Bolu’da, hafta başından itibaren aralıksız olarak devam eden kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışının hafta sonu yeniden başlaması ve tarihi rekor yaşanması bekleniyor. Çalışmalara aralıksız devam eden ekipler de vatandaşların meteorolojik uyarıları takip etmelerini isteyerek, zorunlu olmadıkça yola ve yaylalara çıkmamaları konusunda uyardı.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Bolu’da son 35 yılın en yoğun kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi. En son 1950 yılında yaşanan yoğun kar yağışının ardından yapılan ölçümlerde kar kalınlığı 72 santimetre olarak belirlendi. Hafta sonu yeniden başlaması beklenen kar yağışıyla birlikte kar kalınlığının tarihi rekor kırması bekleniyor. Hafta başından bu yana özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı sebebiyle meydana gelen trafik kazaları da ulaşımı durdurdu. Ekipler ulaşımın durmasıyla mahsur kalan vatandaşların imdadına yetişti. Bir yandan kumanya dağıtan ekipler bir yandan da yolların açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Anadolu Otobanı, Karayolları ve ana arter köy yollarını açmak için AFAD, Jandarma, Özel İdare ve Orman Bölge Müdürlüğü olarak yoğun çaba sarfedildiğini söyleyen ekipler,  özellikle yaylalarda tatil dolayısıyla birçok vatandaşın bulunduğunu ve kurtarma talebinde bulunduklarını dile getirdi. Bununla birlikte vatandaşları yaylalara çıkmaması konusunda uyardılar.

Meteoroloji verilerinin takip edilmesini, zorunlu olmadıkça yola ve yaylalara çıkılmaması gerektiğini belirten ekipler Meteoroloji tarafından açıklanan tahminleri de vatandaşlarla paylaştı. Meteoroloji tahminleri ise şöyle: “Kuvvetli yer yer yoğun kar yağışı bekleniyor (21.01.2022 Cuma akşam saatlerinden itibaren). Kuvvetli kar yağışlarının 23.01.2022 Pazar öğle saatlerinde etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor. Kuvvetli rüzgarla birlikte tipi, buzlanma, don olayı, yüksek kesimlerde çığ tehlikesi ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Yapılan son değerlendirmelere göre aşırı soğuk ve kar yağışlı havanın 27.01.2022 Perşembe gününe kadar etkili olması bekleniyor”

Editör: TE Bilisim