Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile TOBB MEYBEM arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamındaki mesleki yeterlilik belgesi sınavları ilçemizde devam ediyor. ilçede Gerede TSO gözetiminde telafi sınavları gerçekleştirildi.

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığından konuyla ilgili yapılan açıklamada ise;

“MYK mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen “Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı Seviye 4” ile “Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5” mesleki yeterlilik belgesi sınavları devam ediyor. Bugünde telafi sınavlarımızı gerçekleştirdik.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleme amacı taşıyan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” 13.02.2018 tarihli 30331 sayılı Resmi Gazetede; “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ise 08.09.2018 tarihli 30529 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik gereğince, ikinci el motorlu kara taşıtı alım-satımı yapan kişiler, satış müdürleri ve satış personeli için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiştir. 31/12/2019 tarihi itibari ile MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ibraz edilmeden, Noterden alım satım işlemi gerçekleştirilemeyecektir.

İl Ticaret Müdürlükleri, mesleki yeterlilik belgesi olmayan işletmelere “Yetki Belgesi” vermeyecektir. Noterler, mesleki yeterlilik belgesi ibraz etmeyenlerin “Alım-Satım İşlemlerini” kabul etmeyecektir. Belediyeler, mesleki yeterlilik belgesi ibraz etmeyen işletmelere “Ruhsat” vermeyecektir. Ticari şirketlere yetki belgesi verilirken, şirketin görevlendirdiği veya yetkilendirdiği birinin en az “Lise Mezunu” ve “Mesleki Yeterlilik Belgesi ”ne sahip olması yeterli olacak.

Hâli hazırda ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımı yapanlar veya bu sektöre yeni girecek girişimciler için, gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün motorlu kara taşıtları alım satım sorumlusu (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı mesleki yeterlilik belgesine sahip olması, işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin motorlu kara taşıtları alım satım sorumlusu (Seviye 5) veya motorlu kara taşıtları alım satım danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı mesleki yeterlilik belgelerinden birine sahip olması gerekir.

Satış ve pazarlama alanında daha önce alınan 4 yıllık meslek lisesi diplomaları ve satış-pazarlama konusunda alınan üniversite diplomalarına sahip olanlar için “Mesleki Yeterlilik Belgesi” şartı aranmayacaktır. Ticari şirketlere yetki belgesi verilirken, şirketin görevlendirdiği veya yetkilendirdiği birinin en az “Lise Mezunu” ve “Mesleki Yeterlilik Belgesi”ne sahip olması yeterli olacaktır.

Mesleki yeterlilik belgesi alan işletmeler, motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki taşıtların alım satım işlemlerini yapabilecektir. Yetki Belgesi, 5 yılda bir yenilenecektir. Aynı şekilde mesleki yeterlilik belgeleri de 5 yılda bir yenilenecektir.

Yetki belgesi, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından verilecektir. Sınavlar, yazılı (teorik) ve uygulamalı olarak iki aşamada gerçekleştirilecek. Teorik sınavlar, Odamızın eğitim/toplantı salonlarında veya galerilerin eğitim / toplantı salonlarında uygulamalı sınavlar, alanı uygun olan TOBB MEYBEM tarafından onay verilmiş olan bir galeri bünyesinde yapılacaktır. Her iki sınavdan da başarılı olan adaylar, “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” almaya hak kazanacaktır” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim