Bölge halkının yapılmaması için direndiği Ayman Yaylası yakınındaki taş ocağına ilişkin, Bolu DSİ tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Gerekli tüm Kurum izin süreçleri tamamlanmıştır. Taş ocağı yaklaşık 3 senelik süre sonunda projenin tamamlanması ile kapatılacaktır” denildi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Kıbrıscık yolu üzerindeki, Seben Taşlıyayla Gölü yakınındaki Ayman Yaylası yakınına yapılan taş ocağı için yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada yaş ocağı hakkında kamuoyunda yer alan, “Yayla yaşamını olumsuz yönde etkileyeceği, taş ocağının HES yapımı için açıldığı, taş ocağı arazisinin imara açılacağı ve taş ocağının özel sektör tarafından ticari amaçla açıldığı” iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Yazılı açıklamanın başlıkları şu şekilde:

“İNŞAATININ TAMAMLANMASI İLE TAŞ OCAĞI KAPATILACAKTIR”

“Seben Taşlıyayla Göletindeki mevcut suyun Seben Ovasında bulunan 32 bin 800 dekar tarım arazisine ulaştırılması için Devlet Su İşleri tarafından yürütülen önceden planlı proje kapsamında bin 150 metre tünel ve 186 km uzunluğunda sulama şebekesi yapılacaktır. Projenin tamamlanması ile ülke ekonomisine yıllık 28 milyon TL katkı sağlanacaktır. Yapılacak modern sulama sistemleri ile tarımda verimlilik ve çeşitlilik artacaktır. Çiftçilerimizin gelirlerinde önemli artışlar olacaktır. Kamuoyunun gündeminde olan Ayman Yaylası mevkiinde bulunan söz konusu taş ocağı tamamen Seben Taşlıyayla Göleti Sulaması işi kapsamında kullanılacaktır. Sulama inşaatının tamamlanması ile taş ocağı kapatılacaktır.”

“KIRMA ELEME 10 KM MESAFEDE YAPILACAK”

“Taş Ocağı Seben Taşlıyayla Göleti Sulaması işi harici hiçbir projede kullanılmayacaktır. Taş ocağının Ayman Yaylasına mesafesi teknik olarak gerekli asgari mesafenin yaklaşık 2 katıdır. Ayrıca çıkarılan taşların işlenmesi sırasında oluşabilecek toz, ses vb. rahatsızlıkların önüne geçmek adına taşların kırma ve eleme işlemleri yaklaşık 10 km uzaklıktaki tesiste yapılacaktır.”

“HERHANGİ BİR HAYVAN AĞILI BULUNMAMAKTADIR”

“Taş ocağının bulunduğu arazi iddia edildiği gibi mera arazisi değil Orman arazisidir. Orman İdaresinden gerekli izinler alınmıştır. Ayrıca ocak sahası alanı içerisinde herhangi bir hayvan ağılı bulunmamaktadır. Taş ocağının mevkiisi Seben İlçesi sınırları içerisindedir. Her ne kadar Nallıhan İlçesi Hıdırlar Köyü sakinleri tarafından Seben sınırları içerisinde bulunan alanın yayla olarak kullanılmak üzere tahsis alındığı anlaşılmış ise de taş ocağı çalışması söz konusu alanın yayla olarak kullanılmasına mani teşkil etmemektedir.”

“TAŞ OCAĞININ İMARA AÇILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

“Taş ocağı alanı için MİGEM, ÇED ve Orman İzni gibi yasal izinlerin tamamı alınmıştır. Gerekli tüm Kurum izin süreçleri tamamlanmıştır. Taş ocağı yaklaşık 3 senelik süre sonunda projenin tamamlanması ile kapatılacaktır. Orman Genel Müdürlüğü nezaretinde gerekli rehabilitasyon süreci başlatılacaktır. Taş ocağı alanının imara açılması yasal olarak mümkün değildir.”

Editör: TE Bilisim