Türkiye'de 81 ilde dün gerçekleştirilen koronavirüs testlerinde 304 bin 492 kişiden 55 bin 941'ine Kovid- 19 tanısı konulurken, 258 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, artan vaka sayısına ilişkin önemli uyarılarda bulunurken sayılı gün kalan ve bu yıl da koronavirüs nedeniyle buruk geçecek olan Ramazan ayıyla ilgili açıklamalar yaptı.

Türkiye'de koronavirüs vaka sayıları 55 bini gördü. Vatandaşlar yeni önlemlerin alınıp alınmayacağını merak ederken, gözlerini Kabine toplantısına çevirdi. Türkiye'de günlük vaka sayısının 55 binin üzerine çıkmasının ardından Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, artan vaka sayısına ilişkin uyarılarda bulundu.  Çalışkan, Ramazan bayramıyla ilgili tatil planları olanları da üzecek haber geldi.

SEYAHAT YASAĞI GELEBİLİR”

Vaka sayılarının artmasından dolayı şehirlerarası seyahat kısıtlamasının tekrar getirebileceğini vurgulayan Bilim Kurulu Üyesi Çalışkan, “Vaka sayılarını düşürmek için şehirlerarası seyahatlere kısıtlama getirilebilir. Sokağa çıkma yasağının süreleri değiştirilebilir” ifadelerini kullandı.

RAMAZAN AYINDA DİKKATLİ OLUNMALI

Kademeli mesaiye geçiş, toplu taşımada oturma düzeninde seyreltilmeye geçilmesi, iftar sofralarının kalabalıktan uzak yapılması, aile ziyaretlerinin askıya alınması vaka sayılarını belirgin ölçüde düşürebileceğinin altını çizen Çalışkan, Yakın bir sürede yüksek risk grubunda bulunan hastaların tamamı ikinci dozdan sonra yüksek antikora sahip olacağını belirterek, “Tedbirler ve haziranda yaygın aşılamayla yaz aylarına daha rahat şekilde girebilir, kontrollü sosyal yaşama geçebiliriz” şeklinde konuştu.

“TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK YÜKSELENE KADAR TEDBİRLER DEVAM ETMELİ”

Bağışıklığın önemini vurgulayan Deniz Çalışkan, “Toplumsal bağışıklık yüzde 70'e yükselene kadar tedbirlere devam edilmeli. 1 ayda vakalar 10, ölümler 5 kat arttı” sözlerini kullandı.

"YÜZ YÜZE EĞİTİMDE 2 SINIF DIŞINDA EVE GEÇİLİRSE DÜZELİR"

Deniz Çalışkan Yüz yüze eğitim ile ilgili önerilerde de bulunarak, “Çok yüksek riskli illerde yüz yüze eğitimin yalnızca 8 ve 12’nci sınıflar için yapılması salgının yayılmasını önler. Öğretmenlerin aşılanma oranı yüzde 20. Bu oran daha da yükselecek” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim