Eğitim-İş Bolu Şube Başkanı Birleşik Kamu iş Konfederasyonu İl Temsilcisi Erkan Korkmaz, YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversiteye yerleşemeyen öğrencileri örnek göstererek, iktidarın eğitim politikalarını eleştirdi. Korkmaz, Tercih yapma hakkına sahip olan 1 milyon 745 bin 642 adaydan, 1 milyon 151 bin 632’i tercih yaptı. Ancak, YKS’ye başvuran 48 bin 258 adaydan ancak yarısı lisans bölümlerini kazanabildi. sınavlarda başarısız olan aslında öğrenciler değil, AKP iktidarı ve bizzat Milli Eğitim Bakanlığı’dır” dedi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Eğitim-İş Bolu Şube Başkanı Birleşik Kamu iş Konfederasyonu İl Temsilcisi Erkan Korkmaz, YKS sonuçlarının açıklamasının ardından açıklamada bulundu. Korkmaz, sınav odaklı eğitim sistemine karşı eleştiride bulunarak, bu yıl YKS sınavına giren 1 milyon 745 bin 642 adaydan, 1 milyon 151 bin 632’i tercih yaptığını, 838 bin 221 kontenjanın 781 bin 165'ine yerleştirme yapıldığını ve 57 bin 56 kontenjanın boş kaldığını belirtti.

Eğitim-İş Bolu Şube Başkanı Birleşik Kamu iş Konfederasyonu İl Temsilcisi Erkan Korkmaz, 600 bin adayın tercih yapmamasına rağmen yerleştirme sonucunda 57 bin 56 kontenjanın boş kaldığına dikkat çekerek, “ÖSYM’nin paylaştığı YKS Yerleştirme Raporu’na göre, tercih yapma hakkına sahip olan 1 milyon 745 bin 642 adaydan, 1 milyon 151 bin 632’i tercih yaptı. Yani yaklaşık 600 bin aday tercih yapabilecekken bu hakkını kullanmadı. YÖK ve ÖSYM “doluluk oranlarını arttırdık” diye övünürken 838 bin 221 kontenjanın 781 bin 165'ine yerleştirme yapıldı, 57 bin 56'sı boş kaldı” ifadelerini kullandı.

“894 BİN ÖĞRENCİDEN 165 BİN’İ LİSANS BÖLÜMLERİNE GİREBİLDİ”

Korkmaz, YKS yerleştirme sonuçları açıklanmasının ardından devlet ve vakıf üniversitelerinin doluluk oranlarını işaret ederek, “Devlet üniversitelerindeki doluluk oranı yüzde 95,77, vakıf üniversitelerinde ise yüzde 85,75 oldu. Liseden bu yıl mezun olan 894 bin öğrenciden sadece 165 bini lisans bölümlerine girebildi. En başarılı liseler yine fen liseleri oldu. Ancak YKS’ye başvuran 48 bin 258 adaydan ancak yarısı lisans bölümlerini kazanabildi” şeklinde konuştu.

“HÜKÜMETİN GÖZDESİ İHL’NİN BAŞARI ORTALAMASININ DÜŞÜKLÜĞÜ BU SINAVA DA DAMGASINI VURMUŞTUR”

Anadolu ve Endüstri meslek liselerinin sınav başarı oranının düşük olduğunun altını çizen Korkmaz, 238 bin İmam Hatip Lisesi mezunundan 39 bin öğrencinin lisans bölümlerine yerleştiğini belirtti; “Anadolu liselerindeki başarı oranı ise oldukça düşük. 657 bin adaydan sadece 183 bini 4 yıllık fakültelere girebildi. Endüstri meslek liseleri ve imam hatip lisesi mezunları yine en alt sıralarda yer aldı. 72 bin EML mezunundan sadece bin 698’i, 238 bin imam hatip mezunundan da 39 bini lisans bölümlerini kazanabildi. Her sınav dönemi sonrasında ortaya çıkan tabloya paralel olarak, çeşitli eşitsizliklerin varlığı ve bunların giderilmediği gerçeği yine karşımızda durmaktadır. Çok sayıda kontenjanın boş kalması, meslek liseli öğrencilerin başarı düzeylerinin bu sınavlarda neden en alt sıralarda yer alması, hükümetin gözdesi İHL’nin başarı ortalamasının düşüklüğü bu sınava da damgasını vurmuştur.”

“BAŞARISIZ OLAN ÖĞRENCİLER DEĞİL AKP İKTİDARI VE BİZZAT MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’DIR”

Erkan Korkmaz, sınav odaklı eğitim sisteminin üniversiteye girişte başarısızlıkların yaşanmasına yol açtığının altını çizerek, “Sınava odaklı eğitim sistemi bir kez daha göstermiştir ki; eğitsel anlamda öğrencilerimizin kazanımları her geçen gün azalmakta, bu da öğrencilerin üniversiteye girişte başarısızlıklar yaşamalarına yol açmaktadır. Bu anlamda sınavlarda başarısız olan aslında öğrenciler değil, AKP iktidarı ve bizzat Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Eğitim politikaları konusunda iktidarın ve eğitimden sorumlu kurumların, görevlerini yerine getiremedikleri ortadadır” diye konuştu.

“EĞİTİMİN TİCARİLEŞTİRİLMESİ, EŞİTSİZLİKLERİ GİDEREK DERİNLEŞTİRMEKTEDİR”

Eğitimde eşitsizliğin giderek arttığını ifade eden Korkmaz, “Eğitimin piyasalaştırılması ve ticarileştirilmesi, eşitsizlikleri giderek daha da derinleştirmektedir. Siyasi iktidarın, öznesi insan olan ve öğrenci ile öğretmeni en iyi şartlarda bir araya getirmesi gereken eğitim sistemini, kendi ideolojik görüşüne göre düzenlemesi önümüzdeki yıllarda yaşanan felaketi daha da derinleştirecektir” ifadelerini kullandı.

“KAMUSAL, PARASIZ VE LAİK EĞİTİM HAKKINDAN TÜM YURTTAŞLARIMIZIN YARARLANABİLMELİDİR”

Eğitim-İş Bolu Şube Başkanı Birleşik Kamu iş Konfederasyonu İl Temsilcisi Erkan Korkmaz, sınav odaklı eğitim sistemi yerine öğrencinin ilgi ve becerisi doğrultusunda öğrenim görebileceği eğitim sisteminin gerekliliğine dikkat çekerek, “Bugün, eğitimdeki başarısızlığın çözümü için tüm paydaşların görüşü alınarak hazırlanacak, bilimsel düşünmeye ve üretmeye dayalı, her öğrencinin kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda hangi alanda okuyacağını kendisinin belirleyeceği bir eğitim sisteminin gerekliliği kaçınılmaz hale gelmiştir. Eğitim-İş’in yıllardır mücadelesini verdiği kamusal, parasız, bilimsel ve laik eğitim hakkından tüm yurttaşlarımızın yararlanabilmesi mutlaka sağlanmalıdır” sözlerine yer verdi.

 

Editör: TE Bilisim