1996 yılından bu yana Galericiler sitesinde faaliyet gösteren ve sektörün öncülerinden biri olan ve ikinci el otomobil alım satım yapan Ahmet Oto Galeri İşletme Sahibi Ahmet Çamlıoğlu, piyasada sıfır araç bulunamadığından dolayı ikinci el araca yoğun talebin olduğunu, bu yüzden de ikinci el piyasasının yükseldiğini söyledi. Çamlıoğlu; “Sıfır araç arabaların yeterince üretilmemesi ve insanların sıfır araç bulamamasıyla ikici el araca yönelmesi, bankadaki faiz oranlarının düşmesi, paranın getirisinin azalması asıl etken” dedi.

Haber: Aslı Akış

Koronavirüs salgını dolayısıyla son üç aydır durgunlaşan ikinci el otomobil piyasası, Haziran ayı itibariyle yeniden canlandı. Piyasada sıfır araç bulunamadığından dolayı ikinci el araç fiyatlarının arttığı belirtildi.

İkinci el otomobil piyasası son günlerde gözle görülür bir artış gösterirken, fiyatların yükselerek tavan yapması dikkat çekti. Piyasada sıfır araç bulunamadığından dolayı ikinci el araç fiyatlarının arttığını söyleyen galerici esnafı Ahmet Çamlıoğlu, fiyat değişikliklerine yetişemediklerini ifade etti.

“SIFIR ARAÇ BULUNMUYOR”

İkici el araç fiyat artışlarının asıl sebebine dair bilgiler veren Ahmet Oto Galeri işletme sahibi Ahmet Çamlıoğlu, “Bu artışın asıl sebebi pandemiden ötürü sıfır araç arabaların yeterince üretilmemesi ve insanların sıfır araç bulamamasıyla ikici el araca yönelmesi. Ayrıca insanlar toplu taşıma araçlarını kullanmayıp bireysel seyahat etmek istiyorlar. Bankadaki faiz oranlarının düşmesi, paranın getirisinin azalması otomobilin iyi prim yaptığından dolayı ayriyeten insanların yatırım aracı olarak da görmelerini etken olarak söyleyebilirim” diye konuştu.

“PİYASA GERÇEKTEN ÇOK YÜKSELİYOR”

Galerici Ahmet Çamlıoğlu, ikinci el araç fiyat artışlarının haftalık değişiklik gösterdiğini ifade ederek; “Sıfır araca yazıldınız size 3 ay sonra teslim edecek. Fakat kaparo verip satın aldığınızda bedelini ödüyorsunuz. Araba size 3 ay sonra teslim edildiğinde o arabayı sıfır alıp sattığınızda neredeyse 40-50-60 bin TL piyasası sıfır fiyatından yükselmiş oluyor. Dolaysıyla biz şu anda araba bulmakta zorlanıyoruz. Piyasa gerçekten çok yükseliyor. 80 bin TL’ye sattığımız arabalar 120-130 bin TL oldu. Özellikle otomatik vites dizel arabaya çok büyük talep var” dedi.

“SALGIN NEDENİ İLE OTOMOBİL ÜRETİMİ DURDU”

Salgın sebebi ile otomobil üretimlerinin durmasının sıfır otomobil fiyatlarını yükselttiğini kaydeden Çamlıoğlu;  “Sıfır araç üretilmemesi korona virüs salgını sürecinden kaynaklandı. Bütün fabrikalarda çoğu markada üretim durdu. Tekrar üretilmesi tabi zaman alacak. Bu zaman içerisinde birkaç ay daha bu trendin yukarı doğru gideceğini artış olacağını düşünüyorum. Fiyatlar neredeyse haftalık değişiyor. İşin doğrusu bu şekilde gideceğiniz de düşünüyoruz. Biz mesleğimiz icabı korona virüs salgınından etkilenmedik. Tabi farklı sektörüler etkilendi” açıklamasında bulundu.

FİYATLARDAKİ ARTIŞ DEVAM EDECEK”

Çamlıoğlu, sıfır araç ve ikinci el araç piyasasındaki durumun ÖTV indirimi konusunun netleşmesiyle belirleyici olacağını vurgulayarak; “Fiyatlardaki artış bu yaz sonu yılbaşına kadar yüzde 10-20 yükseleceğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımızın bir açıklaması var ÖTV indirimi ile alakalı o netleşirse biraz daha taşlar yerine oturur. İndirim olacağı söylenildi ama netleşmedi. Netleşme durumunda hem sıfır araçta hem ikinci el araçta belirleyici olacak.” şeklinde konuştu.

“İŞİMİZ GİTGİDE ÇOĞALIYOR”

Sektör olarak korona virüs salgını sürecinde etkilenmediklerinin de altını çizen Ahmet Çamlıoğlu; “Şu anda çok fazla araç talep eden var fakat biz araç bulamıyoruz. Şehir şehir araba arıyoruz. Neredeyse galericiler birbirine araba satmaya başladı. Pandemi öncesinde de işimiz iyi ve hızlıydı. Bizim taksitli satışımız da var. Pandemi döneminde biraz daha hızlandı. Tabi bizim sektörde de fırsatçılar var. Arabası değerlenen değerlenmiş haliyle satıp üzerine az bir miktar katıp yeniden arabasını değiştirmek istiyor. İşimiz gitgide çoğalıyor. Yetişmez olduk” ifadelerini kullandı.

“ARABA ALIRKEN ÇOK DİKKATLİ OLUN”

Araç alacak vatandaşları dolandırıcılara karşı uyaran Çamlıoğlu; “İnsanlar araba alırken aldığı arabaya dikkat etsinler. Özellikle bu son zamanda kaporacılar çok fazla. Bir de yeni bir dolandırıcı çıktı müşteri rent a car arabasını kiralayıp kendi aracıymış gibi internete koyuyor karşı taraftan kaparo alıyor. Dolandırıcılar epey ilerletti işi. Bilen kişiler ile ticaret yapılmalı”  diye konuştu.

Editör: TE Bilisim