Bolu Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odasında düzenlenen bir toplantı ile ilimizde faaliyet gösteren galerici esnafı, ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelikle ilgili bilgilendirildi. 

MEHMET FATİH YALINIZ

 

Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odasında düzenlenen toplantıya, Ticaret İl Müdürü Ersin Terzi, Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Orhan Fırat, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri İsmail Gören ve galerici esnaflar katıldı.

 

Toplantıdan önce bir konuşma yapan Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Orhan Fırat, bu tür toplantılarla üyelerini bilgilendirmeye devam edeceklerini söyledi.

 

Daha sonra konuşan Bolu Ticaret İl Müdürü Ersin Terzi, toplantıya katılan esnafları yönetmelikle ilgili bilgilendirdi. Terzi şöyle konuştu; “Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yeni ismiyle Ticaret Bakanlığının 13 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan ve yürürlüğe giren ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti ile ilgili yeni düzenlemeler söz konusu. Bu düzenlemelerin geçiş aşaması vardı. Bilgi sisteminin kurulması, mesleki yeterlilik belgesinin alınması, yetki belgesi için Ticaret İl Müdürlüklerine müracaat edilmesi, sonrasında denetimler ve tüketicilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konularıydı. Dolayısıyla biz bu sürede son dönemlere geldik. Artık yetki belgesi verilmeye başlandı. Bazı illerde artık yetki belgesi veriliyor.

Bu düzenleme neden hayata geçirildi. Ticaretimizin, daha kolay, daha hızlı, daha güvenilir bir ortamda yapılması amacıyla, tüketicilerimizin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla, artı, yetkisi olmayan insanların, esnafların, tacirlerin ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapmasının engellenmesi amacıyla yürürlüğe giren bir yönetmelik.

Bu yönetmelik neler getiriyor? İlk başta yetkisi olan insanların, esnaflarımızın ve tacirlerimizin bu faaliyeti yapmasının önü açılıyor. Yetkisi olmayanların ticaret yapması engelleniyor. Halk arasında ayaklı galerici dediğimiz tiplerin önü kesiliyor. Vergisini, sigortasını yatıran dolayısıyla ülkeye katma değer yaratan, yanında personel çalıştıran esnaflarımız korunmuş oluyor. İkinci amaç da, tüketicilerin korunması düşünüldü. Çünkü tüketicilerimiz mağdur olabiliyor. Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde Tüketici Hakem Heyetleri de faaliyette, tüketici şikayetlerine de bakıyoruz. Dolayısıyla onların şikayetlerinin en aza inmesi, tüketici mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla da böyle bir yönetmelik çıkartılması çok uygun oldu.”

Bolu Ticaret İl Müdürü Ersin Terzi’nin ardından söz alan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri İsmail Gören, mesleki yeterlilik belgesini çıkartmak isteyen galericilerin Bolu Ticaret ve Sanayi Odasına başvuru yapabileceklerine dikkat çekti. Gören, mesleki yeterlilik belgesini alan esnafların daha sonra Ticaret İl Müdürlüğünden yetki belgesini alabileceklerini söyledi.

Editör: TE Bilisim