Bolu İl Genel Meclisi Eylül ayı toplantıları İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer başkanlığında devam ediyor. Toplantıların Perşembe günü gerçekleşen oturumunda 5 madde görüşüldü. 4 önerge görüşülmek üzere komisyona havale edildi.

Haber: Aslı Akış

İl Genel Meclisi 2021 yılı Ağustos ayı toplantılarının ilk oturumu, divan kâtipleri tarafından Ağustos ayı il genel meclisi karar özetleri ve il encümeni karar özetlerinin okunması ile başladı. Toplantıda Dörtdivan ilçesinde yaşamış olan halk ve halk aşığı Dörtdivanlı Hilmi’nin hayatı ve eserleri ile ilgili Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonundan gelen rapor görüşüldü.

Dörtdivan’ın bir dönem tarihine ve sosyal olaylarına ışık tutan Dörtdivan halkının sevdiği ve benimsediği Dörtdivanlı Hilmi’nin hayatı ve eserleri kitap haline getirilecek. Dörtdivanlı Hilmi’nin eserleri yüzlerce yıldır saklanan ve içinde manilerin, şiirlerin ve türkülerin yer aldığı CÖNK adı verilen tarihi defterlerden çıkartılacak.

ARAŞTIRMALAR YAPILDI

AK Parti İl Genel Meclisi Eğitim, Kültür ve Sosyal İşler Komisyon Başkanı Üzeyir Ercivan yaptıkları araştırma raporu ile ilgili meclis üyelerine bilgiler vererek;  “Dörtdivan İl Genel Meclisi arkadaşlarımızın vermiş olduğu önergeyle Dörtdivan’da yaşamış halk aşığı Dörtdivanlı Hilmi ile yaptığımız araştırmalar sonucunda raporumuzu meclise arz ettik. Bu araştırmalarımızı yaparken, Dörtdivan halkından, Dörtdivan eski Belediye Başkanımızda, Dörtdivan Belediye Başkanımızdan yine lisede görev yapan edebiyat öğretmenimizden ve İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarımızdan faydalandık“ şeklinde konuştu.

MEDRESE DEPREMDE YIKILMIŞ

Ercivan, Dörtdivanlı Hilmi’nin kim olduğu hakkında paylaşımda bulunarak; “Dörtdivanlı Hilmi, halk tarafından tanınıyor, seviliyor. 1826 yılında Doğancılar köyünde doğduğu asıl adı Halil olduğu İstanbul’da iyi bir medrese gördüğü 1903 yılında da vefat ederek şuan kendi köyünde bulunan Ulu mezarlığında defnedildiği komisyonumuzun tespitleri arasındadır. Dörtdivanlı Hilmi’nin dedesi Hacı Müderris Ahmet Efendi medrese hocasıydı. Doğancılar köyünde padişah buyruğuyla lise açmış orada öğretmenlik yapmış. Daha sonra bu medrese 1944 yılında yıkılan deprem sonucunda camiye çevrilmiş. Şuanda orada camimiz mevcut. Bu medreseler yine Dörtdivanlı Hilmi lakaplı halk şairimiz müderrislik yapmış. Köyünde imam hatiplik görevini yapmış. Ayrıca Dörtdivan içinde de Cumayeri’nde de Alaca mescit camiinde yine imam hatiplik görevlerinde bulunmuş” ifadelerini kullandı.

“TOPLUM VİCDANINA HİTAP EDEN ESERLER YAZMIŞ”

Dörtdivanlı Hilmi’nin eserlerinin toplum vicdanına hitap ettiğine de vurgu yapan Üzeyir Ercivan; “Dörtdivan’ın ayrıca bir özelliği var. Orada babadan, atadan yadigar sanki miras gibi korunan Gök defterleri var. Enine uzun, içinde bu yöresel şiirleri, manileri, türküleri saklandığı bir kültür hazinesi. Bu genelde Dörtdivan’a has bir özellik olarak tespit ettik biz bunu. Bu Yörüklerin içinde kalmış bir Dörtdivanlı Hilmi’nin bütün şiirleri, eserleri Dörtdivan dışına çıkarılmamış o defterlerine uzun ve deri kaplama saklandığı gibi bilgiler aldık. Dörtdivanlı Hilmi’nin eserlerinden genellikle yangın, kıtlık, sel, deprem, savaş aynı ölüm gibi toplum vicdanına hitap eden eserler yazmış.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim