Bolu-Düzce-Sakarya Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Derneği yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet, CHP Bolu İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Dernek Başkanı Mehmet Ali Çelik, “Bizlerin sesine kulak vermeyen arkadaşlarımıza, en doğal hakkımız olan sandıkta, gerekli tepkimizi ortaya koyduk. Bizler kitle halinde, iktidarları iktidar yapacak güce sahibiz. İktidar olmak isteyen, bizlerin hakkını verirse, biz de gerekli desteği veririz. Bildiğimiz tek şey var; bu iş sandıkta çözülür” dedi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Bolu-Düzce-Sakarya Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Derneği Başkanı Mehmet Ali Çelik, Bolu İl Temsilcisi Tuncay Beliz ve yönetim kurulu üyelerinin Cumhuriyet Halk Partisi Bolu İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. EYT’liler heyetini, CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu, Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu ve partililer karşıladı.

Bolu-Düzce-Sakarya Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Derneği heyetine ziyaretleri için teşekkür eden CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu, üyelerinin Cumhuriyet Halk Partisi’nin kısa zamanda yanlışlarını düzelterek iktidara geleceğini ifade etti. Karsu, “Eğer biz iktidara gelirsek ki yakındır, tank palet fabrikasını ilk fırsatta geri alacağız. Ve Türk askerine, teslim edeceğiz. Bu genel başkanımızın vaadidir. Biz zengin olmak için siyaset yapmıyoruz. Biz çalışacağız, eski yanlışları düzeltip, ülkemizi rayına oturtup, bu ülkenin insanları başka ülkeye gitmesin diye uğraşacağız. Burada beraber yaşayacağız. Sıkışık günlerden geçiyoruz, bu dar boğazın sonunda güneş görünüyor diye düşünüyorum, Bu güneşin sizler tarafından görüldüğünü hissediyorum” şeklinde konuştu.

“ÖNCELİKLİ VAATLERİMİZ HAKLARINIZI DERHÂL GERİ İADE ETMEK”

İktidara geldiklerine öncelikli vaatlerinden birinin emekçinin hakkını iade etmek olduğunu dile getiren Karsu, “Bizim ilk vaatlerimizden birisi, hakları elinden alınmış, paraları ödenmeyen, sizin gibi insanların haklarını derhâl geri iade etmek. Eminim ki bu iadeden sonra da herkes diyecek, “Ya bu ülkede doğrular da varmış, ülke için, bizim için çalışan insanlarda varmış” diyecekler” sözlerine yer verdi.

“YEREL SEÇİMLERDE EYT’NİN DAMGASINI VURDUK”

Karsu’nun ardından Bolu-Düzce-Sakarya Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Derneği Başkanı Mehmet Ali Çelik, Cumhuriyet Halk Partisi’nin kendilerine destek verdiğinden söz ederek, “Bizler, ülkede siyasetin dışında, Sivil Toplum Kuruluşlarının yeniden dirilmesini, hak arayışının nasıl olduğunu gösteren yaklaşık 5 milyon insanı temsil eden EYT’nin temsilcileriyiz. Bolu-Düzce-Sakarya Derneği olarak buradayız. Tüm siyasi partilere giderek, haklılığımızı anlatma mücadelesi veriyoruz. Bu manada, CHP’nin bizlere verdiği destek apaçık ortadadır. Geçen yerel seçimlerde, bunun en güzel dayanışma örneğini ortaya koyduk. Bölgelerimizde, bizlerin sesine kulak vermeyen arkadaşlarımıza, en büyük ve doğal hakkımız olan sandıkta, gerekli tepkimizi ortaya koyduk ve yerel seçimlerde EYT’nin damgasını vurduk. Gelinen süreçte bunu daha bilinçli hale getirmek, iktidara ve yanında bulunan iktidar ortağına mesajımızı iletmek adına hala çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

“BU ÜLKEDE NE OLDUĞUNU BİLMEYEN BİR KİTLEYİZ”

Emeklilerin aldığı ücretin yetersiz olduğunu da sözlerine ekleyen Çelik, “Bizler, hayatı boyunca çalışan; sizlerin kardeşleri olarak esnaf, işçi, çiftçi, memur ve hatta emekliyiz. Yıllardır süre gelen politikalar çerçevesinde, 1999 yılında o zamanın hükümeti ile çıkartılan 4447 nolu kanunun mağdurları olarak emeklilik yaşları dolup, bekleme süreleri her gün uzayan insanlarız. Emekli olduğumuzda, açlık sınırı 5 bin TL’lere dayanmışken, ‘asgari ücret’ adı verilen ve aslında hiçbir hükmü olmayan 2.800 TL ücreti dahi alamayan, bu ülkede ne olduğunu bilmeyen bir kitleyiz. Bizlere, ‘türemiş’ dediler. ‘Çift dikiş yapıyorsunuz’ dediler. Biz bu ülke için yaşları 44 ila 58 yaşları arasında olan; yıllar boyunca emek tüketmiş esnaf, işçi, çiftçiyiz. Yıllar boyunca bu ülkeyi müreffeh bir seviyeye getirmek için çalışanlarız. Bizim mağdur edenlerin vicdanlarına sesleniyoruz; hakkımızı istemek için 23 ilde dernek kuran, 54 ilde de temsilciliği olan, üyelikleri her geçen gün artan ve toplumu bilinçlendirme mücadelesi veren kardeşleriniziz. Hakkımızı aramak adına çıktığımız mücadelede, bize verdiğiniz desteğe teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

“BU İŞ SANDIKTA ÇÖZÜLÜR”

Çelik, emeklilikte yaşa takılanların sayısının küçümsenemeyecek olduğuna dikkat çekerek, “Sayımız 5 milyon. Ancak düşünün ki; eşi, anne-babası ve çocuklarıyla, seçmen sayısı 63 milyona yaklaşan bu ülkede 15 milyonu aşkın insan bu mağduriyeti yaşamaktadır. Bizler kitle halinde, iktidarları iktidar yapacak güce sahibiz. İktidar olmak isteyen, bizlerin hakkını verirse, biz de gerekli desteği veririz. Bildiğimiz tek şey var; bu iş sandıkta çözülür” şeklinde konuştu.

“HUKUKİ OLARAK HAKKIMIZI ARAYAMIYORUZ”

“Geriye dönük kazanılmış haklarımızın iadesini talep ediyoruz” diyen Mehmet Ali Çelik, “2 Mart’ta, ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ adı altında, Adalet Bakanlığı’nın bir metnini yayımladığı bir metni gördünüz. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuya atıf yaparak, Anayasa’da iyileştirme yapılmasının gereksinimini ortaya koydu. ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nın temel ilkeleri içerisinde 6. Madde, özellikle bizler için çok önemlidir. 6. Maddede; ‘sözleşme özgürlüğüne, hukuku güvenlik ilkesi ve kazanılmış hakların korunması prensibine aykırı olarak hiçbir şekilde müdahale edilemez” denirken, bizim 1999 yılından beri elimizdeki haklar hukuksuz bir şekilde geri alınmış ve dünyanın hiçbir yerinde olmayacak ütopik bir şekilde mağdur edilmekteyiz. Bu durumu, kanuni bir mecrada, mahkeme yoluna götüremiyoruz. Anayasal olarak bunun önü tıkanmıştır. Mahkeme yoluyla hakkımızı arayamayan bir kitleyiz. Bu madde uyarınca, Sayın Cumhurbaşkanımızdan geriye dönük kazanılmış haklarımızın iadesini talep ediyoruz” diye konuştu.

