Hayatın bitmez tükenmez enerjisinin yeniden dolup bütünlere akın etmesidir. Özgürlüğü giden eylemdir.

Ruh güzelliğinin en çekici belirtisi hiç şüphesiz gülümsemedir. Çevremizdeki insanları kendimize bağlamak için ilk etki çok önemlidir, bu da tabiî ki gülümsemedir. Gülümseyen bir çehre itimat uyandırır. Mutlu ve her zaman gülümseyen biriyle kim vakit geçirmek istemez ki… Kendi sıkıntını, derdini bir anda unutuverirsin… Çünkü bütün insanların ruhen hafiflemeye ihtiyaçları vardır. Üzüntümüz ne kadar koyu olursa olsun karanlık görünümlerle çevremize dağıtmaya hakkımız yoktur. Hiç bir zaman sabır ve iradeyi elden bırakmamak gerekir. Sıcacık bir gülümse içimizdeki karanlığı kaldırır.

En son ne zaman gözlerinizden yaşlar gelene kadar güldünüz?

İlk duyduğumda çok şaşırmıştım. Bizler aslında gülerken kalp atışı hızlanır ve derin nefes alırmışız. Beyin tarafından ‘endorfın’ denilen kimyasallar salgılanırmış. Endorfin ise vücudumuzda gerginliği Ağrıyı azaltırmış. Ruhsal olarak vücudu sakinleştirir. Sonuç olarak hepimiz güldükten sonra kendimizi çok daha iyi hissediyoruz.

“Gülümseme bir aydınlıktır”

Diğer bir araştırma ise, insanlar 50′li yıllarda günde ortalama 18 Dakika gülerken bu süre günümüzde 6 dakikaya düşmüş. Yetişkinlerin günde ortalama 60, çocukların ise 500 kez güldüğü ve bir gülüşün ortalama 6 saniye sürdüğü araştırmacılar tarafından saptanmış.

Bir gülümseme külfetli bir şey değildir, fɑkɑt insɑnɑ çok şeyler kɑzɑndırır. Göz ɑçıp kɑpɑtıncɑyɑ kɑdɑr geçen zɑmɑn içinde meydɑnɑ gelir, bɑzen de bütün bir ömür boyu hɑtırɑsı yɑşɑnır.

(Cɑrnegie)