Bolu İl Sağlık Müdürlüğü4 Şubat Dünya Kanser Günü” etkinliği kapsamında 14 Burda AVM’de stant açtı. Her yıl olduğu gibi 4 Şubat Dünya Kanser gününe dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak adına "Erken Teşhis Hayat Kurtarır" fotoğraf sergisi açıldı.

HABER: ASLI AKIŞ

Etkinliğe Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Süleyman Özsarı, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Büşra Deligöz, Bolu İl Sağlık müdürlüğü personeli katıldı.

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimi tarafından, “4 Şubat Dünya Kanser Günü” dolayısıyla 14 Burda AVM’de açılan stantta kanser konusunda bilgilendirme yapıldı, vatandaşlara rozet ve broşür dağıtıldı.

Bolu Valisi Ahmet Ümit’in eşi Şengül Ümit’te “4 Şubat Dünya Kanser Günü” kapsamında açılan standı ziyaret ederek Kanserle mücadelede toplumun farkındalığının sağlanması için yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Ayrıca “Erken Teşhis Hayat Kurtarır” fotoğraf sergisini gezdi.

Sergide, erken teşhis sayesinde kanserle mücadelede başarılı olan kişilerin duygularının yansıtıldığı portrelerle birlikte, hastalıkla ilgili bilgilendirici materyaller de stantlarda yer aldı.

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Süleyman Özsarı, 4 Şubat Dünya Kanser günü nedeniyle açıklamada bulunarak; “Kanser dünyada ve ülkemiz de ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Dünya genelinde yaklaşık 6 ölümden biri, ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşmektedir. Erkeklerde en sık görülen kanser akciğer ve prostat iken, tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden biri olmaya devam etmektedir. Kanserin nedenleri arasında ise, tütün kullanımı, fazla kilolu veya obez olmak, meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol kullanımı gelmektedir” dedi.

“ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”

Ücretsiz kanser tarama programları ile erken teşhis ve tedavi imkanı sağlandığının altını çizen Özsarı; “Büyük çoğunluğu önlenebilir bir hastalık türü olan kanserle mücadelede ana hedefin "Kansere bağlı erken ölümlerin engellenmesiyle beraber kanser tanısı alanlarda yaşam oranlarının ve yaşam kalitesinin arttırılmasıdır." Bu amaçla, KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi) ve aile hekimliğin de yaş gruplarına göre ücretsiz kanser taramaları yapılmaktadır.30-65 yaş kadınlarda 5 yılda bir rahim ağzından sürüntü örneği alınması, 40-69 yaş kadınlara meme kanserinde erken teşhis için mamografi çekilmesi ve 50-70 yaş kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanserinde erken teşhis için dışkıda gizli kan testi yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

“4 BİN 639 KİŞİ KANSER TARAMASI YAPTIRMIŞTIR”

2009 yılından bu yana Bolu Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezine başvuran kişi sayısı hakkında da bilgiler veren Özsarı; “Bolu KETEM 2009 yılından bu yana İzzet Baysal Devlet Hastanesinin bahçesindeki hizmet binasında ücretsiz kanser taramalarına donanımlı personeli ile halen devam etmektedir. İlimizde 2019 yılında KETEM (Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi)'ne 4 bin 639 kişi başvurarak kanser taraması yaptırmıştır.

KETEM ve Aile Hekimliğinde yapılan kanser taramaları sonrasında şüpheli görülen, meme kanseri taramasında 202, Serviks kanser taramasında 163, Kolon kanser taramasın da 187 kişi Abant İzzet Baysal Üniversitesi izzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesin de bulunan Tarama Sonrası Teşhis Merkezimize yönlendirilmiş, gerekli tedavilere başlanması sağlanarak takipleri yapılmıştır.

Sağlık Müdürlüğü olarak amacımız, tüm kadınlara ulaşmak bu nedenle, çalışan bayanlarımız için KETEM cumartesi günleri de hizmet vermektedir. Aile hekimleri ile işbirliği yapılarak merkez ve ilçe köy erimizdeki kadınlarımız için de mobil kanser tarama aracı ile hizmet vermekteyiz. Çünkü kadınlarız bizim için değerlidir. Sağlıklı nesiller sağlıklı kadınlarla olur. Unutmayın erken teşhis hayat kurtarır” ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLARLA KANSERE DİKKAT ÇEKİLECEK

Toplum bilincinin geliştirilmesi farkındalık çalışmalarına halkın katılımının sağlanmasının amaçlandığı fotoğraf sergisi 14 Burda AVM’de 1 hafta boyunca gezilip görülebilecek.  Fotoğraflarla kansere dikkat çekilecek olan sergiye tün Bolulular davetli.

Editör: TE Bilisim