükçekmece Başsavcısı Ali Doğan, darbe girişimini yapan askerlerle ilgili soruşturma başlatıldığını ve askerlerin görüldükleri yerde tutuklanacaklarını bildirdi.

     00.57- Saldırganlar, TRT yayınlarını kesen TÜRKSAT’ın Gölbaşı’ndaki tesislerine askerî helikopterlerle saldırdı.

01.01- Ankara Emniyet Müdürlüğü savaş uçağı ve helikopterlerin saldırısına uğradı.

01.30- Çankaya Köşk’üne ateş eden 5 zırhlı araca güvenlik görevlileri silahla karşılık verdi. Halkın da desteği ile darbeciler püskürtüldü.

01.39- TBMM Genel Kurul Salonu açıldı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve milletvekilleri Genel Kurul Salonu’nda yerini aldı. Kahraman, darbeye karşı çıkan siyasi partilere teşekkür etti. CHP ve AKP’li grup başkanvekilleri de birer açıklama yaparak, demokratik siyasete sahip çıktıklarını açıkladılar.

02.30- Darbeci askerler Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’nı havadan hedef aldı. Hava saldırısı sonucu 17 polis şehit oldu.

02.49- TBMM 7 dakika arayla 2. Kez bombalandı. Bazı polis memurlarıyla Meclis görevlileri yaralandı, kulis camları kırıldı. TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Genel Kurul’daki milletvekilleri Meclis sığınağına indi.

03.00- TRT yeniden normal yayınına döndü. TRT Genel Müdürlüğü binasını ele geçirmeye çalışan FETÖ mensubu askerler gözaltına alındı.

03.20- Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’a geldi.

04.20- Erdoğan İstanbul’a geldikten sonra ilk açıklamayı yaptı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri’nin cuntacılar tarafından götürüldüğünü açıklayan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı’nın akıbetini ise bilmediğini söyledi. Erdoğan, “Şu anda yapılan hareket bir ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler’’ dedi.

06.30- Darbe girişiminde İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nü kontrol eden askerler teslim oldu.

06.43- FETÖ mensuplarınca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin yakınlarına 2 bomba atıldı.

06.52- Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın atandığını bildirdi.

07.50- Fetullahçı Terör Örgütü üyesi 29 albay ve 5 general, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından görevden uzaklaştırıldı.

08.25-  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, darbeciler tarafından tutulduğu Akıncılar Üssü’ne düzenlenen operasyonla kurtarıldı.

09.58- Türkiye genelindeki tüm hâkim ve savcılardan izinli olanların, izinlerini keserek derhal görevlerine başlamalarına ve adli tatilin iptaline karar verildi.

Darbe girişimi sırasında 248 kişi şehit oldu, 2.193 kişi de yaralandı.

15 Temmuz gecesi TSK içerisindeki FETÖ üyelerinin; 8 binden fazla askeri personeli görevlendirdiği, 35 uçak, 37 helikopter, 74 tank, 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullanıldığı tespit edildi.

 

13 TEMMUZ

1878- Osmanlı Devleti ile Rusya, Almanya, Avusturya, Macaristan, İngiltere, Fransa arasında Berlin Antlaşması imzalandı.

1921- Yunanlılar, Afyonkarahisar'ı ikinci kez işgal etti.

1930- İlk Dünya Futbol Şampiyonası Uruguay'da başladı.

1959- Trabzon'da, Amerikan hava üssü kuruldu.

1976- Yumurtalık Savcısı Sefa Mutlu'yu öldürmekten sanık Yılmaz Güney, 19 yıl hapse mahkûm edildi.

1993- Diyarbakır'da, Ergani çevresindeki kazılarda bulunan 9 bin yıl öncesine ait kumaş parçasının, en eski kumaş kalıntısı olduğu açıklandı.

1995- Isparta'nın Senirkent ilçesindeki sel felaketinde 74 kişi öldü.

2009- NABUCCO Doğalgaz Boru Hattı Projesinde 'dönüm noktası' kabul edilen hükümetler arası anlaşma, taraf ülkelerin başbakanlarınca Ankara'da imzalandı.

14 TEMMUZ

1920- Yunanlılar, Gördes'i işgal etti.

1920– Ermeniler, Dehne Boğazı'nı ele geçirdi.

1921- Yunanlılar, Tavşanlı'yı işgal etti.

1921- Ankara'da, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey'in (Tanrıöver) başkanlığında Maarif Kongresi toplandı.

1926- Mustafa Kemal Paşa'ya yönelik İzmir Suikastı girişimi gerekçesiyle Ziya Hurşit ve arkadaşları idam edildi.

1933- Almanya'da Naziler, muhalefet hareketlerini yasakladı.

1936- Türkiye, olimpiyatlarda ilk altın madalyayı aldı. Yaşar Erkan, Berlin Olimpiyatları'nda güreşte 61 kiloda birinci oldu.

