Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ülke genelinde erozyona maruz kalan alanlarda mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede Bolu Göynük’te erozyonla mücadele çalışmalarında 5 bin adet fidan toprakla buluşturuldu.

2017 yılı toprak muhafaza programında yer alan Bolu Göynük İlçesi Çamlıca Köyü’nde erozyonla mücadele çalışmaları kapsamında kuru duvar eşik, çuvallı sedde, cansız ahşap eşik ve kafes tel çit yapılmak suretiyle arazi hazırlığı tamamlanan sahada, 4 bin adet akasya ve bin adet karaçam fidanının dikimleri tamamlandı.

Çalışma yapılan sahada toprak erozyonunun yüksek olduğu meyilli alanlarda örme çit teras tekniği kullanıldı. Havzada yüzeysel akışı önlemek, toprağın taşınmasını durdurarak, havzanın verim gücünü korumak maksadıyla derelerde belirlenen noktalarda kuru duvar eşik ve çuvallı seddeler oluşturuldu. Ayrıca azotu bağlayarak toprağı verimli hale getirmesinden dolayı fidan türü olarak yalancı akasya ve yörenin asli ağaç türü olan karaçam tercih edildi.

“EROZYONUN SOSYO-EKONOMİK ETKİLERİNİ EN AZA İNDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Bolu’da erozyonla mücadele çerçevesinde çalışmaların bundan sonra da hız kesmeden devam edeceğini kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Toprak muhafaza çalışmalarının yanı sıra yabanıl meyveli tür ağaçlandırması, bal ormanı tesisi ve karaçam ağaçlandırması olmak üzere erozyonu önleme, bozuk sahaların yeşillendirilmesi maksadıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Ayrıca, dünyada her yıl yaklaşık 24 milyar ton toprağın erozyonla kaybedildiğinin altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bakanlık olarak yürüttüğümüz Erozyonla Mücadele Eylem Planı ile toprak kayıplarını azaltarak ekolojik dengeyi yeniden sağlamayı, erozyonun sosyo-ekonomik etkilerini en aza indirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

Editör: TE Bilisim