Bolu Belediyesi imkânları ile üretilen led ekran ve akıllı direk, Demokrasi Meydanında hizmete başladı. Her iki proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, ekranların ve direklerin üretimi ile Bolu Belediyesine gelir sağlanacağına dikkat çekti.

MEHMET FATİH YALINIZ

4 metreye 3 metre olarak tasarlanan ve belediye imkanları ile yapımı tamamlanan led ekran ve akıllı direk için Demokrasi Meydanında düzenlenen toplantıda konuşan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, artık teknolojiyi üreten aynı zamanda bunu satabilen bir belediye vizyonuna sahip olduklarını söyledi.

Led ekran önünde vatandaşlara ve basın mensuplarına hitap eden Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, led ekranın satışını hedeflediklerini söyledi. Özcan açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Bugün biz burada led ekran açmak için bulunmuyoruz. Bu ufak şeylerin açılışı yapılmaz. Biz burada özellikle muhtarlarımızı ve basınımızı, vizyonumuzu ortaya koyma toplantısı olarak değerlendirmek istiyoruz. Bolu Belediyesi bugüne kadar taş üretiyordu, Bolu Belediyesi bugüne kadar boru üretiyordu, ama onun dışında Bolu Belediyesi bugüne kadar hiçbir şey üretmiyordu. Biz bugün burada vizyonumuzu gösteriyoruz. Artık, teknolojisini üreten aynı zamanda da bunu satarak gelir elde eden bir belediyecilik anlayışını ortaya koymak istiyoruz.

“Önce yaygınlaştırmayı, sonra satmayı hedefliyoruz”

Burada gördüğümüz led ekran ve akıllı direklerin tamamı belediyemiz tarafından yapıldı. Amacımız, bu led ekranları şehirde yaygınlaştırmak, akıllı direkleri şehirde yaygınlaştırmak, sonuç itibarıyla da birçok belediyeye, kamu kurumuna, birçok özel şirkete bu ürünleri satabilmek. Nihai hedefimiz de Çin’e ihracat yapmak, bugün buna inanmıyoruz belki ama gerçekleştiğini görürsek de şaşırmayız, bu bizim hayalimiz.

“Belediye çalışanlarımız yaptı”

Bunu yaparken, bu tür ürünler tasarlarken, bunların yazılımlarını kendimiz geliştirirken, gelir getirici hizmetler olmasını amaçlıyoruz. Bunu üretirken, Bolu’daki hiçbir esnafla, iş adamı ile rekabet etmeyelim, Bolu’da üretilmeyeni üretelim, bu tür ürünleri üreterek daha çok istihdam sağlayalım, başından beri bunu söylüyoruz. Yine bu tür ürünlerle birçok insana meslek edindirelim ve geri dönüşüm malzemeleri kullanarak tasarruf edelim. Hep akıllı şehir diyorlar ya, şehirlerin geleceği bunlardan geçiyor. Biz teknoloji konusuna ağırlık vermeyi bu alanda yatırım yapmaya ve bu alanda para kazanan bir belediye olmayı hedefliyoruz. Bunun yapılış aşamasını yakından takip ettim. Bunu belediyemizin çalışanları yaptı ve onlar da bir şeyi üretmenin heyecanını yaşadılar. Bunların tamamı belediyemizin kaynakçıları tarafından belediyemizin çalışanları tarafından yapıldı. Onlar da bir şeyi üretmenin heyecanını yaşadılar. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bundan sonra daha iyi şeyler de yapacağız bunu da görüyorum. Bunları yapmakla kalmayacağız, seri üretimlerini de yapıp, Bolu Belediyesine ciddi anlamda, gelir de getireceğiz.

Başkan Özcan’ın konuşmasının ardından şirket Genel Müdürü Bahadır Acar, led ekran ve akıllı direklerin teknik detaylarından bahsetti. Acar, “Bu cihaz 4 metreye 3 metre, toplamda 12 metrekarelik bir cihaz. Çift yüzlü ve şu an Türkiye’de harici ortamda kullanılabilecek en yüksek çözünürlüğe sahip. Üretimi yaklaşık 20 gün sürdü, üretimin konstrüksiyonunda tamamen belediyenin imkanlarını kullandık. Altındaki direkten konstrüksiyona kadar belediyemizin tesislerinde bulduğumuz malzemeleri kullanarak ürettik. Atıl sistemleri kullanmadık, içerisinde yedek bir güç kaynağımız var, güç kaynaklarının ikisi ya da üçü arıza yapması durumunda sistem çalışmaya devam edecek şekilde tasarlandı. Çok kısa zaman içinde hücrelerin elektronik kısımlarını da Bolu’da üretmeye başlayacağız. Ekip olarak tamamen belediye çalışanlarını kullandık. 5 – 6 arkadaşımız 20 gün içinde led ekran üretimi yapabilir hale geldiler. İnşallah kısa zaman içinde genç arkadaşlarımızı da bu konuda yetiştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca bir akıllı direk imalatı yaptık. Aslında bu da İçişleri Bakanlığının yayınlamış olduğu bir tebliğ vardı belediyelere. Park ve bahçelerin güvenliği ile alakalı. Biz biraz daha ileri taşıdık, biz bu direğin üzerinde neler yapabiliriz? Dedik sadece güvenliği sağlamayalım, ayrı fonksiyonları da olsun dedik. Şu an ulaşım kartı, su yükleme kartı gibi yüklemelerimizi ya da, belediye ile irtibata geçmek istediğinizde şikayetlerinizi direkler üzerinden belediye ile görüşebileceğiniz, telefonla aramadan ya da internete girmeden sokakta gördüğünüz her hangi bir direkten butona basarak belediyeye şikayetlerinizi iletebileceğiniz bir format yarattık. Üretim bittikten sonra, üniversiteler, belediyeler ve bir çok kuruma irtibat halindeyiz. Açıkçası bu anlamda da çok iyi tepkiler aldık. Kısa zaman içinde Bolu’da birçok noktaya yaymayı planlıyoruz. Ekranların şu anda faydalarının bir ilerisinde bir de reklam avantajı var. Şehrin her yerinde görsel bir şov yapıyoruz. Reklam verenler açısından bir cazibe ürünü halinde.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Bolu Belediyesinin 10 ayda yaptığı çalışmalardan oluşan kısa film katılımcılara izletildi.

Editör: TE Bilisim