Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği birinci sınıf öğrencilerinin gerçekleşen törenle “geleneksel beyaz önlük giyme töreni” ve unvan alan Diş Hekimliği Öğretim Görevlilerinin ise biniş giyme töreni yapıldı.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi birinci sınıf öğrencileri, düzenlen geleneksel beyaz önlük giyme töreni ile mesleğe adım attılar.

Programda ayrıca, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde unvan almaya hak kazanan öğretim görevlileri için biniş giyme töreni yapıldı.

BAİBÜ Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Bolu İdare Mahkemesi Başkanı Turgut Delal, BAİBÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa YAMAN ve Prof. Dr. Aydın HİM, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derviş Yılmaz, kurum müdürleri, aileler ve öğrenciler katıldı.

Programda ilk olarak, BAİBÜ Diş Hekimliği birinci sınıf öğrencileri tarafından müzik dinletisi yapıldı.

“SAFLIĞIN TEMİZLİĞİN VE HEKİMLİĞİN SİMGESİ BEYAZ ÖNLÜK

Daha sonra, BAİBÜ Diş Hekimliği Dekanı Prof. Dr. Derviş Yılmaz bir konuşma yaptı. Yılmaz, “Bugün buraya, fakültemizdeki akademik kıyafet; biniş ya da cübbe giyim merasimi ile beraber sağlığın, saflığın, temizliğin, yardımseverliğin ve hekimliğin simgesi olarak ifade edilen beyaz önlüklerin giyim töreni için geldik. Öğrencilerimizin, hayatlarının en önemli aşamalarından birini yaşayacağı bu günlerde, çok değerli aileler ve protokol, burada bulunarak bizleri mutlu ettiler” dedi.

“GİYSİ TOPLUM İÇİNDEKİ YERİNİZİ BELİRLER”

Yılmaz, beyaz önlük ile cübbenin tarihçesi ve önemine değinerek, “Giysi, güçlü bir iletişim aracıdır. Kıyafetlerinizle, toplum içinde yer alırsınız. Kendimizle ilgili birçok mesajı giysimiz verir. Akademik kıyafet, biniş, cübbe gibi değişik terimler kullanılıyor. Tüm medeniyetlerde, kutsal sayılan vazifelerde yaptıkları işe duyulan saygı gereği kendilerini belirlemek ve farklılıklarını göstermek üzere biniş veya cübbe giyerler. İngiliz geleneği diye söylenir. Fakat, bilmiyorlar mı? Endülüs Emeviler’de, Selçuklu Nizamiye Medreselerinde, Osmanlı’da yüksek aşamalı bilgelerin ve yeniçeri subaylarının giydikleri kıyafetler de cübbedir. Cübbe giymek de sünnettir. Cübbe, pardösü şeklindeki bir giysi, üzerinde bir şal var. Bu şal, öne ve arkaya sallanıyor. Üzerinde, akademik farklılıkları göstererek, kişinin toplum içerisindeki yerini belirliyor” şeklinde konuştu.

“ÇOK İYİ BİR FAKÜLTEDE EĞİTİM ALACAKSINIZ”

Yılmaz’ın ardından konuşan BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın HİM ise, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin önemini vurguladı. Him, “Sevgili öğrenciler, çok zahmetli bir üniversite hazırlık sürecinden sonra, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni kazanarak Bolu’ya geldiniz. Türkiye’de sayılı diş hekimliği fakültelerinden biri, çok iyi bir altyapısı var. Türkiye’deki birçok kampüsü gezmiş bir öğretim üyesi olarak söyleyebilirim ki; Türkiye’deki en güzel kampüse sahip üniversitelerden biridir. Çok iyi bir Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitim alacaksınız” diye konuştu.

“GİYDİĞİNİZ BEYAZ ÖNLÜĞÜN HAKKINI VERMENİZ GEREKECEK”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın HİM, beyaz önlük giymenin sorumluluklarından söz ederek, “Beyaz önlüklerinizi giyeceksiniz. Beyaz önlük, bazı hijyenik sebepler ile laboratuvarlar ve kliniklerde giyilen bir önlük ama sembolik bir sebebi de var. Saflığın ve temizliğin yanında aynı zamanda, diş hekimi arkadaşlarımızın onurunun da bir sembolüdür. Böyle bir sembolü omuzlarında taşımak, diş hekimlerimize bazı sorumluluklar da getiriyor. Diş hekimi arkadaşlarımızın çevresine, ailesine ve arkadaşlarına karşı daha fazla sorumlu oluyor. Bir diş hekimi; iyi bir insan, dürüst, çalışkan, saygılı olmak gibi topluma örnek olan bireyler olmalıdır. Dolayısıyla, giydiğiniz bu beyaz önlüğün hakkını vermeniz gerekecek. Bunun için meslek hayatınız boyunca beyaz önlüğünü kirletmeyecek şekilde dikkatli olmanızı rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından unvan almaya hak kazanan öğretim görevlilerine Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman ve Bolu İdare Mahkemesi Başkanı Turgut Delal tarafından binişleri giydirildi.

Son olarak, Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri beyaz önlüklerini giydiler.

Editör: TE Bilisim