Bolu İŞKUR Müdürlüğü’nün işbirliği ile yürütülmekte olan “İŞKUR İş Kulüpleri” projesi kapsamında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Kampüsünde yer alan Teknokent'te  ‘İŞKUR İş Kulübü’ açıldı.

 Haber: Aslı Akış

Törenin açılışına, Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu İŞKUR Müdürü İsmail Yalçın, kurum müdürleri, İŞKUR çalışanları, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Bolu’da, istihdam oluşturulması amacıyla “Bolu İş Kulübü” düzenlenen törenle açıldı. özel politika gerektiren gurupların motivasyonunun artırılması, iş gücüne katılımlarının kolaylaştırılması ve iş arama esnasında kendilerini daha mutlu hissetmelerinin amaçlandığı Bolu İş Kulübü ile iş gücü piyasasında dezavantajlı konumda bulunan kadınlar, engelliler, gençler ve uzun süreli işsizlere iş arama motivasyonu ve yöntem desteği verilecek.

“İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARIMIZIN YETİŞTİRDİĞİ BİR KULÜP OLACAK”

Törenin açılış konuşmasını yapan Bolu İŞKUR Müdürü İsmail Yalçın, iş kulübünün amacından bahsederek; “Kulübümüzün amacı özel politika gerektiren gurupların kendilerini daha mutlu hissetmeleri, motive olmaları, iş aramada daha kolay ve onların iş bulmalarını sağlamaya dönük eğitim faaliyetlerinin olacağı konuda iş ve meslek danışmanlarımızın yetiştirdiği bir kulüp olacak. Guruplar oluşturulacak. Guruplar belirli bir eğitim sürecinden geçtikten sonra kendilerinin daha kolay ve mutlu iş aramalarına yardımcı olacağız. Kamu istihdam kurumu olarak ülkemizin her alanında var olmaya iş arayanlarımıza ve işverenlerimizin destekçisi olmaya bundan sonra da tüm gayret ve çabamızla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“DİPLOMALAR ARTIK YETERLİ OLMUYOR”

Bolu İŞKUR Müdürü İsmail Yalçın’ın ardından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, günümüzde iş arayan mezunlar için üniversite diplomasının yeterli olmadığını ifade ederek, “Burada, önemli bir kurumu hayata geçiyoruz. Üniversite olarak da buna destek verdiğimizi için ayrıca memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Öğrencilerimizin aldıkları diplomalar artık yeterli olmuyor. İşverenler, buna ek olarak akademi dışındaki faaliyetleri de gözetiyorlar. Bir diplomanız var, başarı belgesi elde etmişsiniz ama “bunun haricinde neler yaptınız? Hangi becerileriniz var?” gibi sorular da soruyorlar. O nedenle biz de, öğrencilerimizin transkriptlerine bir de sosyal transkript ilave edeceğiz. Öğrencinin bir başarı belgesi var diyelim ama işverenlerin de merak ettiklerini belgeleyen ellerinde bir belge olsun istiyoruz. Bunun şöyle bir faydası olacak; şuan açılan İş Kulübü, aslında inovatif bir çalışma, yani ortada bir şey yok ama belli grup insanlara iş başvurularında, iş bulmalarında ya da başvuru esnasındaki bazı yazışmalarda tecrübe kazandıracaklar. Aslında bir kapı aralıyor, bu çok önemli bir kapı. Üniversite, büyük bir kurum ama bu kurumun paydaşları içerisinde işverenlerin ve aynı zamanda resmi kurumlarımızın da olması gerekiyor. Hepsi birlikte olursa hem biz mezunlarımıza hem de dışarıdan iş talep edenlere karşılıklı cevap verebiliriz. Bu açıdan da önemli bir çalışma. Artık emek gücü değil, fikirler para ediyor. Şuan diploma verdiğimiz 500 meslek varsa, birinci sınıfa kaydolan bir öğrenci, diplomasını alana kadar bu mesleklerin yarısının biteceği konuşuluyor. O nedenle bu tür fikirler her zaman kendini canlı tutacak ve her zaman talepleri olacaktır” şeklinde konuştu.

“BÖLGESEL KARİYER FUARI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIZ”

Alişarlı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin Bölgesel Kariyer Fuarı’na ev sahipliği yapacağını söyledi: ”Sayın Cumhurbaşkanımız geçen yılki akademik açılışta bizlere bir görev vermişti. “Kariyer Merkezlerinizi kurun” diye. Biz, elhamdülillah o görevimizi tamamladık. Üniversitemiz Kariyer Merkezi ve Mezun İzleme Araştırma Merkezi’ni kurduk. Önümüzdeki yıl inşallah 6-7 Nisan’da, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Bölgesel Kariyer Fuarı’na ev sahipliği yapacağız. Yaklaşık 14 üniversite paydaş olarak burada önemli bir etkinlik gerçekleştireceğiz. İnşallah bu fuarımızda da İŞKUR’u hem sponsor hem de stant sahibi olarak görmek isteriz. Çünkü çok önemli bir fuar, Türkiye çapında olacak, bir bölge de biziz. Bunun en büyük faydası da; aynı burada benzer bir şekilde yapılan çalışmalarla işverenle işe talip olanları buluşturacak. Devletin tüm kurumları ve büyük sanayi kuruluşları yer alacak. Fuar süresince 10 bine yakın ziyaretçi olmasını bekliyoruz.”

“BİR YILDA 1 MİLYON 482 BİN KİŞİYİ İŞE YERLEŞTİRDİK”

Açılışta son konuşmayı yapan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, özellikle üniversite mezunlarının işe yerleştirme oranlarında artış olduğunun altını çizerek; “Bugün Bolu’da çok önemli bir mekanın halkımızın, milletimizin, dezavantajlı kesimler dediğimiz daha fazla ihtimam göstermemiz gereken gruplara yönelik olarak görev ve fonksiyon icra etmek üzere Türkiye’de bugün sayıları bu açılışı yapılan ve sayısı 54’e ulaşan iş kulüplerimizin açılışı yapıyoruz.

İş kulüpleri ile ilgili yaklaşımımız, şudur; bu kulüpte iş var. Yani, bu kulüp, üniversite öğrencilerimizi, bitişi sonrası hayata hazırlamak, iş fırsatları ve imkanları bulma adına onlara ciddi katkılar sunan bir kulüp. İş piyasasına girerken zorluklarla karşılaşan kadınlarımız, gençlerimiz, engellilerimiz, yaşlılarımız ve toplumun daha fazla çalışmayı gerektiren kesimlerine yönelik olarak faaliyet icra etmemiz gereken bir alan. Artık hizmetlerin farklılaşma dönemi ve iş gücü piyasasının en çok ihtiyaç duyduğu beceri ve nitelikleri kazandırma süreci. Mesleklerin geleceği ve geleceğin meslekleri ile karşı karşıyayız. 2022 yılına kadar bir çok işin anlamsız hale geleceği, yeni işlerin de iş gücü piyasasına dahil olacağı bir dünyadan bahsediliyor. Böyle bir dünyaya ayak uydurabilmek için eğitim sistemimizin yanı sıra, kamu istihdam kuruluşlarımızın, üniversitelerimizin, sivil toplum örgütlerimizin hep birlikte bu geleceği yönetme adına bugünden atmamız gereken adımlar var. İŞKUR bu değişim ve dönüşüme ayak uydurabilme adına son dönemde aktif işgücü programlarına, eğitim programlarına ağırlık vermek suretiyle, 2000’li yılların başında bir yılda 20 binler civarında işe insan yerleştirirken, bugün itibarıyla 1 milyon 482 bin kişiyi işe yerleştiren bir kurum haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

“ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ İSTİHDAM ORANI YÜZDE 70”

