Beslenme Diyet Uzmanı Diyetisyen Elif Nur Kaya, özellikle gelişme çağında olan çocukların tatil dönemlerinde de düzenli beslenme ve uyku düzenlerini bozmamalarının önemini anlattı.

Tatil dönemlerinde beslenme ve uyku düzeni bozulan çocukların okul başladığında tekrar eski tempoya girmesi zor olabiliyor. Bu nedenle tatilin çocuklar için verimli geçmesi ve düzenlerinin bozulmaması önemlidir.

Diyetisyen Elif Nur Kaya, uyku düzeni, beslenme ve egzersiz yapılması noktasında bilgiler verdi.  Kaya;

1) Uyku düzenini bozmayın!

Büyüme hormonu olarak da bilinen 'melatonin' salgılanması gece karanlığında ve uykunun en derin anında 23:00-03:00 saatleri arasında salgılanır. Uyku düzeni tatilde tabi ki normale göre daha geç uyanıp uyanma şeklinde olabilir fakat çocuğunuzun 23.00 gibi uyumasına özen gösterin.

2) Güne güçlü bir kahvaltı ile başlayın!

Çocuğunuz hangi saatte kalkarsa kalksın mutlaka ilk öğünü kahvaltı olsun. Okul zamanı en çok ihmal edilen kahvaltı öğünü tatilde çocuğunuza alışkanlık haline getirmek için iyi bir zaman dilimidir.

Sağlıklı bir kahvaltı yumurta, peynir, zeytin veya ceviz gibi çiğ kuru yemişler, mevsim yeşillikleri, 1-2 tatlı kaşığı bal veya pekmez ve tam tahıllı ekmekten oluşmaktadır. Çocuğunuz kahvaltı yapmayı sevmiyorsa sağlıklı ve lezzetli krepler veya sağlıklı tarifler deneyerek kahvaltıyı sevmesini sağlayabilirsiniz.

 3) Sebzeleri ihmal etmeyin!

Tatil döneminde çocuklar hamburger, patates kızartması gibi yiyecekleri tüketmeye daha çok istekli olabiliyorlar. Bu yiyeceklere hiç izin vermemek yerine sağlıklı alternatiflerle beraber tüketmesi gerektiğini söyleyebilirsiniz. Tabağın yarısının sebze veya salatayla dolu olması diğer yarısının sevdiği bir yiyecekle dolu olması ile dengelenebilir.

 4) Beraber mutfağa girin!

Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun sizinle beraber mutfakta zaman geçirebilir. Çocuğunuzla beraber mutfakta yemek yapımına hazırlık, sağlıklı tarifler denemek ve sağlıklı tatlılar yapmak çocuğunuzun sağlıklı beslenme bilinci kazanmasına yardımcı olacaktır.

5) Egzersiz rutini oluşturun!

Çocukluk çağı obezitesi artık bebeklerde dahi görülürken hareketsizlik en önemli yağlanma sebeplerinden biridir. Düzenli spor yapmak iştahı kontrol eder. Çocuğunuzun sevdiği bir fiziksel aktivite, hem alışkanlık kazanmasına hem de sosyalleşmesine katkı sağlar. Çocuğunuzla beraber açık havada sohbet ederek yürüyüşlere çıkmanızda alışkanlık kazanmasında rol oynayabilir.

 6) Ara öğünleri es geçmeyin!

Ara öğün yapmamak çocukların ana öğünlerde daha fazla yemesine sebep olur. Bir anda fazla yemesi de kilo alımına yol açabilir. Bu nedenle tıpkı okul döneminde olduğu gibi ana ve ara öğünleri atlanmamasına özen göstermelisiniz.

7) Ekran karşısında geçirilen süreye dikkat edin!

Tatilde bilgisayar, tablet ve televizyon başında geçirilen sürenin artmasıyla çocuklarda fiziksel aktivite azalıyor. Bu durumu önlemek için çocukların ekran başında geçirdikleri sürenin günlük iki saati geçmemesine dikkat etmelisiniz.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim