Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar, son günlerde artan ve kendini hatırlatan deprem gerçeği ile ilgili açıklamalarda bulunarak, Bolu’da yaşayan vatandaşların ve idarecilerin büyük bir felaket yaşanmadan önce, tedbir almaları gerektiğini vurguladı.

Depremin Bolu’nun bir gerçeği olduğunu ifade eden Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar, özellikle Bolu’da eğitim veren çok eski okul binaları, konutlar ve kamu kurum binalarının bir an önce taranarak, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

Bolu’nun deprem gerçeği ile ilgili açıklamalarda bulunan Uçar, yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bolu, kâbus dolu gecelere geri döndü, Bolu Halkı gün geçmiyor ki yeni bir depreme uyanmasın. Bolu beşik gibi sallanıyor, Allah uyarıyor.

Lakin kurum veya kuruluşlarımızın büyük bir depremde “deprem anında ne yapılmalı, binalarımızın deprem dayanıklılığı, deprem sonrası toplanma alanlarımızın varlığı ” gibi konularda halkımızı bilinçlendirmek ve gerekli önlemlerin alınması için çalışma başlattıklarını göremiyoruz yazık ki.

Depremle anılan şehrimizde depreme dair bir şeyler yapılmaması, duyarsızlık ve kadercilik adına sözün bittiği yer.

Oysa deprem şehri Bolu’muzda "deprem kültürü" nün oluşması ve deprem bilincinin yerleşmesi içi toplantı veya sempozyumlar düzenlense, güzel olmaz mı?

Bakın en şiddetli depremlerin yaşandığı Japonya, deprem ile nasıl yaşanacağını tüm dünyaya gösterdi. Japonya'da bırakın depremde can kaybını, deprem olduğunu bile duyuyor muyuz? Deprem onlar için sıradan ve günlük yaşamın parçası artık. Tabii buradan da kültür meselesi ortaya çıkıyor.

Biz yaşadığımız felaketleri çabuk unutan, balık hafızalı milletiz. Maalesef.

Ve ancak başımızsa bir şey gelince tedbir alırız.

Mesela; bir yolda bir kaç can verince yola üst geçit yapmak, sicim gibi yağmur yağdığı an şemsiye almak, iliklerimize kadar soğuğu hissedince manto, palto almak gibi. Unutmayalım! Depremin ne olduğunu, nerede hangi büyüklükte olabileceğini, olası etkisini, depremde ne yapılacağını, nasıl korunacağını Bilmek bir nebze de olsa hasarı azaltır. Deprem Bolu'nun gerçeğidir, kaderi değildir. 17 Kasım 1999 depremini yaşamış sayısız konutta “deprem riski” var olduğu söyleniyor. Bir an önce özellikle Bolu’da çok eski tarihlerden bu yana eğitim veren Sakarya İlk ve Orta Okulu ile konutlarda, kamu kurum binalarında tedbir alınması ve tarama yapılmasını umuyorum.”

 

Editör: TE Bilisim