Türkiye'deki üniversite mezunlarının iş gücüne katılım oranı Almanya'nın üzerinde olduğunu vurgulayan Uzunkaya; “Bolu’muzda işe yerleştirme faaliyetinde 100’e ulaşmakta zorluk çekerken, bugün Bolu’da bir yıl içinde 7 bin200 kişiyi işe yerleştiren bir İŞKUR’dan, üniversite mezunu 10 kişiyi işe yerleştiremezken, 1000’in üzerinde üniversite mezununu işe yerleştiren bir İŞKUR’a, üniversite öğrencilerine okumadan mı işsiz kalalım, okuyarak mı işsiz kalalım? Dense de, gençlerimiz üniversitelilerimiz bilsin, Türkiye’deki üniversitelilerin işgücüne katılım oranı Almanya’nın bile üzerindedir. Son süreçte baktığımızda Almanya'da üniversite mezunlarının iş gücü katılımında 1.8'lik düşüş olmasına rağmen, Türkiye'de yüzde 3'lük bir artışla yine istihdam oranındaki yükselişle, iş gücü piyasamızda normal katılım yüzde 54'ün olduğu bir yerde üniversite mezunlarında bu oran yüzde 80'dir. İstihadam oranları yüzde 47,4'ken, üniversite mezunlarının istihdam oranları yüzde 70'dir.

“BOLU’DA 3 BİNİN ÜZERİNDE İNSANIMIZI AKTİF İŞ GÜCÜ PROGRAMLARIMIZA KATTIK”

Yaptığımız işgücü piyasası araştırmalarımıza göre %19 oranında işverenlerimiz eksik elemanla, yani açık iş taleplerinin karşılanmadığından yakınmaktadır. Bolu ilimizde bu oran %33’ün üzerindedir. Yani bir tarafta iş arayanlar bir tarafta da aradığı elemanı bulmakta zorluk çekenler var. İşte bundan dolayıdır ki, 2002 yılında ancak ve ancak 24 bin 482 kişinin iş bulmasına aracılık yapan bir kurum aktif iş gücü programlarımızla 1497 kişiye hizmet sunarken, biz Bolu’da bu sene 3 binin üzerinde insanımızı aktif iş gücü programlarımıza kattık.

İŞKUR yılda sanayi sektörü ile imalat sektörü ile alakalı alanlarda 150 bin kişiye işbaşı eğitim programı gerçekleştirmekte, 540 bin insanımız da bu programlardan istifade etmektedir. Türkiye’de iş yok deniliyor ya, Türkiye’de 2020 yılında nitelikli bilişim alanında 150 bin yetişmiş elemana ihtiyacı var. 150 bin tane bilişimciyi Türkiye’nin tüm üniversitelerinin 5 senelik bilişim bölümleri mezun etseniz de yetiştirmeniz mümkün değildi. Ayrıca, bu diplomalara sahip olmak da yeterli değildir. İŞKUR olarak biz bu kısa sürede 7 bin 829 insanımızı nitelikli bilişim elemanı kurslarına kattık, bunların istihdamda olma oranları da %82’dir, diğerleri de kendi işlerini kurmuşlardır” dedi.

İŞ KULÜBÜ NE YAPACAK?

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, konuşmasının sonunda İş Kulübü hakkında bilgiler vererek; “İllerimizde yaptığımız şu; mezun olmuş olmaları yeterli değildir, iş gücü piyasamızın ne istediğini ifade ettik. Bize göre tüm üniversite öğrencilerimiz mezun olana kadar bu iş kulübü eğitimlerinden istifade etmesi gerekir. 18 bin üniversite öğrencimiz Türkiye genelinde bu programlara katıldı ve 4 bin öğrencimiz bu kulüpler sonunda bizim aktif programlarımıza katıldı. Bunun anlamı da artık biz öğrencilerimizin iş gücü piyasasına katılmalarını kolaylaştırdık demektir. 48 bin kişinin katıldığı bu programlara katılan uzun süredir işsiz, engelli, kadın, bu kategorilerden 4 bine yakın insanımız istihdam edilme fırsatı yakalamıştır. Bir haftalık bir eğitim süresince danışmanlarımız bu programa katılan arkadaşlarımızı tanıma imkanı bulacaklar, onların niteliklerine uygun işyerlerine yönlendirecekler, nitelik ve beceri sıkıntıları varsa ona yönelik kurslara yönlendirecekler. İşverenlerimiz burada eğitime tabi olan arkadaşlarımızı yakinen tanıyıp onlarla birlikte çalışma iradesini ortaya koyacaklar” diye konuştu.

Uzunkaya'nın konuşmasının ardından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda bulunan Teknokent’te bulunan İş Kulübü kurdele kesimiyle açıldı. Ardından protokol üyeleri tarafından İş Kulübü eğitim sınıfları gezildi.

Editör: TE Bilisim