SOGEP Programı kapsamında yürütülen ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Eğitimden Üretime STEM Bolu” projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Haber: Aslı Akış

Soylu Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemal Keskin, İl Kültür Turizm Müdürü Hakan Doğanay, İşkur İl Müdürü İsmail Yalçın, Ticaret İl Müdürü Ersin Terzi, İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu ve çok sayıda okul müdürü ve öğretmen katıldı.

Programda ilk olarak Tarık Otu tarafından proje hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. bilgilendirme sunumunun akabinde protokol konuşmalarına geçildi.

 ‘EĞİTİMDEN ÜRETİME STEM BOLU’

Toplantıda ilk olarak konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, Cemil Sarıcı, Milli Eğitim Bakanlığının 2023 vizyon belgesinde yer alan hedeflerinden bahsederek; “STEM (Fen Teknoloji, Mühendislik,  Matematik) Eğitimi; Teorik bilginin uygulamaya, ürüne ve yenilikçi buluşlara dönüştürülmesini amaçlayan, öğrencilerin fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında öğrendikleri, bilgileri bir bütünün parçaları olarak görmelerini sağlayan dünyada birçok ülkenin öğrenim programlarına dahil ettiği bir eğitim yaklaşımı olma özelliği taşımaktadır. Milli Eğitim Bakanlığımız 2023 Vizyon Belgesinde ‘Öğrenme Süreçlerinde Dijital İçerik ve Beceri Destekli Dönüşüm’ Başlığı altında birinci hedef olarak, dijital içerik ve becerilerin gelişmesi için ekosistem kurulmasını, ikinci hedef olarak dijital becerilerin gelişmesi için içerik geliştirecek öğretmen eğitimleri planlanmıştır. Bu doğrultuda önümüzdeki üç yıllık dönemde ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde, okulda ve okul dışında öğrenciye, öğretmene, eğitim yöneticilerine, yapılacak çalışmalarla, kodlama, 3D tasarım, inovasyon ve benzeri öğrenme süreçlerine entegrasyonu kısa vadeli hedef olarak belirlemiştir. Biz de Bakanlığımızın hedefleri doğrultusunda 2019 yılında “Eğitimden Üretime STEM Bolu” adını verdiğimiz projemizi MARKA’ ya sunduk ve projemiz kabul edildi” ifadelerini kullandı.

“STEM ETKİNLİKLERİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK”

Proje kapsamında, STEM Ar-Ge ve Üretim Merkezi kurulduğunu aktaran Sarıcı; “6 STEM Eğitim Merkezi kuruldu, öğretmen ve öğrencilerimiz planlanan eğitimleri aldı. Projemiz tamamlandıktan sonra Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü olarak STEM etkinliklerimiz artarak devam edecektir. Proje sayesinde İlimiz hem Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenebilecek merkezi hizmet içi eğitimlerin hem de müdürlüğümüz tarafından düzenlenecek mahalli hizmet içi eğitimlerin verilebileceği bir merkeze kavuşmuştur. Bu proje ile ayrıca ülkemizde düzenlenen ulusal ve uluslararası yarışmalara (TEKNOFEST, TUBİTAK vb.) proje üretme potansiyelimiz gelişmiştir. Yine bu proje kapsamında Bolu Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde Kurduğumuz STEM Ar-Ge merkezimiz  üretime başlamıştır.  Söz konusu üretim merkezimizde ilimizde kurulacak benzer atölyelerin ekipmanları ile STEM eğitim merkezlerinin ekipmanları üretilecek, ayrıca talep olması halinde il içi ve il dışından isteyen okul ve kurumlara meslek lisemizin döner sermayesi üzerinden pazarlaması yapılabilecektir. Proje kapsamında bu güzel hizmeti ilimize ve eğitim camiamıza kazandırmanın mutluluğunu yaşarken projenin finansını sağlayan Ticaret ve Sanayi Bakanlığına ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansına teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

“STEM PROJEMİZ BOLU’YA VE BÖLGEYE UZUN YILLAR HİZMET VERECEK”

MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, STEM projesinin Bolu’ya ve bölgeye uzun yıllar hizmet vereceğini vurgulayarak; “Bu alt yapıyla STEM projemizi Bolumuza ve bölgemize uzun yıllar hizmet vereceğini düşünüyorum. Kalkınma Ajansı kurulduğundan bugüne, her bakanlığın bölgedeki kalkınmayla ilgili her sektörün içinde oluyor. Bu projeye bakıldığı zaman Milli Eğitim Bakanlığının, milli eğitim camiamızın bir projesi gibi görülse de bunun çıktıları nihayetinde bizim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın, yani üretimin, istihdamın bir ön aşamasıdır. Yani biz gençlerimizi ilkokulda, ortaokulda, lisede hatta üniversitede ne kadar iyi nitelikli, üretime, çalışma hayatına, istihdama hazırlarsak oradan üreteceğimiz çıktılar, oradan satacağımız ürünler, oradan ihracat, oradan milli gelir daha yüksek olacak. Dolayısıyla tabi ki devletimizin farklı görevler tanımlanan bakanlıklar var ama bunların aralarında bazen zincirin zayıf halkaları oluyor. Kalkınma Ajansları da işte bu zayıf halkaları tespit ediyor. Dolayısıyla bizim proje desteklerimiz sadece Milli Eğitimle kalmıyor. Sadece üniversitemizle kalmıyor. Turizm İl Müdürlüğümüzle kalmıyor. Bir bakıyorsunuz Ticaret İl Müdürlüğümüzle anlaşma yapıyoruz. Bir bakıyorsunuz Tarım ile bir bakıyorsunuz Orman Müdürlüğümüzle. Orada değişik kurumların, değişik bakanlıkların boş bıraktığı, yine o kurumlarımızla işbirliği içinde o zincirin zayıf halkasını biz güçlendiriyoruz ve ekonomik kalkınmaya, bölgemizin kalkınmasına hizmet verir hale getiriyoruz” diye konuştu.

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Toplantı, STEM Eğitim Merkezlerinde görev alan Berat Uzun, Tarık Otu, Erhan Turgut, Tanju Cengiz, Fatih Kahruman, Mutlu Gül, Yusuf Akgül, Birol Genç,  Sinan Çetinkaya ve STEM Eğitim Merkezleri ve Ar-Ge Üretim Merkezinin yapımında emeği geçen  Selçuk Yılmaz ve Murat Okar’a plaket verilmesi ile son buldu.

Editör: TE Bilisim