1982- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Turgut Özal, Maliye Bakanı Kaya Erdem ile İmar ve İskân Bakanı Şerif Tüten görevlerinden istifa ettiler.

1983- Brüksel Büyükelçiliği İdari Ataşesi Dursun Aksoy katledildi.

1987- Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 8 ili bünyesinde toplayan Olağanüstü Hal Bölge Valiliği kuruldu. OHAL Valiliğine Diyarbakır Valisi Hayri Kozakçıoğlu atandı.

1997- İstanbul Harbiye Orduevi'ne, lav silahıyla ateş açıldı.

15 TEMMUZ

1099- Haçlılar Kudüs'ü işgal etti.

1928- İskoç Dr. Alexander Fleming, penisilini buldu.

1968- Bir yıl sonra yeniden İstanbul'a gelen ABD 6. Filosu, üniversite öğrencilerince protesto edildi.

1974- Kıbrıs'ta Yunanlı subayların yönetimindeki Ulusal Muhafız Örgütü, Cumhurbaşkanı Makarios'u devirdi ve EOKA-B lideri Nikos Sampson'u Cumhurbaşkanı ilan etti.

1983- Ermeni terör örgütü ASALA'nın Paris Orly Havaalanı'nda düzenlediği bombalı saldırıda ikisi Türk 6 kişi öldü, 63 kişi yaralandı.

1997- Avrupa Birliği Komisyonu,  yayımladığı raporda Türkiye'yi tam üyeliğe aday ülkeler arasına almadı.

2016- Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grup tarafından darbe girişiminde bulunuldu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar rehin alındı. TRT’ ye el konuldu. TBMM bombalandı.

16 TEMMUZ

622- Hicri Takvim'in başlangıcı.

1945- ABD'de Robert Oppenheimer'ın geliştirdiği ilk atom bombası, New Mexico yakınlarında, çölde patlatıldı.

1974- Türkiye, Kıbrıs'taki darbeye karşılık, İngiltere'ye iki garantör devlet olarak Kıbrıs'a müdahale önerdi. Londra'ya giden Başbakan Bülent Ecevit'in, İngiltere Başbakanı Wilson'a yaptığı öneri, kabul görmedi. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Meclisi olağanüstü toplantıya çağırdı.

1979- Saddam Hüseyin, Irak Devlet Başkanı oldu.

17 TEMMUZ

1934- Atatürk’ün Bolu’ya gelişi.

1945- ABD Başkanı Harry Truman, Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill, Almanya'nın Potsdam kasabasında bir araya gelerek II. Dünya Savaşı'ndan sonra dünyanın bölüşümünü belirlediler.

1963- Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) kuruldu.

1968- Üniversite öğrencileri, 6. Filo askerlerini dövüp denize attı. Polis eylemlerin merkezi durumundaki İTÜ yurdunu bastı; çıkan çatışmada 53 öğrenci yaralandı.

18 TEMMUZ

1920- Büyük Millet Meclisi'nde, Milli Misak üzerine ant içildi.

1930- Ankara Etnografya Müzesi halka açıldı.

1969- Başbakan Süleyman Demirel, "Birbirimizi yemeyelim. Birbirimizi yiyerek karnımızı doyuramayız." dedi.

1974- Kıbrıs'ta Türkiye ve Rum kesimlerini ayıran Yeşil Hat'ta hava gerginleşti. TBMM, olağanüstü toplantısında, Kıbrıs'ta darbeyle ortaya çıkan durumu görüştü. ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'in özel temsilcisi Joseph Sisco Ankara'ya geldi. Sisco'nun Atina nezdindeki girişimlerinden sonuç alınamayacağı anlaşıldı. Bunun üzerine Türk Deniz Kuvvetlerine ait bir filo, 19 Temmuz'da çıkarma gemileriyle Akdeniz'e açıldı.

1982- Her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün kutlanması amacıyla bir yönetmelik yayınladı.

2004- II. Dünya Savaşı sonunda, tarihte savaş amaçlı kullanılmış ikinci ve son atom bombasını Japonya'nın Nagazaki kentine bırakan Amerikalı pilot Charles W. Sweeney 84 yaşında öldü.

2009- TMSF, Garipoğlu şirketlerinin yönetimlerini devraldı.

19 TEMMUZ

1920- 2. Düzce Ayaklanması çıktı.

1921- Yunanlılar, Eskişehir’i işgal etti.

1948- Gizli oy, açık sayım sistemini getiren yeni Seçim Kanunu kabul edildi.

1974- Türk Deniz Kuvvetlerine ait bir filo, çıkarma gemileriyle Akdeniz'e açıldı.

1980- 12 Mart dönemi başbakanı Nihat Erim, İstanbul'da öldürüldü.