Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, BAİBÜ Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu ve BAİBÜ Genç Ofis Bolu Gençlik Merkezi, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde  “Sevdiklerine söz ver, sigaraya son ver” sloganı ile yürüyüş etkinliği düzenledi.

Haber: Cansu Gürz

Tüm Dünya’da sigaraya ve tütün ürünlerinin zararlarına dikkat çekilen 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde BAİBÜ’de yürüyüş yapıldı. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğrenci Merkezi önünde başlayan etkinliğe, Rektör Yardımcısı ve Bağımlılıkla Mücadele Komisyon Başkanı Aydın Him, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Selami Özsoy, Uzman Psikolog Evgin Miçooğulları, Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı Başkanı Makbule Tokur Kesgin, Doktora Öğretim Üyesi Songül Çağlar, Öğretim Görevlisi Hacer Alpteker, Öğretim Görevlisi Seher Zengin ve öğrenciler katıldı.

DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ’NDE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ YAPTILAR

Yürüyüş, orman yolu yürüyüş güzergâhı üzerinden orman içi etkinlik alanına varılmasıyla son buldu. Hemşirelik bölümü öğrencilerinin sunumlarıyla devam eden etkinlikte bağımlılıkla mücadele kapsamında; tütün mamullerinin içerikleri, zararları ve bağımlılıktan kurtulma yolları gibi konularda bilgiler verildi.

“BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KOMİSYONUMUZUN YÖK’ÜN TALİMATI ÜZERİNE KURULDU”

Rektör Yardımcısı ve Bağımlılıkla Mücadele Komisyon Başkanı Prof. Dr. Aydın Him tütünün yanı sıra pek çok bağımlılıkla mücadele ettiklerini vurgulayarak, "Üniversitemizde de bağımlılıkla mücadele komisyonunu kurduk. Yıl içerisinde de tütün, alkol, davranış bağımlılığıyla ilgili bir takım etkinlikler yapıyoruz, bu onlardan bir tanesi. Bugün de öğrencilerimizle birlikte Dünya Tütünsüz Günü’ne denk getirdiğimiz bir etkinliğimiz olacak. Hemşirelik bölümünde tütün bağımlılığıyla çalışan iki grup öğrencilerimiz vardı. Yıl içerisinde faaliyetler yapıyorlar dersleri kapsamında. Bugün de kendi arkadaşlarına tütün bağımlılığıyla ilgili bazı bilgilendirmelerde bulundular. Arkasından bir takım sosyal etkinlikler de yapıp günü bitireceğiz” dedi.

BAĞIMLIKLA MÜCADELE TOPLUM SAĞLIĞINI KORUR

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı Başkanı ve bağımlılıkla mücadele komisyon üyesi Doç. Dr. Makbule Tokur Kesgin asıl amaçlarının toplum sağlığını korumak ve geliştirmek olduğunu dile getirerek, “Biz de Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı olarak, üniversite öğrencileriyle toplumun bir araya gelmesi ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye yönelik bir takım etkinlikler yapıyoruz. Her yıl temalar belirliyoruz. Bu sen belirlediğimiz temalardan biri ‘Bağımlılık’, bağımlılığın tüm türleriyle mücadele etmek. Bunlardan biri de tütün ve ürünleriyle mücadele etmek. Bizim asıl amacımız aslında hiç başlanmaması, başlandıysa bunun hemen bıraktırılması veya başlamış olanların bıraktırma yolları neler bunların öğrenilmesi için bir takım adımlar yapıyoruz” diye konuştu.

“DENEMEK İSTEDİKLERİNİ FARK EDİYORUZ”

Kesgin, çocukların tütün ürünlerini denemek için heveslendiği bu yüzden bir araya gelinmemesi gerektiğini belirterek, “En önemli kitlemiz bizim; çocuklar ve gençler. Onların çok riskli bir grup olduğunu ve özendiklerini ve birlikte, bir araya gelerek tütün ürünlerini denemek istediklerini fark ediyoruz ve başta bu grupları ele alarak hiç başlamamaları konusunda, hayır demeleri konusunda eğitimlerimiz oluyor. Okullarda bu tarz eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Bunun dışında yetişkinlere, çalışanlara iş yerlerinde birçok kurumlara giderek yine pasif içiciliğin zararlarını,3. El sigara dumanının zararları ve bağımlılıktan nasıl kurtulunur bu konularda eğitimler vererek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her sene bu tarz temalarımızı devam ettireceğiz” diye

“2022 YILI BAĞIMLILKA MÜCADELE YILI İLAN EDİLDİ”

Bağımlılığın sadece madde ile sınırlı kalmadığını davranışsal ve teknoloji bağımlılığı gibi çeşitleri olduğunu belirten Bolu Abant İzzet Baysal Mediko Sosyal Merkezi Uzman Psikolog Evgin Miçooğulları, “Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bağımlılıkla mücadele yüksek kurulu içerisinde bulunduğumuz 2022 yılını bağımlılıkla mücadele yılı olarak ilan etti. Tabi bağımlılık deyince akla hep kimyasal bağımlılıklar geliyor. Ben biraz daha aslında davranışsal bağımlılıklara, teknoloji bağımlılıklarına da dikkat çekmek istiyorum. Çünkü hakikaten çok mustarip olduğumuz alanlardan bir tanesi de bu. Bağımlı olduktan sonra mücadele en zor kısmı. Tedavi gerçekten zor, meşakkatli ve ekonomik olarak da insanları zorlayan, sağlık sistemini zorlayan bir durum çünkü halk sağlığı sorunu da burada ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

TEDAVİ SÜRECİ ANLATILDI

Bağımlılıklara karşı tedavi süreçlerini anlatan Miçooğulları, “Asıl burada yapmamız gereken şey, bizlerinde burada komisyon olarak üzerinde durduğu birincil önleme düzeyi dediğimiz hiç daha tanışmadan bu tür bağımlılık yapan madde ya da etkinliklerle, davranımlarla tanışmadan ya da bunlara nasıl karşı konulur, bunlarla ilgili güçlü irade koyabilecek gerekli destekleri sağlayarak birinci düzey önleme müdahaleleriyle bunları yapabilmek. İkinci düzeyde bahsettiğimiz şeyler de bir şekilde tanışmış bu bağımlılık yapan etken maddelerle ya da davranışlarla tanışmış kişilileri biraz daha destekleyebilecek, vazgeçebilecekleri, yol yakınken dönebileceklerini hatırlatabilecek çalışmalardan bahsediyoruz. Üçüncü düzeyde zaten artık tedavi gerektirecek boyutta olan çalışmalar. Sağlık merkezinde biz bu vakalarla karşılaştığımızda zaten üniversite eğitim araştırma hastanemizde sigara bırakma polikliniği, AMATEM ruh sağlığına bağlı, Refika Baysal Toplum Sağlığı Merkezi gibi yerlere de yönlendirme yapabiliyoruz. Biz top yekûn zaten bağımlılıkla mücadele komisyonu olarak ben kendim ayrıca vermiş olduğum bağımlılıkla mücadele dersi kapsamında da bu konularda çalışmalarımızı yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Üniversite öğrencileri biten sunumun ardından çeşitli oyun ve aktivitelerle eğlendi.

Editör: TE Bilisim