Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğrt. Üyesi Muhammed Emin Demirkol 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada Kanser Hastalığında erken tanının önemini anlattı. Demirkol; “Kanser dünyada ölümler noktasında ciddi manada etkili bir hastalık. Kemoterapi ve Radyoterapiler ile tedavi edilmeye çalışılan ve maalesef birçok sevdiğimizi, kaybettiğimiz bir hastalık. Bu konuda da en etkili yöntem erken tanı” dedi.

Haber: Aslı Akış

Dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen ‘kanser’ önemli bir toplum sağlığı problemidir. % 90 oranında çevresel,%10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlık olarak oluşmakta olan kanserin önlenebilir olması, tedavi ve teşhis olanaklarının giderek artması ve yapılacak taramalar ile ‘erken teşhis’ kanserle mücadele için yapılan çalışmaları önemli kılmaktadır.

İl Sağlık Müdürü Muhammed Emin Demirkol, bilinçlendirme ve farkındalığın artmasının kanserin kontrolünde önemli rol oynamakta olduğunu söyledi. Ayrıca 50-70 arası kadınlarda rahim ağzından sürüntü örneği alınması, meme kanserinde erken teşhis için mamografi çekilmesi ve 50-70 yaş aralığında kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanserinde erken teşhis için Gaitada gizli kan testi yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“FARKINDALIĞIMIZI ARTIRMALIYIZ”

Demirkol çağın vebası kanserin üzücü sonuçlara sebebiyet vermemesi noktasında bilgiler vererek; “1-7 Nisan Kanser haftasında bu tanının erken konulması ve tedavi süreçlerinin doğru yürütülmesi anlamında Sağlık Bakanlığının yürütmüş olduğu bir çalışma. Bilincimizi, farkındalığımızı artırabilirsek bu haftayı verimli geçirmiş olacağız. Kanser dünyada ölümler noktasında ciddi manada etkili bir hastalık. Kemoterapi ve Radyoterapiler ile tedavi edilmeye çalışılan ve maalesef birçok sevdiğimizi, eşimizi dostumuzu kaybettiğimiz bir hastalık çağımızın vebası aslında. Bu konuda da en etkili yöntem erken tanı. Çok gecikmiş, metastaz olmuş, vücudunda sıçrama yapmış hastalarımızda tedavi seçeneğimiz sürecin sonuna doğru yaklaşıkta azalmakta ve üzücü sonuçlara sebep olmakta. Bu noktada erken tanıyı çok önemsiyorum” diye konuştu.

 “KETEM’DE 3 TİP KANSER TARAMASI YAPILIYOR”

Meme ve Serviks kanserinin kadınlarda fazla görüldüğüne dikkat çeken Muhammed Emin Demirkol, Aile Sağlığı Merkezlerinde kanser taramalarının ücretsiz yapıldığını kaydetti. Demirkol; “KETEM’ de 3 tip yani meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri konusunda taramalarımız her gün devam ediyor. Burada doktorlarımız var. Merkez ünitede de çalışmalarımız devam ediyor. Cumartesi günleri KETEM’ in ilk açıldığı il olduk. Özellikle 50-70 yaş aralığında bayanlarda Smear örneği, 50-70 yaş aralığında erkek ve bayanlarda Gaitada gizli kan testi ile kalın bağırsak kanserinin taranması oldukça önemli ve 50-70 yaş aralığında mamografi oldukça önemli. Bunlarda şüpheli bir lezyon saptandığında doktorumuz değerlendiriyor, sonuçlara bakıyor meme USG, MR, Tomografi çekilebiliyor. Bu konuda da Bolu olarak iyi bir noktadayız. Bütün vatandaşlarımıza aile hekimliklerine gitmelerini, KETEM’ de ücretsiz kanser taramaları yaptırmalarını öneriyorum. Daha sonrasında geç olmaması için bu imkânları kullanmalarını istiyoruz. Yıl içerisinde bir hafta sonunu kendinize ayırın, bakın diyoruz” şeklinde konuştu.

“AİLESİNDE KANSER ÖYKÜSÜ OLANLAR DİKKAT ETMELİ”

KETEM’in önemini vurgulayan Demirkol, ailesinde kanser öyküsü olanların yılda bir kez tarama yaptırmaları gerektiğini ifade ederek; “Bolu’da 2018 yılı içerisinde birinci basamak ve KETEM’de kanser taramalarında 164, Meme Kanseri, 151 Serviks Kanseri, 47 Kolon Kanseri tanısı alan vatandaşımız oldu. Bunlar içerisinde de kesin tanı alan meme kanserinde 4, Serviks Kanserinde 10, kalın bağırsakta 1 kişi oldu. Birde Ankara ve İstanbul’da tanı almış bizim üniversite hastanemiz Onkoloji merkezimizde tedavi olan hastalarımız var. Onkolojide bir Doçent bir Uzman doktorumuz var. İnşallah uzu dönemde burada Radyoterapi verebilecek merkez açmayı Allah nasip eder. Şu anda Kemoterapi verebiliyoruz.

“YILDA BİR KEZ TARAMA KANSER TARAMASI YAPILMALI”

İlimizde 2018 yılı farklı şehirlerden de olsa devlet ve üniversite hastanesinden tanı almış kişilerde Serviks Kanserinde, Kalın Bağırsakta 74, Meme Kanserinde 43 hastamız var. Bu kişilerde tedavilerini ilimizde devam ettirmekte. İlçelerimizde dâhil olmak üzere ilimizdeki herkesin KETEM ve aile hekimine mutlaka yılda bir kez gitmelerini öneriyoruz. Ailede meme kanseri, kalın bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri, akciğer kanseri öyküsü olanların özellikle uzman hekimlerimize daha sık gitmelerin öneriyoruz” açıklamasında bulundu.

 “BAYANLARDA KENDİ BAŞINA MEME MUAYENESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Konuşmasının sonunda sigaradan uzak olunması gerektiğini belirten Demirkol; “ Sigarayı bırakma polikliniği noktasında ciddi çalışmalarımız dört yerde devam ediyor. Gerede ve Göynük’te de sigarayı bırakma polikliniği açmayı planlıyoruz. Ani kilo kaybı, gece terlemeleri, iştahsızlık, ailede öykü varken kansızlığa bağlı halsizlikler, vücuttaki değişiklikler oldukça önemli. Özellikle bayanlarda kendi başına meme muayenesi çok önemli. Böylelikle insan kendisini daha iyi tanır yeni ortaya çıkmış bir lezyon varsa görür. Özellikle vücutta bulunan ben ve siğillerde yeni bir renk değişikliği, büyüme, ani kaşıntı olursa cilt kanseri için uyarıyoruz. Başlangıçta saptadığımızda hem biz hem hasta hem de aileleri üzülmemiş oluyor” dedi.

Editör: TE Bilisim