“AKP İKTİDARININ İŞÇİ KESİMİNE VURDUĞU BİR DARBEDİR EYT”

CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, EYT’lilerin başlattıkları hareketin işçi ve emekçileri de temsil ettiğinin altını çizerek, “AK Parti iktidarının, özellikle ülkedeki emek kesimine, işçi kesimine çıkarttığı yasalarla vurduğu darbenin bir sonucudur EYT, diye düşünüyorum. Bu Sadece emeklilikte yaşa takılanların hareketi olmanın ötesine geçmiştir.  Sadece emeklilikte yaşa takılanların hareketi olarak adlandırmak günümüzde çok doğru değil. Sebebi ise;  Bugün asgari ücretle çalışan bir yurttaşımız emekli olduğu zaman 2021 yılında 2000 lira maaş alıyor. BAĞ-KUR emeklisi 1625 lira alıyor, tarım BAĞ-KUR emeklisi 1300 lira maaş alıyor, malulen emekli olan vatandaşımız ise 1500 lira maaş alıyor. Şunu net görüyoruz, emekli havuzunun yüzde 60’ı belki çok daha fazlası bugün asgari ücretin altında.

“İŞÇİLERİMİZİN HAYATINI ÇEKİLMEZ HALE GETİRMİŞTİR”

Çıkartılan yasalar emeği ile geçinen alın teri ile geçinen işçilerimizin hayatını çekilmez hale getirmiştir. Bu bağlamda EYT’nin dernek olarak yapılaşmasını incelediğimde bu konuda da çalışma yaptığını sadece emekli olmak isteyenlerin değil emekli olduktan sonra da özlük hakları ile ilgili çalışma yaptığını görüyoruz ben inanıyorum ki bu çalışmalarınız sonuçlanırsa sadece 5 milyon insanı değil. Belki bizlerden sonra gelecek emeği ile çalışılacak, emeği ile geçimini sağlayacak bir sürü insanın geleceğini ilgilendiren bir konu bu. Emeğiniz, uğraşınızı gerçekten işçi sınıfı adına önemsiyorum.

Umut ediyorum ki bugün yandaş mütehayyirlere ihale veren, dolar ile ödeme taahhüt eden ve bu ödemeyi kesinlikle aksatmayan; otoban ihalelerinde, hastane ihalelerinde, iktidar; siyasi kimliği, yaşam görüşü, inancı ne olursa olsun, herkesin ortak buluştuğu EYT gibi derneklerin sesini duyar ki duyacak gibi görünmediği gibi iktidar olma yetisini kaybediyor. Ben siyaset yaptığım, Cumhuriyet Halk Partisi’nin her zaman emekten yana, çalışandan yana tavrına şahit olmuş biriyim. Bugün CHP belediyelerinin Türkiye’deki birçok belediyeye göre çok çok yüksek maaş verdiğini, emek öncelikli siyaset güttüğünü, tarıma değer verdiğini yakinen takip ediyorum. Bu bağlamda partimizin genel anlamda iktidar olduğu süreçte, hem emeklilikle ilgili yasa düzenlemeleri yapıp, yurttaşımız, halkımızın hakkı olan refah seviyesini vereceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

“KENDİ ÜLKEMİZDE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRMEK İSTEMİYORUZ”

Bolu İl Temsilcisi Tuncay Beliz ise, EYT’lilere kaynak aktarılmamasını kabul etmediklerini söyleyerek, “Daha önce Sakarya’da aynı şekilde bir etkinlik yaptık 15 gün öncede dernek olarak Düzce’de siyasi partiler etkinliğimizi yaptık. bu haftada Bolu’da yapıyoruz. Biz dernek olarak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Sadece bu ülkenin vatandaşı olarak gasp edilen hakkımızın geri verilmesini talep ediyoruz.

CHP olarak sizin yanımızda olduğunuzdan şüphemiz yok. Vatandaş olarak belirli holdinglere, müteahhitlere kaynak yok diyerek para aktarılırken, biz sizin hakkınızı vermeyiz para yok şeklindeki söylemleri biz kabul etmiyoruz. İstenildiği zaman kaynak bulunur. Türkiye’nin kaynaklarını biliyoruz yeterli, olduğunu biliyoruz. Biz sadece verilmek istenmediğini düşünüyoruz. Kendi ülkemizde bizlere üvey evlat muamelesi yapılmasını sindiremiyoruz. Çalışmayan 45-50 yaşındaki çalışmayan arkadaşlarımızın nasıl geçindiğini bilemezler. Bunu yaşayanlar bilir bir şekilde bunun çözülmesini istiyoruz. Kendi ülkemizde üvey evlat muamelesi görmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim