Uzun bir oruç döneminin ardından milyonlar Ramazan Bayramı’nı kutlayacak. Uzmanlar ise oruçla geçen bu süreç sonrasında beslenme ile ilgili uyarılarda bulunuyor. Bayram ziyaretlerinde çeşit çeşit tatlılar, çikolata, şeker, kahve, çay gibi içecekler ikram edilecek. Sağlıklı bir bayram geçirmek için bu ikramların tümünü tüketmemek gerektiğini belirten Diyetisyen Azime Bağcı Oğuz, önemli beslenme önerileri verdi.

Haber: Aslı Akış

Ramazan ayı boyunca özellikle oruç tutan kişiler için komple değişen yeme düzeni, Ramazan Bayramı ile birlikte tekrar eski haline gelecek. Gün içerisindeki öğün sayısında ve tüketilen besin miktarında artışlar olacak. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılarla birlikte de alınan kalorilerde artışlar yaşanacak.

BAYRAM KAHVALTISI NASIL OLMALI? BAYRAMDA NE YEMELİYİZ?

Diyetisyen Azime Bağcı Oğuz, Bayramın ilk gününde klasik Türk kahvaltısı ile güne başlanması gerektiğine işaret ederek; “Ramazan sürecini geride bıraktık. Tabi bu süreçte uzun süre açlık sebebiyle metabolizmamız yavaşladı. Beslenme düzenimiz değişti. Bu düzeni yavaş yavaş oturtmamız gerekiyor. Aynı zamanla metabolizmamızın yavaşlaması sebebi ile kabızlık gibi sindirim problemlerimiz bu süreçte çok artacaktır. Kilo alımımız daha çok artacaktır. Bunlara tabi ki dikkat etmeliyiz. Bayram sabahı kahvaltılarını şölene dönüştürmeden daha hafif tıpkı sahurda önerdiğimiz gibi börek ve kızartmalar yerine daha peynir, zeytin, yumurta gibi tam tahıllı ekmek gibi daha sağlıklı ve hafifi şeyler tercih edebiliriz.” şeklinde konuştu.

TATLI KONUSUNDA PORSİYONA DİKKAT

Oğuz, bayramda tüketilen şerbetli tatlıların miktarına dikkat edilmesinin önemine de vurgu yaparak; “Bayram gezmelerini yürüyerek gidebiliriz. Fiziksel aktivitemizi arttırmış gibi kilo alımını daha yavaşlatmış oluruz. Pasta, börek, tatlılar ve baklavalar dedik. Bizler toplum olarak çok önemli ve yine reddetmeyi bilmiyoruz maalesef. Bu biraz daha saygısızlık olarak adlandırılıyor. Bayram gezmelerine tok gidebiliriz. Tok gidersek reddetmemiz biraz daha kolay olur. Şerbetli tatlı tükettiğimizde porsiyon miktarını kontrol altına alabiliriz. En azından daha küçük porsiyonlar tercih edip, öğünün devamında sebze gibi daha hafif daha az kalorili şeyler tercih edebiliriz.” diye konuştu.

SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımının artırılmasına işaret eden Oğuz; “Sıvı tüketimini özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü biz ramazanda sıvı tüketimini çok azalttık. Bunu yerine koymamız adına günde en az 2 veya 2,5 litre su tüketmemiz gerekiyor. Bu sayede hem metabolizmamızı hızlandırırız.  Dediğimiz gibi sindirim problemi yaşayacağız bu problemlerin önüne geçmek adına sebze gibi tam tahıllı ekmek gibi posa oranı yüksek besinler tercih edebiliriz.” dedi.

“METABOLİZMA HIZI YAVAŞLADI”

Diyetisyen Azime Bağcı Oğuz, 30 günlük Ramazan ayı sürecinde vücuttaki beslenme alışkanlığının değiştiğinin altını çizerek;  “Bir aydır sahur yapıyoruz ve gece geç bir saatte kalkıp sürekli yemek yedik. Vücut bunu artık öğün olarak kabul ediyor. Gece geç saatte karnımız aç bir şekilde uyanabiliriz. Kendimizi mutfakta bulabiliriz. Bu tabi ki bizim istemediğimiz bir şey. Hem gece metabolizmamız yavaşlıyor. Hem de bunu alışkanlık haline getirdiğimizde kilo alımımız çok artıyor. Ekstra bir öğün daha oluşturmamak adına gece yemelerine dikkat etmemiz gerekiyor. Ve gece besin tüketmemiz gerekiyor. Bunun belki yatmaya yakın bir ara öğün eklenebilir. Süt yoğurt grubu ya da yanına belki meyve gibi ramazandan kalma hurmalarımız varsa onları orada değerlendirebiliriz. Böylelikle çok aç hissetmeyiz. Kendimizi kontrol altına alabiliriz. Gece öğünlerine dikkat etmeliyiz ve bunun önüne geçmeliyiz.” şeklinde konuştu.

“SÜTLÜ TATLILAR TERCİH EDİLMELİDİR”

Özellikle şeker hastalarının tatlı tüketimi konusunda tavsiyelerde bulunan Oğuz; “Şeker hastalarına sütlü tatlı önerebilirim ama onu da tadımlık şeklinde olabilir. Aslında hiç önermemem gerekiyor tabi ki. O kadar etrafta tatlı yeniliyor. 2 yıldır da pandemi sürecindeyiz. En azından yakın çevremizle görüşeceğiz. Bunu da kısıtlayıp hayır hiç yeme demiyorum. Şekeri çok yükseklerde seğiriyorsa tabi ki tüketmesin ama daha kontrollü şekeri varsa daha bunu kontrol altına alabiliyorsa şerbetli tatlı yerine en azından daha masum olan sütlü tatlıları tercih edebiliriz. Bizim en çok tercih ettiğimiz meyve salatası tüketimi yapılabilir. Şeker hastaların meyve salatası önerebiliriz ama onu da porsiyon küçültmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim