Eğitim Sen Bolu Şubesi Başkanı Zehra Kulalı Gezici, 6 Haziran Pazar günü yapılacak Liselere Geçiş Sınavı(LGS) ile ilgili konuştu. Gezici; “Bu yıl eşit bir sınav olmayacak. Her sene eşit değildi ama eşitliksizlerin derinleştiği merkezi sınavın ötesinde çok daha eşitsiz bir sınav olacak. Yapılan sınav değişikliğiyle bir okul dayatması var. Bu sene dördüncüsü olacak adrese dayalı eğitim sisteminde. Biz bunu ilimizde de gördük yaşadık” dedi.

Haber: Aslı Akış

LGS, 6 Haziran 2021 tarihinde tüm Türkiye’de aynı gün ve saatlerde gerçekleştirilecek. Uygulanacak olan merkezi sınavda öğrenciler alışık oldukları gibi kendi okullarında ve arkadaşları ile beraber sınava girecekler. Sınavdan alınan puanlar ile çocukların, sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesi sağlanacak.

Pandemide neredeyse okul yüzü görmeyen milyonlarca genç Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak merkezi sınava girecek. Korona virüs salgını nedeniyle eğitimlerine uzaktan devam eden öğrenciler kadar velilerin de kaygılı olduğuna işaret eden Eğitim Sen Bolu Şubesi Başkanı Zehra Kulalı Gezici, çocukların geleceğini belirleyen sınavı değerlendirdi.

“MERKEZİ SINAVDA BU YARIŞ SİZCE EŞİT OLABİLİR Mİ? “

Gezici, “Bu pazar liseye geçiş sınavı var. Liseye geçiş sınavı veliler açısından çok kaygılı çünkü hangi liseye girdiğiniz, biliyorsunuz ki yerleştirme de çok önemli. Yapılan sınav değişikliğiyle bir okul dayatması var. Bu sene dördüncüsü olacak adrese dayalı eğitim sisteminde. Biz bunu ilimizde de gördük yaşadık. Zaten Milli Eğitim Bakanlığı da kabul ediyor bir eksiklik ve telafi edilmesi gerektiğini. Bütün bu eksikliklerle gidilen bir merkezi sınavda bu yarış sizce eşit olabilir mi? Zaten eşit değildi, zaten çocuklarımıza eğitim hak olarak görülmedi. Eşit bir şekilde sunulmadı.

AİLELERİMİZ ÇOK STRESLİ”

Bu merkezi sınav çocukların geleceği. Mezun olduğunuz lise, gireceğiz üniversite, yapacağınız işi de belirleyen bir şey. Dolayısıyla ailelerimiz çok stresli. Çünkü henüz aileye bağımlı bir yaş. Başka bir kaynak imkân yaratma olanakları da çok zor ve ailenin ekonomik sosyal yapısıyla direkt alakalı sınavdaki gösterdikleri performans. Çünkü zaten okuldan da uzak kaldılar. Dolayısıyla bu liseye geçiş sınavı oldukça zorunlu.

“EŞİT BİR SINAV OLMAYACAK”

Merkezi bir sınav bütün bu eksiklikler, telafinin konuşulduğu yerde sanki çocukların hepsi aynı noktada başlamış, aynı noktada bitirecek gibi son derece yanlış ama sonrasında değerlendirmeler yapabiliriz. Şu anda öğrencilerimiz de velilerimiz kaygılarını da çok iyi anlıyorum. Bu eşit bir sınav olmayacak. Her sene eşit değildi ama eşitliksizlerin derinleştiği merkezi sınav çok daha eşitsiz bir sınav olacak. Bütün öğrencilerimize ve velilerimize önce sağlık temenni ederek başarılar dilemek isterim” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLER EĞİTİMDEN KOPTU”

LGS sonrası başarı düzeyinin diğer illere göre kıyaslamasına da değinen Gezici;  “Başarı düzeyi başka illerde Milli Eğitim Müdürlüklerine şöyle bir yazı gittiğini öğrendik. Şöyle söylüyorlar, öğrencinin yararı değil de sanki burada başka bir şey konuşulsun istiyorlar. Hazırlanmayan öğrenciler sınavlar girmesin ki başarı düşmesin. Yani gerçeğimizle yüzleşmek noktasında ciddi bir sorun aslında bu. Bazı illerde Milli Eğitim Müdürlerinin okullara böyle bir ve velileri ikna edilmesi noktasında telkinde bulunduğunu da biliyoruz. Biz ilimizde yaşamadık yâda bize gelen böyle bir duyum yok. Ama hepsi farkında ki öğrenciler bu süreçte ciddi bir şekilde eğitimden koptu. Okullar açıldığında daha çok bu problemleri görmüş olacağız” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim