Bolu İnsan Hakları ve Hizmet Derneği (İHH) ve bazı sivil toplum örgütlerinin desteğiyle Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı politikaları protesto için yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüşe, AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, Bolu İHH Temsilcisi Fethi Sarımsakçı, Doğu Türkistan'dan gelen vatandaşlar ve etkinliğe destek veren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Protesto için Bolu Demokrasi Meydanı'nda toplanan grup, çalan marşlar eşliğinde, Türk ve Doğu Türkistan Bayrağı açtı.

“İSLAM COĞRAFYASI KAN AĞLIYOR”

Yürüyüş öncesinde bir konuşma yapan İHH Batı Karadeniz Bölge Koordinatörü Ruhi Ademoğlu, İslam coğrafyasının kan ağladığına vurgu yaptı. Ademoğlu, “İslam coğrafyası kan ağlıyor. Bölge saymakla bitmiyor, işte Doğu Türkistan, işte Suriye, işte Irak, işte Afganistan, geçmişte Bosna, Çeçenistan, Arakan. Dünyada şu an saymakla bitmeyecek kadar mazlum coğrafya ve orada kan ağlayan işkence gören, ölümleri gören gözleri önünde evlatları kesilen öldürülen, açlıktan ölen çocuklarımız, yetimlerimiz, mazlumlarımız saymakla bitmiyor. Bize insanlık dersi vermeye kalkanlar, bu zulmü yapanlar. İnsanlık burada, insanlık mazlumun yanında olmaktır, yetimin yanında olmak yetime sahip çıkmaktır. Doğu Türkistan’da bilinmeyen, görülmeyen o kadar çok şey var ki, çalışma yapıp da fotoğraf alamadığımız tek yer Doğu Türkistan’dır. İnsanlara kısıtlı zamanlarda yardım götürmeye çalışıyoruz. Oradaki farklı yöntemlerle kardeşlerimize ulaşıyoruz. Ancak kardeşlerimize fotoğraf çekelim dediğimizde yardımı bile almayı reddediyor, çünkü ölüm korkuları var. Kamplarda yaşıyorlar, üç yıl beş yıl haber alınamayan insanlar var bu kamplarda. Askerler istediği zaman bir Doğu Türkistanlı kardeşimizin evine girebiliyor. Mahremiyetleri yok. Kardeşlik politikası diye bir başlık altında insanlara zulmediyorlar. Doğu Türkistanlı bir ailenin evinin kapısı kapalı olamaz. Açık olmak zorunda. Çünkü bir Çinli gelip, 3 kişi 5 kişi erkek fark etmiyor, gelip o evde zorla misafir oluyor. Onları yedirmek, içirmek, yatırmak zorundasınız. Kapatamazsınız kapınızı. Neymiş? Kardeşlik. Böyle bir kardeşlik ortaya koymaya çalışıyorlar kendilerine göre. Burada bir zulüm, bir işkence var. O insanların mahremiyetlerini kaldırıyorlar ortadan.” diye konuştu.

“1 MİLYON İNSAN HAPİSHANEDE”

Daha sonra konuşan Doğu Türkistan Yeni Nesil Hareketi Başkanı Abdüsselam Teklimakan ise 5 yıldır ailesiyle irtibat kuramadığını ifade ederek, “Sizlere Doğu Türkistan’dan selam getirmek istedim ama 18 yıldır orayla bağlantım yok. Ailem orada, beş yıldır, telefonla dahi irtibat kuramıyorum. Daha öncesinde telefonla da olsa irtibatımız vardı. Beş yıl oldu ailemle irtibat kuramıyorum. Doğu Türkistan’da selam yollayabilecek kimse kalmadı. Birleşmiş Milletlerin verdiği rapora göre en az 1 milyon insan hapishanede. Toplama kampı denilen hapishanelerde. Bu Birleşmiş Milletlerin elde edebildiği veriler. Bizim iddialarımız ve tahminlerimiz bunun daha da ötesinde. 3 milyon, 5 milyon Doğu Türkistanlının toplama kampında olduğunu tahmin ediyoruz ne yazık ki. Ben oradan toplama kamplarından bir şekilde Allah’ın yardımı ile kurtulmayı başarıp aramıza gelen abilerimiz, ablalarımız var. onlardan birkaç kelam etmek isterim. Toplama kampı dediğimiz yerlerde bir oda içinde 60 – 70 kişi oraya hapsediliyor. Sabahtan akşama kadar İslam’a aykırı, hakaret eden ne varsa, sabahtan akşama kadar propaganda yapılıyor. Buna surat ifadesiyle bile dahi itiraz eden olursa, ölüme kadar yolu var.” dedi.

“KARDEŞLERİMİZ İŞKENCE VE ZULÜM GÖRÜYOR”

Son olarak Bolu İHH Temsilcisi Fethi Sarımsakçı konuştu. Sarımsakçı, “Dünyanın farklı coğrafyalarında Müslümanlar, gözyaşı döküyor. Tek arzuları olan hak din son Peygamber Hz. Muhammed’in tebliğ ettiği İslam dinini yaşamak olan Müslümanlar sırf bu arzuları nedeniyle alçakça katlediliyor. Suriye’de, Filistin’de, Arakan’da olduğu gibi çeşitli diyarlarda Müslüman kanı akıtılıyor. Hele ki, kilometrelerce uzakta olsa da gönlümüzün tam ortasındaki Doğu Türkistan’da da mazlum kardeşlerimiz yıllardır dünyanın suskun bakışları arasında işkence ve zulme tabi tutuluyor.” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından toplanan grup İzzet Baysal Caddesi üzerinden Bolu Valiliği'nin önüne kadar yürüdü.

Editör: TE Bilisim