Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Tebliği kapsamında; 2017 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Bolu İline tahsis edilen 4.830.000 TL. ödenek karşılığında desteklenmesine karar verilen 161 projenin uygulaması devam ediyor.

Bu kapsamda, Bolu merkez ilçe ve Mudurnu İlçesinde küçükbaş hayvan projesinden 12 genç çiftçiye 37’şer adet olmak üzere 13.320.000 TL. tutarında toplam 444 adet Turcana ırkı koyun dağıtımı gerçekleşti.

Koyunlar Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kampüsünde İl Müdür V. Fahri Tetik, Şube Müdürleri Hasan Şen, Nuray Karatepe, Faruk Akyol, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisleri nezaretinde teslim edildi.

Hak sahibi her genç çiftçiye 35 adedi dişi 2 adedi erkek olmak üzere toplam 37 adet koyunun tamamı hibe olarak verildi. Daha önce de dağıtımı yapılan 3 genç çiftçiye 5’er adet olmak üzere 15 manda teslim edildi.

İl Müdür V. Fahri Tetik konuyla ilgili yaptığı konuşmada; “Genç Çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını dilerim. Turcana ırkı koyunların ithal bir ırk olup, İlimiz için yeni bir ırktır, iyi sonuçlar elde edilmesi halinde genç çiftçilerimiz damızlık kaynağı olacaklardır, başarılı bir proje yürütülmesi için İl Müdürlüğümüz bütün imkanları ile yanlarında yer alacaktır” dedi.

Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Hasan Şen, genç çiftçilere yaptığı konuşmada, hayvanların bakımı ve beslenmesi hususunda dikkat etmeleri gereken hususları anlatarak, beş işgünü içerisinde koyunlarını TARSİM tarafından sigortalatmaları gerektiği ve zorunlu kesim hariç hiçbir şekilde elden çıkartılmaması gerektiğini söyledi. Şen, ölüm ya da zorunlu kesim durumunda yerine aynı vasıflı koyunlardan alınarak sigortalatmaları gerektiğini ve iki yıl boyunca ikametlerini değiştirmemeleri hususunda da bilgiler verdi.

Küçükbaş hayvanlar hak sahibi çiftçilere kura usulü olarak kulak küpe numaralarına göre hibe şeklinde verildi ve işletme kontrolleri İl/İlçe Müdürlüğü personeli tarafından muhtelif zamanlarda yapılacak. Bolu’da genç çiftçilere 2017 yılında koyunlara ek olarak büyükbaş hayvancılık, arıcılık, mantar yetiştiriciliği, ipekböceği yetiştiriciliği ve örtü altı konulu projeler olmak üzere toplam 4.830.000 bin lira hibe desteklemesi gerçekleştirilecek. 2016 yılında ilk defa uygulanan ve bu yıl ikincisi yapılan projenin 2018 yılında da gerçekleşmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim