Bolu’da tarihi asırlar öncesine dayanan Geleneksel Gerede Hayvan ve Emtia Panayırı açıldı. Her yıl ülke genelinden esnafın katılımıyla kurulan ve kaz eti, köy ekmeği, keş, el işleri gibi ürünlerin yer aldığı panayıra yoğun ilgi gösterildi.  

HABER: ASLI AKIŞ

Tabakhaneler mevkisinde kurulan panayırda, Bolu ve ilçeleriyle Türkiye'nin 25 ilinden gelen esnaf yıl boyunca yetiştirdikleri ürünleri satma fırsatı buluyor.

Köylülerin yıl içinde yaptıkları ürünleri satarak kışlık ihtiyaçlarını karşılamak için de bir fırsat olarak görülen panayırın en ilgi çeken ürünleri ise kaz eti, köy ekmeği ve keş oluyor.

Yılda iki defa 15 gün arayla 3'er gün süren Gerede panayırının bu seneki ilk etabı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, AK Parti Bolu milletvekilleri Arzu Aydın ile Fehmi Küpçü, AK Parti Bolu İl Başkanı Suat Güner ve Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar'ın katıldığı törenle başladı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, her geçen gün değişen dünyada tüketim alışkanlıklarının da değiştiğini, bazı geleneklerle uygulamaların da değişime uğradığını belirtti.

“DÜNYANIN İLK 10 EKONOMİSİ İÇERİSİNDEYİZ”  

Eskiden panayır denilen bu etkinliklerin artık bazı yerlerde fuar ya da farklı isimlerle düzenlendiğini dile getiren Bakan yardımcısı Metin, "Tabii ki dünyayı yakalamak lazım. Dünyanın gittiği gere gitmek lazım. Türkiye'de şu anda dünyanın ilk 10 ekonomisini hedefleyen ve yine ihracatta dünyanın ilk 20 ülkesi arasında olan ekonomisi, gücü ve potansiyeli ile geleceğe yönelik hızla gelişen ve büyüyen bir ülke. Tabii ki tüketim alışkanlıklarına da ayak uydurmak lazım ama öbür taraftan da geleneksel anlamda bizim değerlerimizi ifade eden birçok uygulamamızı da hayatta tutmamız lazım. Bu anlamda bu işte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

“PANAYIRLARIN SAYISI ÇOĞALMALI”

Metin, bu tarz etkinliklerin devam etmesi gerektiğini vurgulayarak ; "Önümüzdeki dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı olarak bu tür etkinliklerin sayısının çoğalmasını istiyoruz. Özellikle de bölgesel olarak çünkü bütün bu değişim, dönüşüme bağlı tüketim alışkanlıklarının da değişimine rağmen panayırlar büyük ilgi görüyor. O nedenle ticaretimizin hareketliliği ve ekonomimizin lokomotifi olan esnaf kesimimizin de destek aldığı bir organizasyon panayırlar. İnşallah bunların sayısı çoğalır. Biz de panayırların sayısının çoğalması anlamında gereken her türlü desteği her zaman verdik ve vermeye de devam edeceğiz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından edilen dualarla panayırın açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi. Davetliler, panayır alanında tezgahları gezerek alışveriş yaptı.

“PANAYIRLAR BİZİM ÇOCUKLUĞUMUZUN GELENEKLERİ”

AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, panayırların kendisi için çocukluk geleneği olduğunu ifade ederek; “Belediye başkanımız Mustafa Allar ile aramızda konuştuk. Başkanımız sanki İHA, SİHA’ları bulmuş onun teknik donanımını anlatıyormuş ciddiyetiyle bir insan bu kadara mı işini sahiplenir? Bu kadar mı sevinç içinde büyük bir özveri ile anlatır. Her seferinde tebrik ediyorum.

Panayırlar bizim çocukluğumuzun gelenekleri. ‘Bolu’da en çok neyi özledin?’ deseler en çok panayırı çok özledim. Hatta bir gün “kimselere haber vermeden programı denk getirip buradaki tezgahları dolaşasım var” dedim. Allah nasip ederse bir gün geleceğim tüm tezgahları dolaşacağım.  Burada meşhur olan herhangi bir şeyin özlemini hiç çekmedik. Başkanım sağolsun her zaman ikramda da bonkördür. Ancak aradan bir sene geçti hani 2020 yılında da yapamadık ya sanki bu özlem bu panayırla pekişti.” Şeklinde konuştu.

“PANAYIR HEM EKONOMİK HEM SOSYAL ANLAMDA BÖLGEYE CİDDİ KATKISI VAR”

AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, panayırların ekonomik ve sosyal anlamda bölgeye katkılar sağladığını belirterek;  “İnsan memleketini neden sever diye hep söylüyoruz.  Memleketini sevmesinin birçok nedeni vardır ama bu coğrafyaya ilişkin biz birlikte sivil toplum örgütleriyle tüm siyasi partileriyle hep beraber yol yürüyoruz. Büyük bir ciddiyetle işlerini takip eden bir Belediye Başkanımız var. Bu konuyla ilişkili gayret gösteriyor. Gayretli bir mülki idare ekibimiz, Kaymakamlarımız, çalışanlar arkadaşlarımız, Polis arkadaşlarımız var. Bu anlamda rabbim inşallah bu geleneği uzun yıllar detaylı olarak hepimizi sürdürmeyi milletimize nasip eder.

Panayır hem ekonomik anlamda hem sosyal anlamda bu bölgeye ciddi katkısı var. Ama bunun dışında da bu milleti, medeniyeti, medeniyet yapan geleneklerden bir tanesi de bu milletin gelenekleridir. Onun için bu panayırın kalabalık olması katılımın çok olması bizim için çok anlamlı” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim