Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi Diyetisyeni Merve Açar, Ramazan Bayramı’nda dengeli beslenme, yeterli su tüketimi ve kontrolsüz kilo alımı konusunda uyarılarda bulundu.

 Haber: Ömer ÇETİNASLAN

 Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi Diyetisyeni Merve Açar, Bayramda tatlı tüketiminin azaltılması gerektiğini ifade ederek, koronavirüs tedbirleri kapsamında getirilen sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle evde kalan vatandaşların kilo alımını önlemek için fiziksel aktivitelerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

Açar, sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle bayram ziyaretlerinin olmayacağını ifade ederek, “Bu bayram, diğer bayramlardan biraz farklı olacak. Covid-19 salgını ile mücadele ettiğimiz bu bayram, geniş aile sofralarımız olmayacak. Ziyaretlerimiz gerçekleşmeyecek. 4 gün boyunca tüm Türkiye evlerde kalacağız. Evlerde kaldığımız sürenin artması, fiziksel aktivitenin azalması sebebiyle bayramda kilo almalar gözlemlenebilir. Kilo alımını engellemek amacıyla bayramda yediklerimize biraz daha dikkat etmemiz ve fiziksel olarak evde aktif olmamız gerekiyor” dedi.

“YETERLİ VE DENGELİ BESLENME” NEDİR?

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi Diyetisyeni Merve Açar, Ramazan Bayramı’nda yeterli ve dengeli beslenme kurallarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bayramda olduğu gibi bayramdan sonra da yeterli ve dengeli beslenme kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Yeterli ve dengeli beslenme kurallarından bahsetmek gerekirse; besinlerimizi, 5 temel gruba ayırıyoruz. Süt ve süt ürünleri grubu, et, yumurta, kuru baklagiller grubu, sebze grubu, meyve grubu, ekmek ve tahıl grubu. Bu grupların hepsinin gün içinde yeteri kadar tüketilmesine, ‘yeterli ve dengeli beslenme’ diyoruz. Tabaklarımızda da bu 5 temel besin grubunun olması, ‘sağlık beslenme tabağı’ modeline uygundur. Tüm öğünlerimizi ‘sağlıklı beslenme tabağı’ modelin uygun olarak gerçekleştirmeliyiz. Öğün sayısı, 3 ana öğün olacak şekilde programlanıp bireylere göre ana öğünler eklenebilir. Ana öğünlerin en önemlisi kahvaltıdır” diye konuştu.

BAYRAMDA KAHVALTI NASIL OLMALI?

Açar, bayram kahvaltısı ile ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

“Bayrama, hafif bir kahvaltı ile başlamamız gerekiyor. Kahvaltıda; haşlanmış ya da az yağda pişmiş bir yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık ve bol yeşillikten oluşmuş bir salata tabağı yiyebiliriz. Yanına ise tam tahıllı ekmek tercih edebiliriz.”

BAYRAMDA HANGİ YEMEKLER PİŞİRİLMELİ?

Diyetisyen Merve Açar, yemeklerde tereyağı ve margarin kullanımından uzak durulması gerektiğini ifade etti:

“Yeterli ve dengeli beslenmenin bir kuralı da, sağlıklı yağların tüketilmesi. Doymuş yağ içeriği yüksek olan tereyağı ve margarinden uzak duralım. En sağlıklı yağ olan zeytinyağı tüketimini biraz daha arttırmamız gerekiyor. Bayramda et tüketimimiz artıyor. Etin pişirilirken kendi yağında pişirilmesi, özellikle ekstra yağ ilave edilmemesi önemli. Yemeklerimizi pişirirken kızartmalardan uzak duralım. Özellikle tencere usulü yemekler, ızgara, haşlama suyu ile pişmiş yemekler bizim için daha sağlıklı tercihlerdir.”

“BAYRAMDA TATLI, ŞEKERLİ YİYECEK VE İÇECEKLERE DİKKAT ETMELİYİZ”

Bayramda tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Açar, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmesi gerektiğini belirterek, “Bayramda tatlı tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle şerbetli, şıralı, hamur işlerinden oluşan tatlılar yerine sütlü tatlılar, küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir. Özellikle misafir kabul etmeyeceğimiz bu dönemde, evdeki bireylere yetecek kadar tatlı yapılması ve küçük porsiyonlar halinde hazırlanması önemlidir. Şeker ve çikolatalı yiyeceklerin tüketilmesine de dikkat etmeliyiz. Bayramda yemeklerin yanında şeker içeriği çok yüksek asitli içeceklerin yerine, evde hazırlanmış az şekerli limonata, hoşaf, komposto suları tüketelim. Eğer şeker tüketimi çok fazlaysa, çikolata tüketimine biraz daha dikkat etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

 “KABIZLIĞI ÖNLEMEK İÇİN SEBZE VE MEYVE TÜKETELİM”

Açar, Ramazan ayında sıkça görülen kabızlık şikâyetlerini önlemek için posalı yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini söyledi:

“Ramazan ayından çıktığımız için kabızlık şikâyetleri gözlemlenebiliyor. Kabızlığı önlemek amacıyla posalı yiyecekleri bolca yiyelim. Posalı yiyecekler, bağırsak hareketlerimizi hızlandırır. Tokluk hissimizi arttırır.  Posalı yiyeceklerimiz, sebze ve meyvelerdir. Özellikle meyvelerin kabuklarıyla birlikte yenmesi önemlidir.”

 GÜNLÜK SU TÜKETİMİ NE KADAR OLMALI?

Günlük su tüketimine değinen Açar, “Günlük su tüketimi 1,5-2 litre olmalıdır. Eğer bu su tüketimini sağlayamıyorsak bireyler, özellikle yaz döneminde, yanlarında su taşıyarak su tüketimini arttırmaları gerekir” ifadelerini kullandı.

 ALIŞVERİŞE ÇIKARKEN…

Diyetisyen Merve Açar, son olarak bayram öncesinde alışveriş yapanlar için şu tavsiyelerde bulundu:

“Alışveriş listemizi tok bir şekilde hazırlayalım ve alışverişe tok çıkalım. Bu süreçte şeker ve doymuş yağ içeriği yüksek yiyecekleri alışveriş listesinden çıkarmamız çok önemli. Alışveriş esnasında, etiket okuma özelliğini kazanmamız gerekiyor. Etiketlerde, enerji ve kalori içeriği yüksek olan yiyeceklerin alınmaması, daha az şeker içeren yiyeceklerin tercih edilmesi gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim