Akaryakıta gelen zamları duyuran Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), yazılı bir açıklama yaparak, “Oluşan akaryakıt zamlarından biz de mağduruz. Yapılan her zam; bize yeni sermaye ihtiyacı demek. Dayanacak gücümüz kalmadı. İşletmelerimizi kapatmak istemiyoruz ” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Son günlerde akaryakıta ard arda zam yapıldı. Akaryakıttaki fiyat artışları ise EPGİS tarafından kamuoyuna duyuruldu. Sürekli zam duyurusu yapan EPGİS, bu sefer yazılı bir açıklama yaparak, gelen zamlar nedeniyle kendilerinin de zor durumda olduğunu ifade etti.

“PARASAL YÜK KÜÇÜMSENMEYECEK BOYUTTA”

Akaryakıt satışında girdileri sıralayan EPGİS, “Oluşan akaryakıt zamlarından biz de mağduruz. Yapılan her zam; bize yeni sermaye ihtiyacı demek. Yapılan her zam; maktu olan kör marjımızı yüzdesel olarak daha da aşağı düşürüyor. Satılan her bir litredeki dağıtıcı ve bayi kârı toplamı yüzde 9 ve bu da 1 liraya denk gelmektedir. 1 liranın, 55 kuruşu bayiye kalmaktadır. Bu 55 kuruşun; 25 kuruşu nakliyeye,18 kuruşu banka ve kredi kartı komisyonuna gitmektedir. Bayinin satışlarının ortalama yüzde 85'inde kredi kartı kullanmaktadır. Bunun getirdiği parasal yük hiç de küçümsenmeyecek boyuttadır” dedi.

“DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI”

Dayanacak güçlerinin kalmadığını ve sermayelerinin erdiğini belirten EPGİS, “Evet söz konusu nakliye bedeli, bayi kar payının yarısını ortadan kaldırmaktadır. Ne yazık ki dolum yerlerine uzak olan bölgelerde bayilerin ödediği nakliye bedeli, 55 kuruş olan bayi marjını, sıfır noktasına bile getirebilmektedir. Yıllarca bayilere ayrıca ödenen nakliye bedelin bugün toplam dağıtım kar marjının içine konulması kabul edilemez. Bize kalan 12 kuruş ile istasyonumuzdaki çalışanlarımızın maaşlarını, SGK, yemek, yol bedellerini, elektrik, su ve diğer işletme giderlerini karşılamamız beklenmektedir. Sermayemiz eridi, dayanacak gücümüz kalmadı. İşletmelerimizi kapatmak istemiyoruz” ifadeleri kullandı.

“ORANDA KÂR MARJIMIZIN YÜKSELTİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Kar marjının yükseltilmesi için çağrıda bulunan EPGİS, “Bizler devletimize bağlı dürüst esnaflarız, bu zor günleri beraberce atlatabilmek için EPDK'dan; yaşayacağımız kadar oranda yani en azından asgari ücretin artırıldığı oranda kâr marjımızın yükseltilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim