6 Mart Dünya Lenfödem Farkındalık günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Özel Çağsu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Erdal Dilekci, “Lenfödem kontrol altına alınabilir bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde birçok cilt hastalığını beraberinde getirebilir. Tedavi için geç kalmayınız” dedi.

Özel Çağsu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Erdal Dilekçi, 6 Mart Dünya Lenfödem Günü nedeniyle, sıklıkla görülen lenfödem hastalığına ilişkin bilgiler verdi.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Erdal Dilekçi, lenfödemin tedavi edilmediğinde ilerleyebilen bir hastalık olduğunu söyleyerek, “Lenfödem dokular arası boşlukta anormal miktarda proteinde zengin sıvı birikimidir. Tedavi edilmezse ilerleyici bir hastalıktır. Lenfatik sistemin gelişimsel anormalliklerinden primer lenfödem veya kanser cerrahileri sonrası lenf nodüllerinin çıkarılması sonucu Lenfatik sistem enfeksiyonu veya radyoterapi gibi lenfatik sisteme hasar veren durumlarda sekonder lenfödem gelişebilir. Bir çok durumda klinik göstergeler ve hastanın hikayesi teşhisin koyulması için yeterlidir. Teşhis net değil veya malignite (kanser) şüphesi varsa klinik göstergeleri doğrulayan görüntüleme yöntemlerinin yapılmasına ihtiyaç duyulabilir” diye konuştu.

“LENFÖDEM KRONİK AMA KONTROL EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR”

Kronik bir hastalık olan fil hastalığının (lenfödem) kontrol altına alınabildiğinin altını çizen Dilekçi, “Lenfödem kronik ama kontrol edilebilir bir hastalıktır. Tedavisi bu alanda eğitim almış lenfödem fizyoterapistleri tarafından ve uzman bir ekipçe uygulanır.

Lenfödem teşhisinde tedavi basamakları nelerdir?

-Manuel lenf drenajı

-Cilt Bakımı

-Kompresyon ( bandaj ve çorap )

-Egzersiz

Lenfödem vücutta şişmeye neden uzun süreli bir durumdur. Vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Ancak genellikle kollarda veya bacaklarda oluşur” dedi.

“HASTANEMİZDE LENF ÖDEM TEDAVİSİ YAPILMAKTADIR”

Doğru egzersiz yaklaşımlarının hastalığın tedavisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Erdal Dilekçi, “Lenfödem tedavisi, yenilenen fizik tedavi ünitemizde bu alanda eğitimli uzman ekibimiz ile hizmet vermektedir. Lenfödem drenaj masajı bandajlama teknikleri, hasta ve aile eğitimi, pnömatik kompresyon cihazı, doğru egzersiz yaklaşımları ile her açıdan sizlerleyiz. Egzersiz, lenf sistemini 7-8 kat hızlandırır. Özellikle lenfödem teşhisi konulmuş hastalarda doğru egzersiz yaklaşımları tedavinin çok önemli atlanmaması gereken basamaklarındadır” ifadelerine yer verdi.

“ERKEN TEDAVİ OLDUKÇA ÖNEMLİDİR”

Lenfödemin tedavi edilmediği sürece başka hastalıkları da tetikleyebileceğine işaret eden Dilekçi, “Lenfödem tedavi edilmediği takdirde birçok cilt değişikliğini beraberinde getirebilecek bir hastalıktır. Mantar enfeksiyonları, lenfatik sistler, fibroz dokular, şişlikler bunlardan bazıları. Bu bakımdan erken tedavi oldukça önemlidir. Koltukaltına cerrahi uygulanmış hastalarda lenfödem riski üzerinde durulmalıdır. Örneğin aksiller diseksiyon yapılmış hastalarda lenfödem gelişme orası %30 olarak belirtilmiştir. Erken dönemde lenfödemin farkına varıp kontrol altına alınması gerektiğini unutmayınız” diye konuştu.

“LİPÖDEM SIKLIKLA LENFÖDEM VEYA OBEZİTE İLE KARIŞTIRILIR”

Son olarak kadınlarda görülen ve ağrılı selülit olarak bilinen lipodeme ilişkin bilgiler veren Dilekçi, “Lipödem kadınlarda özellikle bacaklarda aşırı ve simetrik yağ depolanması şeklinde görülen, anüri ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Hastaların çoğu fazla kiloludur ve bu yağ birikiminden eller ve ayaklar korunmuştur. Hastalık sıklıkla lenfödem veya obezite ile karıştırılır. Birçok durumda klinik göstergeler ve hastanın hikayesi teşhisin koyulması için yeterlidir. Bu belirtilerden yakınılıyorsa bir uzmana başvurmanız tavsiye edilir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim