Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada esnaflara yönelik olarak 5 milyar TL’lik bir hibe paketi hazırlandığını söyledi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından en çok etkilenen meslek gruplarından esnaflar için bir destek paketi açıklayan Erdoğan, “İşyeri kira olan esnafa üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız" dedi. Önlemler kapsamında turizm sektörüne yönelik de kamuya kira ve pay yükümlülüklerine erteleme getirildi.

KİRADA STOPAJ İNDİRİMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Yüzde 18’den yüzde 8’e indirdiğimiz işyeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını 1 Haziran 2021’e kadar %8 olarak uygulamaya devam edeceğiz.

Salgının etkisinin en aza indirilmesi için yıl ortasında başlattığımız konaklamadan yeme içme, yolcu taşımacılığından bakım ve onarıma kadar birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin sürelerini de 1 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldı.

ESNAFA KİRA DESTEĞİ

Esnafımıza kira desteği ile gelir kaybı desteği için hazırlıklara başlandı.  Ülkemizde basit usule tabi 806.871 vatandaşımız ile kısıtlamalar sebebi ile salgından doğrudan etkilenen 432.567 esnafımız bulunmakta.

Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime üç ay süre ile 1.000 TL destek ödemesi yapılacak.

Hibe olarak vereceğimiz doğrudan esnaf ödemesinden taksi, dolmuş, servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacak.

Diğer destek kalemi olan kira desteğini basit usule tabi olmanın şartlarına göre belirledik. Bu şartları taşıyan ve işyeri kirası olan esnafımıza yine üç ay süre ile büyükşehirlerde aylık 750 TL, diğer illerde ise 500Tl kira desteği sağlanacak” ifadelerini kullandı.

 TURİZME KAMU PAY YÜKÜMLÜLÜK ERTELEMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, turizm sektörüne yönelik olarak da karar alındığını açıklayarak; “Buna göre, hazine taşınmazları üzerinde faaliyette bulunan turizm tesislerinin kesin tahsis, tahsis, irtifak hakkı, kira, hasılat payları, ecrimisil ödemeleri 1 yıl süreyle ertelenecek. Bu ertelemede vazgeçilen alacak tutarı 925 milyon TL olarak hesaplandı” diye konuştu.

Erdoğan ayrıca belediyelerin de benzer türde alacaklarını ertelemesine izin veren hukuki düzenleme yapılacağını açıkladı.

Editör: TE Bilisim