Bölgemizde ilk kez gerçekleştirilen Videotorakoskopi-VATS yani kapalı yöntemle yapılan “Akciğer Kanseri OperasyonuBolu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Ekibi tarafından gerçekleştirildi.

Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hacıali Kılıçgün yaptığı açıklamada; “Akciğer kanseri dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon insanın ölümüne sebep olan ve en büyük nedeni sigara kullanımı olan bir hastalıktır. Ve Günümüzde kansere bağlı ölümlerin en sık sebebi akciğer kanseridir. Sigara dışında, ailesel genetik yatkınlık, hava kirliliği, çevresel gazlar ve mesleki kimyasal ajanlara maruziyet gibi birçok nedeni vardır. Açık cerrahi yöntemiyle yapılan akciğer kanseri operasyonu hastanın koltuk altında açılan büyük bir kesiden açık cerrahi enstrümanları kullanılarak gerçekleştirilir. Akciğerin tamamı veya gerekli kısımlarla birlikte kanserin yayıldığı lenf düğümleri çıkarıldıktan sonra kesi kapatılarak ameliyat sonlandırılır. Açılan büyük yara hastanın iyileşme ve sosyal aktivitelere dönme zamanını uzatır.” dedi.

Ayrıca Kılıçgün; “Bugüne kadar açık cerrahi yöntemiyle yapılan akciğer kanseri operasyonu bölgemizde ilk kez akciğer kanseri tespit ettiğimiz hastaya kapalı yöntemle (Videotorakoskopi-VATS) yapıldı. Bu yöntem, erken evre, uygun akciğer kanserli hastalarda, dünyada ve ülkemizde giderek artan bir yöntem olup sıklıkla yapılmaktadır. Kapalı yöntem ile yapılan ameliyat sonrası hastalarda daha az ağrı, daha erken taburculuk ve kozmetik olarak daha estetik görünüm sağlanmaktadır. Kliniğimizde akciğer kanseri tanısı koyduğumuz 48 yaşında bir hastamıza tamamen kapalı yöntemle operasyon uygulandı. Ameliyat sonrası komplikasyon gelişmeyen hasta şifa ile taburcu edilerek takibe alındı.” dedi.

Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hacıali Kılıçgün; “Kanser hastalığında erken teşhis ve tedavinin önemini vurgulayarak sigara içenlerin sigarayı bırakmaları ve bu konuda sigara bırakma polikliniklerinden destek almalarını, sigaraya devam edenlerinde yakın kontrol altında olabilmek için hastanelerimize başvurmaları gerektiğinin önemini” de vurguladı.

Editör: TE Bilisim