Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümünde öğrenim gören öğrenciler ve bölümün öğretim üyesi Doç. Dr. Nihal Doğan, Bilim Tarihi kapsamında hazırladıkları sosyal sorumluluk projesini Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kongre Merkezinde gösterime sundu. “Geçmişten günümüze Bilim İnsanları Kitap Sergisi” adı altında hazırlanan proje ile küçük öğrencilerin ilgi ve merak duygusunu arttırmak ve içlerinden küçük mucitler çıkartmayı amaçladıklarını belirttiler.

Haber: Onur KAYNARCALI

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Nihal Doğan ve bölümde öğrenim gören Fen Bilgisi Öğretmenliği ve Matematik Öğretmenliği öğrencilerinin hazırladığı proje ile küçük yaştaki öğrencilere bilim insanlarını anlatarak, onların ilgi ve merak duygularını arttırmayı hedeflediler. Yapılan proje kapsamında Doç. Dr. Nihal Doğan; çocukların içlerinden küçük mucitler çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

“KÜÇÜK MUCİTLER ÇIKARTMAYI HEDEFLİYORUZ”

Geçen yıl başladıkları projeye bu sene devam ettirdiklerini belirten Doğan; “Öğrencilerimiz ile birlikte bilim insanı kitapları hazırladık. Bu çalışma geçen yıl başlamıştı, bu yılda Fen Bilgisi Öğretmenliği ve Matematik Öğretmenliği öğrencileri ile beraber sosyal sorumluluk projemizi hazırladık. Amacımız, geçmişten günümüze bilim insanlarını ve teknologları küçük öğrencilerimize tanıtabilmek, onların empati kurmalarına imkan sağlayabilmek. Bilim insanlarının hayatı ve çalışmaları onları temsil eden slogan ve şekillerde dizayn edildi. Burada sergilenen kitaplarda bulunan bilim insanlarının, küçük öğrencilerimizin yeni buluşlar yapabilmeleri için bilimsel çalışmaya ilgi ve merak duygularını artıracağını düşünüyoruz, onların içinden küçük mucitler çıkartmayı hedefliyoruz.” dedi.

İZZET BAYSAL UNUTULMADI

İzzet Baysal’ı da kitaplarında unutmadıklarını söyleyen Fen Bilgisi Öğretmenliği 3. Sınıf Öğrencisi Rukiye Durusoy yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Biz bu fuarda çocuklar için kitaplar düzenledik. Ben hazırladığım kitapta Mendel’den bahsettim. Bu kitapları hazırlarken bilgileri çocukların anlayabileceği düzeye indirdik. Bilim insanının yaptığı çalışmaları, doğduğu ve yaşadığı yerlerden bahsettik. Daha sonra yaptığı çalışmaların bilime olan etkisini, bilime neler kattığını ve günümüze gelene kadar bilgilerin değişip değişmediğinden bahsettik. Çocukların ilgisini çekebilecek resimleri seçtik. Kitabın en sonunda ise İzzet Baysal’dan bahsedip ve kendi otobiyografimizi ekledik.”

TÜRK- İSLAM DÜNYASININ BİLİM İNSANLARI

İlköğretim, ortaöğretim ve lise öğrencilerine yönelik bir çalışma olduğunu söyleyen Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencisi Ahmet Faruk Can ise;

“Her öğrenci bir bilim insanı hakkında bir kitap tasarladı. İlköğretim, ortaöğretim ve lise öğrencilerine bilim adına çalışmalar yapan Türk, İslam dünyasının bilim insanlarını ve bazı yabancı bilim insanlarını anlatarak onlara bir şeyler katmayı amaçlıyoruz. Kitapların genel içeriğinde bilim insanlarının yaptığı çalışmalar, hayatları ve başvurduğu teorilerden bahsettik. Ben de Oxford üniversitesinde eğitim hayatına devam eden Stephan Hawking’den bahsettim. Yakalandığı hastalık yüzünden vücudunda sadece gözlerini hareket ettirebilen Hawking, kara delik hakkında bir teori iddia ediyor. Kara deliklerden başka bir evrene gideceğimizi ve o evrenden sonra geri dönüş olmayacağını söylüyor ve kendisinin gitmek istemeyeceğini belirtiyor.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim