Şu sıralar bir dolandırıcılık furyası aldı başını gidiyor. Bir dönem kapısını çalan ‘pazarlamacı’ dolandırıcılar, artık potansiyel birer ‘telefon’ dolandırıcısı. Kapınızı çalma zahmetine girmek yerine, rahatlarını bozmadan, oturdukları yerden telefonunuzu çaldırarak paranıza göz dikiyorlar. Öyle ki, yeni nesil telefon dolandırıcılarıyla, 3 gün boyunca telefonda konuşan mağdurlar var. Bolu’da yaşayan bir vatandaş, sosyal medyada sponsorlu bir reklâm görüyor. Reklâm şu şekilde;

“Bankalarda kara listesi olanlar, kredi puanı düşük olanlar üzülmeyin artık! İstediğiniz miktarda kredi çekebilirsiniz. Bizi arayın 0543 383 70 27”

Dolandırıcı mağduru bu yazıyı görüyor ve hemen arıyor. Kimlik bilgilerini veriyor, sorularını yanıtlıyor ve beklemeye başlıyor. Birkaç saat sonra dolandırıcı arıyor ve krediniz onaylandı hemen kullanabilirsiniz diyor. Tabi vatandaş umutlanıyor, heyecanlanıyor, seviniyor. Telefon dolandırıcının tam istediği oluyor. Hedefine yavaş yavaş ulaşıyor. Dolandırıcı, vatandaşa puanının yükselmesi için hesaplarına para yatırmasını istiyor. Ve hesaplarına para geçtikten hemen sonra krediyi kullanabileceğini söylüyor. Vatandaş dolandırıcının istediklerini yapıyor. Bankaya gidiyor verdikleri hesap numarasını parayı yatırıyor. Dolandırıcıların ağına giren vatandaş kredinin yatmasını beklemeye başlıyor. Vatandaşı tekrar arayarak banka müdürü ile görüşüldüğünü yalnız banka çok yoğun olduğundan sizinle ilgilenilemeyeceği söyleniyor. Sonrası malum işte… Telefonlar kapanıyor. Vatandaş şikâyette dahi bulunmuyor. Çünkü artık yapabilecek bir şey kalmadığını biliyor.

“Ben asla inanmam demeyin!”

Siz inanmazsanız bile çevrenizde dostlarınızı, arkadaşlarınızı ağlarına alabilirler. İnsanların maddi yoksunluklarını ve zor durumlarını fırsata çeviriyorlar. Şuan ise zaten maddi olarak sıkıntıda olan vatandaş, bir aylık maaşını dolandırıcılara kaptırmanın üzüntüsünü yaşıyor.

Dolandırıcılıkta en yaygın yöntemler ise;

 EN YAYGIN YÖNTEMLER

 Telefon dolandırıcılığı,  Sosyal ağ dolandırıcılığı, Bahis dolandırıcılıkları, Kriz vurguncular, Yaşlıları telefonda korkutarak dolandırma, Büyük kazanç vaat etme, Kredi kartı bilgileri ile izinsiz faturalandırma, Banka şifresi ve güvenlik sorularını alma, Bedava’ vaatli e-postalar, sms’ler, Sahte aracı kuruluşlar… gibi…

Ne edin edin paranıza mukayyet olun!

 

 

ghostwriter hausarbeit