Bolu İl Sağlık Müdürü Dr.Öğr.Üyesi Muhammed Emin Demirkol, Yeniçağa’da “Sağlık Okuryazarlığı” hakkında bilgi verdi.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Bolu İl Sağlık Müdürü Dr.Öğr.Üyesi Muhammed Emin Demirkol, Yeniçağa Halk Eğitim Müdürlüğünce organize edilen seminerde, katılımcılara “Sağlık Okuryazarlığı”nı anlattı.

Yaklaşık 50 kişiye bilgi aktaran Demirkol, hasta-doktor iletişimini, kişilerin kendi hastalıklarını anlamaları ve nasıl ifade etmeleri gerektiği, doğru sağlık hizmeti alabilmeleri için nasıl karar vermeleri gerektiğini söyledi.

Seminerde, Demirkol ile birlikte, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Dilara Boztaş Engin de katılarak alanıyla ilgili paylaşımda bulundu.

“SAĞLIK OKURYAZARLIĞI” NEDİR?”

Sağlık okuryazarlığı; bireylerin sağlıkla ilgili bilgilere ulaşması, bu bilgileri anlaması ve bu bilgileri sağlıkla ilgili kararlarında kullanabilmesi için gerekli olan zihinsel ve sosyal becerileri olarak tanımlanıyor.

İnsanların sağlıkla ilgili bilgilere ulaşması, bu bilgileri anlaması ve kullanabilmesi, kendi sağlıkları hakkında karar vermede önemli rol oynuyor. Her ne kadar sağlığımız hakkında doktorların karar vermesini doğru bulsak da “Sağlık Okuryazarlığı” ile bilgi sahibi olup sağlımız hakkında kendi kararlarımızı da vermemiz gerekiyor. Daha doğru bir sağlık hizmeti alabilmek için öncelikle hastaların şikayetlerini ve semptomlarını düzgün bir şekilde anlamaları ve ifade etmeleri gerekiyor. “Sağlık Okuryazarlığı” ile hasta ve doktor iletişimi gelişiyor. Bu sayede işbirliği yaparak en doğru sağlık hizmeti seçiliyor.

Editör: TE Bilisim