Yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı hem çalışıp hem okuyarak ailelerine destek olmaya çalışan gençler, eğitim ve sosyal hayatlarını sürdüremediklerine işaret ederek, yetkililerden destek bekliyor.

Haber: Cansu Gürz- Servet Gökçek

Türkiye’de gelecek göremediklerini, yatırım yapmak bir yana günü kurtarma peşinde olduklarını vurgulayan gençler, zorlu yaşam şartları sebebiyle okudukları okullardan mezun olmak istemediklerini belirtiyor.

Üniversiteli öğrenciler sosyal yaşamlarının yok denecek kadar az olduğunu, tatil planı dahi yapamadıklarını söylüyor. Ülkelerindeki ekonomik sorunlar sebebiyle yurt dışında yaşamayı düşündüklerini dile getiriyor.

AİLELERİN MADDİ GÜCÜ SINIRLI OLDUĞU İÇİN ÖĞRENCİLER HEM OKUYOR HEM ÇALIŞIYOR

Üniversite öğrencisi Enes Cem Peker, ekonomik şartlardan dolayı çalıştığını belirterek, “Alım gücü şu an iyi olmadığını düşünüyorum, hani geçmiş yıllara baktığımız zaman alabildiğimiz ürünlerle şu an alabildiğimiz ürünler arasında çok fark var, dağlar kadar fark var. O yüzden alım gücünün iyi olmadığını düşünüyorum. Öğrenciyim, Türkiye’deki yaşam şartlarını zor ve kötü olarak değerlendiririm. Çünkü çoğu imkândan faydalanamıyor öğrenciler, öyle bir problem teşkil ediyor. Zor şartlar altında okuyorlar. Hani okurken bir yandan çalışmak durumunda kalıyorlar, ailelerinin maddi imkânları yeterli olmuyor, bu da tabii eğitimlerini olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorum.” ifadelerini kulandı.

“BİR ÖĞRENCİ OLARAK EĞİTİM VE SOSYAL HAYATIMI YAŞAYAMIYORUM”

Öğrencilerin en büyük sorunlarından biri olan barınma ve kira bedeline vurgu yapan Üniversite öğrencisi Peker, “Asgari ücretle tüm ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum yeterli olmuyor. Net bir bant söyleyemem ama bu alım gücüyle daha da yüksek olması gerektiğini düşünüyorum. Kirada kalıyoruz, olumsuz yönde etkiliyor. Yani kiraya verdiğim ücretle daha rahat bir yaşam sürebilirim ama kira ödediğim için ve kira da yüksek olması nedeniyle de problem yaşıyorum. Bir öğrenci olarak eğitim ve sosyal hayatımı yaşayamıyorum, iş-okul. Gençler olarak gelecekten daha rahat bir yaşantı istiyoruz, alım gücünün daha düşük olduğu, daha sosyal yaşantımızı sürdürebileceğimiz bir Türkiye istiyoruz” dedi.

“YOLDAN GEÇEN HERKES BİR KAFEDE ÇAY İÇEBİLİRKEN ŞU ANDA SUYUN HESABINI YAPAR OLDU”

Gelen zamlardan dolayı sürekli menü değiştirdiklerini belirten İşletme sahibi Samet Cihan, “Sektörde 2015 yılından beri Bolu’da hizmet veriyorum. Daha önceki işletmelerimde yoldan geçen herkes bir kafede çay içebilirken şu anda suyun hesabını yapar oldu. Bu yüzden biz bunu net hissediyoruz. Özellikle şu süreçte 8 ayda 7 kere menü değiştirdik. Öncesinde 1,5-2 yılda bir menü yenilerken, neredeyse her ay menü değiştiriyoruz ve bu da çok zorluyor ve ayrıca tüketici olarak ben bile ciddi anlamda gittiğim yerlerden etmek durumunda kalabiliyorum. Zor bir süreç geçiriyoruz hepimiz. Kaliteli bir yaşam süremiyoruz özellikle de öğrenciler.”  şeklinde konuştu.

GENÇLER GELECEK GÖREMİYOR, YURT DIŞINA GİTME HAYALLERİ KURUYOR

Bolu’da bir işletme sahibi olan Samet Cihan, çalışma arkadaşlarının birçoğunun öğrenci olduğunu vurgulayarak, “2015 yılında ben burada Bolu’da ticarete atıldım, öncesinde İstanbul’daydım. O dönemde gençler kendi memleketlerinde, ülkelerinde bir şeyler yapmayı planlarken, şu anda %90’ı yurt dışına gitme hayalleri kuruyor. Bunun mücadelesini veriyor. Bu bizi çok üzüyor. Yani işin aslı yeri geliyor bizde bunu düşünüyoruz. Çünkü önümüzü göremiyoruz, şu an açığız ama yarın kapanabiliriz. Yani akışına bırakmış, günü yaşama adı altında mücadele veriyoruz. Geleceğe yönelik ne yatırım yapma planımız var, günümüzü tamamlama adına ilerliyoruz. Öğrencilerinde çoğu yurt dışında bir şeyler yapmayı planlıyor dediğim gibi mezun olunca. Mezun olan arkadaşlarımız var keşke mezun olmasaydık diyorlar. Yani çok zorlayıcı bir süreç, umarım üstesinden geliriz el birliğiyle ama bu kendi kendimize halledebileceğimiz bir mesele değil. Birlik olduk pandemi döneminde, birçok şeyin üstesinden geldik ama büyüklerden de özellikle öğrenciler açısından destek bekliyoruz. Çünkü çok ciddi bir göç var.” diye konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim