Bolu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik (BESOB) Başkanı Tahir Gayret, esnafın durumunun kötü olduğunu belirterek, Bolu’da satılacak 200 gram ekmeğin yeni fiyatının 3 lira olabileceğini söyledi. Gayret, “Önüne geçilecek bir durum yok şu anda. Milli felaketi yaşıyoruz” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Ekonominin en önemli çarklarından olan küçük esnaf ve işletmeciler zor günlerden geçiyor. Ard arda gelen zamlar, Dolar karşısında değer kaybeden Türk Lirası; üretimde, ithalatta, nakliyede ve sunumda maliyetlerin durmadan yükselmesine neden oluyor. Bu durumun altından kalkmak için eleman çıkarmak gibi yollara başvuran Bolulu esnafın yaşadıklarını ve son durumu BESOB Başkanı Tahir Gayret anlattı.

“2 YILDIR SESİMİZİ ÇIKARMIYORUZ”

Öğrenci servislerinin artan akaryakıt fiyatlarından nasıl etkilendiğine dikkat çeken Gayret, durumun vahametine dikkat çekerek, “Bugün benim taşımacılık yapan minibüsçülerim, 5 lira 49 kuruştan ihaleye girdik, şu anda 15 lira.  Onu da getirdik, Türkiye Büyük Millet Meclisi Alt Komisyondan çıktı, Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasında. Eğer o olmazsa yarın okul taşımacılığını da yapamayacağız biz. Ülkenin içinde bulunduğu pandemiden dolayı, 2 yıldır sesimizi çıkarmıyoruz” dedi.

“ESNAF KREDİ VE KARTLARA BORÇLARLA YAŞIYOR”

Faiz oranlarının düşmesine rağmen, esnafa verilen krediye yüzde 30 civarında faiz işlediğini dile getiren Gayret, “Bugün faizlerin düştüğünü görüyoruz. 19’dan 14’e geldi. Ama benim esnafım bankaya gittiği zaman 14’le değil, 21’le de değil, 30 civarıyla anca kredi alabiliyor. Allah yine Devlet’e zeval vermesin. Esnaf-Kefalet Kooperatiflerindeki Devlet’in süspanse ettiği durumdan dolayı düşük oradan alabiliyorsunuz, onun da limiti belli.  Bunları söylemek istemiyorum ama mademki açıldı söyleyeceğim. Benim esnafım ayakta dururken, bankalara kredi ve kartlara borçlarla yaşıyor. Bu nereye kadar gidecek? Ne kadar bunun üzerinde durabiliriz?” diye konuştu.

“ZAMLARLA ESNAF EZİLDİ EZİLECEK”

Nakliyedeki zamların esnafı ezmek üzere olduğuna vurgu yapan Gayret, “İzlediğimiz bir televizyon programında Antalya’dan çıkan bir maydanoz kamyonunun 16 bin lira maliyet ile geldiğini görüyoruz. Şimdi maydanoz şu kadar, dereotu bu kadar, patlıcan bu kadar… Onları bir kenara koyuyorum ama diğer mamuller bize gelirken, 3 çeşit, 5 çeşit, 10 çeşit alabilen esnafız. Bütün mallara zam geldi. Biz tezgâhımıza koyduğumuz zaman, zamlı geliyor. Bizde stok olmaz, stok yapma şansımız yok.  Biz ancak aldığımızın üzerine yüzde 10 yüzde 15 koyarak satabiliyoruz. Şimdi bunu da yapamıyoruz. Gelen zamlar, ‘Niye geliyor’ da diyemiyoruz çünkü bugün nakliyeden binen zamlarla esnaf ezildi ezilecek yani” ifadelerini kullandı.

“EKMEK 3 LİRA OLACAK”

200 gram ekmeğe gelen yeni fiyat önerisine ilişkin de bilgi veren Gayret, “Bolu bizim verdiğimiz fiyat, 210 gramı iki buçuk lira üzerinden verdik. Yeni Salı günü gelen teklifte, 200 gramı 3 lira. Biz bunu gündeme alıyoruz bakanlığa bildiriyoruz, bakanlıktan geldikten sonra federasyona bildiriyoruz. Oradan geliyor, valiliğe-belediyeye bildiriyoruz. Tahmin ederim ki 3 lira olacak. İstanbul Belediyesi Halk Ekmek’i 2 lira yapmış. Yani yüzde 60’lık bir zam yapmış. Bu altından kalkamıyor demektir. Eğer bir büyük şehir belediyesinin altından kalkamadığı şeyin, benim Bolu’mdaki, ilçelerimdeki küçük fırıncının kalkması mümkün değil. Bir simit olmuş 2 lira, 3 lira; çay olmuş 3 lira. Biz kısabildiğimiz kadar kısıyoruz ama bunun önüne geçilecek bir durum yok şu anda. Milli felaketi yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim