Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Seben Gölü Sulama Kanalı Projesi ile Seben geleceğin cazibe merkezi oluyor. Tüm Türkiye’nin meyve ve sebze deposuna aday bir ilçe. Ülke ekonomisine 23 milyonluk bir katma değer sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, 23 Ağustos’ta açılışını kendisinin yaptığı, “Seben Gölü Sulama Kanalı Projesi” ile ilgili bir video paylaştı. Metin’in paylaştığı videoda, “Seben Gölü Sulama Kanalı Projesi” ile ilgili bilgiler ve Fatih Metin’in açılışta yaptığı konuşmadan kesitler yer aldı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, yaptığı paylaşıma, “Seben Gölü Sulama Kanalı Projesi ile Seben geleceğin cazibe merkezi oluyor. Tüm Türkiye’nin meyve ve sebze deposuna aday bir ilçe. Ülke ekonomisine 23 milyonluk bir katma değer sağlayacak” sözlerini ekledi.

“SEBEN GÖLÜ SULAMA KANALI PROJESİ” NEDİR?

Seben Gölü Sulama Kanalı Projesi; Bolu kent merkezine yaklaşık 32 kilometre uzakta bulunan Taşlıyayla mevkisinde yapımına 2004'te başlanan ve Abant Tabiat Parkı'ndaki gölün 7 katı büyüklüğünde, çevre uzunluğu 22 kilometre olan ayrıca 50 milyon metreküp su kapasitesine sahip Seben Gölü'nün yapım amacına uygun şekilde değerlendirilmesi için hazırlanan bir projedir.

Proje kapsamında Batı Karadeniz'in "en büyük" yapay gölü olma özelliği taşıyan Seben Gölü'nden yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Seben ilçesine sulama kanalı yapılacak. Seben Gölü'nden ilçeye su taşınması için yapılacak çalışmalar içerisinde gölün ortasından bir su kanalıyla alınacak su tamamen kapalı boru sistemiyle ilçeye aktarılacak. Çalışmalarda, gölde bulunan 50 milyon metreküp suyun yaklaşık yüzde 70-80'inin boşaltılması ve boru hattının yapımına bu işlemin ardından başlanması planlanıyor.

Projenin tamamlanmasının ardından bugüne kadar kuru yöntemle yapılan tarımda sulu yönteme geçilmiş olacak. Aynı zamanda iklimi ve arazilerinin verimliliğiyle Bolu'nun meyve-sebze ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Seben'de, sulu tarımın yaygınlaşmasıyla hem üretim kapasitesinin hem de kalitesinin artması bekleniyor. Proje tamamlandığında 32 bin dekarlık tarım arazisinin sulanması ve ekonomiye yaklaşık 23 milyon liralık katkı sağlanması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim